Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NASTAVNICI TRAŽE IZMENE ZAKONA O OBRAZOVANJU

20 dana suspenzije za nasilne đake?

Autor: J. Nikolić | 09.07.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Nastavnici u srpskim školama često su mete učeničke agresije. Međutim, profesorima su ruke vezane. Ako čak pokušaju da se odbrane sankcionišući učenika tako što ga izbace sa časa ili mu se obrate povišenim tonom, vrlo je izvesno da će ih sutra sačekati besni roditelj, disciplinski postupak ili čak i otkaz.

Nastavnici traže izmene Zakona o obrazovanju

Nastavnici traže izmene Zakona o obrazovanju | Foto: Goran Srdanov

Forum srednjih stručnih škola „Beograd“ zbog toga zahteva da se u novi zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja nužno uvede član koji će se baviti zaštitom nastavnika od zlostavljanja đaka. Milorad Antić, predsednik FSSŠ-a traži da se stvori pravni okvir za uvođenje suspenzija učenika sa nastave kada dete ispolji neprijateljsko i agresivno ponašanje u odnosu na profesora.


- Udaljavanje učenika sa nastave bi bila samo jedna od mogućih strategija koja treba da ostavi učeniku vreme da razmisli o svom ponašanju i da preuzme odgovornost za svoje postupke. Kraću suspenziju (do pet dana) učenik bi mogao dobiti za agresivno i neprijateljsko ponašanje prema nastavnicima i ostalim zaposlenima. Za uporno loše ponašanje, kršenje pravila školske discipline, pretnje nastavnicima, oduzimanje prava drugima da uče i rade, učenik bi mogao dobiti drugu suspenziju (do 20 dana). Škola bi bila u obavezi da napravi plan učeniku po kojem bi on sam savladavao propušteno gradivo i o tome bi pismeno obaveštavala roditelja. U pismu bi se jasno navelo i šta škola očekuje da roditelj preduzme u toku suspenzije - glasi predlog Foruma.

Jasna Janković, predstavnica Unije sindikata prosvetnih radnika (USPR), smatra da su prethodni nacrti zakona naučili decu da imaju prava, ali ne i obaveze i da Zakon o obrazovanju treba hitno menjati.

- Osim zakona, potrebno je u društvu stvoriti klimu nenasilja. Đaci posmatraju nasilne modele kod kuće, u školi i na televiziji, pa ih potom imitiraju. Važna je edukacija dece, nastavnika, a naročito roditelja, jer su oni ipak ti koji daju smernice detetu i uče ga kako treba da se ponaša. Nasilje je nedopustivo bilo gde, bilo kada i prema bilo kome i mora biti zakonski regulisano. Ranije su postojale smernice o tome kako kazniti đaka čije je ponašanje agresivno i neprimerno, ali su 2009. promenili taj vid kažnjavanja - kaže za “Alo!“ Jankovićeva.

Predlog mera

do pet dana
za agresivno i neprijateljsko ponašanje prema nastavnicima
do 20 dana
za kršenje školske discipline, pretnje nastavnicima, oduzimanje prava drugima da uče

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP