Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NUMEROLOZI I ISTORIČARI ZA ALO! O BAKSUZNOJ GODINI PRED NAMA

2013. sudbonosna za Kosovo i EU!

Autor: Radojka Ćoralić | 03.01.2013 - 00:03:00h | Komentara: 1

Sujeverni mogu da odahnu. Ova godina će za nas možda biti teška, ali nam neće biti baksuzna iako je 13. po redu u ovom veku.

Srbija ove  godine može promeniti svoj status u svetu nabolje

Srbija ove godine može promeniti svoj status u svetu nabolje | Foto: Željko Šafar

Međutim, osim tog baksuznog broja, strah dodatno podgrejavaju istorijske činjenice od pre 100 i 200 godina, kada su Srbijom na 13. godinu tutnjali ratovi i donosile se sudbonosne odluke za zemlju.

Prednjače trojica političara

Prema numerolozima, dešavanja na političkoj sceni Srbije ove godine će obeležiti trojica političara - Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić.
- Nikolić će ove godine uspostaviti neke dobre odnose sa inostranstvom, Vučić će sprovesti u delo sve što bude naumio, a Dačić će i dalje biti veliki diplomata - naglasila je numerolog Đukićeva.

- U istoriji postoji cikličnost, ali ona nije vezana za horoskope već za prirodno-istorijske procese koji su često dugotrajniji od čovekovog života i iskustava u jednom društvu. Još je starogrčki filozor Heraklit svojevremeno rekao “sve je već bilo”, pa time možemo govoriti da suštinski ljudski rod doživljava malo toga novog.

Samo poređenje 1813. i 1913. ne stoji jer je 1813. Srpski ustanak ugušen i narod je doživeo veliko stradanje, dok je 1913. Kraljevina Srbija dostigla jedan od svojih najvećih trijumfa - ocenjuje Čedomir Antić, istoričar, naglašavajući da je, međutim, zanimljivo spomenuti jednu razliku između težnje našeg društva u tim različitim periodima.

- Naime, 1813. godine su vođe srpskog ustanka doživele poraz zato što su htele da stvore veliku i nezavisnu državu, 1913. rat je vođen ne samo da bi Srbija odbranila Makedoniju već da bi očuvala političku i ekonomsku nezavisnost. Ja danas ne vidim šta mi to kao društvo želimo i šta naše političke vođe žele, osim da troše nezarađeno, prema tome, ne vidim kakav bi to poraz mogao da se dogodi, jedino ako ne misle da je ovo puzanje pred Angelom Merkel radi početka pregovora o priduživanju EU neka ozbiljna nacionalna i državna politika - zaključio je Antić.
Njegov kolega Momčilo Pavlović kaže da već sada imamo izvesne asocijacije na određene istorijske događaje: “Na primer, danas tačno posle 100 godina u sastavu Srbije više nisu delovi prostora koji su osvojeni 1912. i 1913. godine, južna Srbija i stara (Dušanova) Srbija. Ova 2013. može biti odlučujuća ako bi se na ovaj ili onaj način rešilo pitanje Kosova, ako bi Srbija ušla u evropske integracije, onda bi se na taj način promenio i određeni status naše zemlje. Po ostalom, 2013. biće samo još jedna godina u nizu.” S druge strane, numerolozi ističu da 2013. nema nikakve veze sa brojem 13 jer kad se sve to svede na prost broj dobije se šestica.

Iako broj 13 u narodu ima baksuzan karakter, ova godina bi trebalo da bude srećnija od majanske 2012.

Iako broj 13 u narodu ima baksuzan karakter, ova godina bi trebalo da bude srećnija od majanske 2012. | Foto: Shutterstock

Rusi nas ostavili na cedilu

Podsetimo, 1813. godine vođene su velike bitke protiv Turaka kada je i došlo do sloma Prvog srpskog ustanka “zahvaljujući” Rusima koji su ostavili srpske ustanike na cedilu spasavajući sebe od Napoleona. Sto godina kasnije, 1913, Srbija je opet ratovala, ovoga puta je to bio surovi obračun za teritoriju sa dotadašnjim saveznikom Bugarskom.

- To znači da će ovo biti godina Venere. Broj šest na globalu donosi sve što je lepo, harmonično, donosi ljubav, okretanje porodici i njenim vrednostima. Venera je uživanje, ona vlada lepim stvarima i doneće preokret u nekim našim shvatanjima i razmišljanjima, tako da će u 2013. cvetati umetnost (muzika, moda, slikarstvo, pisana reč) - objašnjava Nevena Đukić, numerolog, uz opasku da u slučaju kada se pretera sa uživanjem, Venera može dati poročnost, egoizam, lenjost...

Takođe, ističe ona, ovaj broj može dati i neke prirodne katastrofe, ali da u Srbiji ne treba očekivati nepogode velikih razmera. Prema brojkama, mi ćemo se ove godine okrenuti poljoprivredi i proizvodnji hrane, a na ceni će više biti i uslužne delatnosti.
Poslednji komentari
  • Bole Vreme: 03.01.2013 07:33h

    Raspasce se ubrzo EU,kao i vjestacka drzava Kosovo.I EU je sklepana na silu kao i Kosovo......Irska,Holandija,Danska,.... su bile protiv ulaska u EU.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP