Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DA LI ĆEMO, KAO AMERI, PRODAVATI SOPSTVENI IZMET?

30 evra iz velike nužde!

Autor: R. Kantar | 23.10.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Nakon banke krvi i banke sperme, u SAD je otvorena i prva banka kake! Kompanija “OpenBiome” ljudsku stolicu koristi u lečenja bolesti digestivnog trakta, a građanima koji je doniraju za to plaća oko 30 evra!

Da li ćemo, kao ameri, prodavati sopstveni izmet?

Da li ćemo, kao ameri, prodavati sopstveni izmet?

Kako kažu domaći stručnjaci, iako se u Srbiji ova metoda još uvek ne primenjuje, predmet je stručne rasprave, pa nije isključeno da uskoro zaživi i kod nas!


Čačkao uvo, iskopao ideju!

Dr Milinić kaže i da se do ove metode došlo tako što je navodno posmatran slučaj jednog pacijenta koji je imao problema sa bakterijama u uhu, pa je cerumen sa zdravom mikroflorom preneo u bolesno uho i ozdravio.

- Ova metoda podrazumeva transplantaciju crevne flore zdravog čoveka u crevo bolesnog. Naime, na i u ljudskom telu nalazi se veliki broj bakterija, tačnije ljudsko telo sadrži deset puta više bakterijskih ćelija nego sopstvenih. Neke od tih bakterija su štetne, a neke korisne.
Konvencionalni lekovi koji se primenjuju za uništavanje štetnih, obično ubijaju i takozvane dobre bakterije, pa je to magični krug u kojem se pacijent oboleo od pojedinih crevnih bolesti kreće. Neka istraživanja su pokazala da se prenošenjem crevne flore zdravog čoveka postižu mnogo bolji rezultati nego korišćenjem lekova, jer se ne uništavaju korisne bakterije, već se u organizmu ponovo uspostavlja idealna ravnoteža - objašnjava za “Alo!” dr Nikola Milinić, gastroenterolog u KBC “Bežanijska kosa”. Kako on kaže, pored transplantacije, u poslednje vreme, postoji i mogućnost da se zdrava crevna flora unese u organizam bolesnog čoveka putem kapsula.

- U Srbiji se za sada ova metoda ne primenjuje, ali su započeta neka istraživanja i stručni radovi o toj temi. Ova metoda, iako je prema mišljenju pojedinih svetskih stručnjaka dala dobre rezultate, ne primenjuje se ni u svim delovima Amerike, a pre nego što počne da se primenjuje kod nas, stručna javnost bi trebalo da se izjasni - dodaje dr Milinić, koji navodi da se kod nas crevne bolesti još uvek leče lekovima i probioticima.

I Ljiljan Đaković, predsednik Udruzenja obolelih od zapaljenskih bolesti creva i Hronove bolesti, kaže za naš list da je upoznat sa ovom metodom, kao i sa pozitivnom ocenom iste od strane brojnih svetskih stručnjaka.

Banku kake je u SAD osnovao Mark Smit pošto je uvideo probleme s kojima se susreću bolnice u prikupljanju ovog materijala za svoje pacijente. Danas, “OpenBiome” snabdeva 122 medicinske ustanove u 33 američke države. Svaki davalac kake - po mogućstvu mlađa osoba, mora najpre da prođe lekarski pregled. Ukoliko je njegovo zdravstveno stanje zadovoljavajuće, davalac je dužan da u određenom periodu u banci provodi 30 minuta dnevno, a prilikom svake posete dobija 40 dolara (oko 30 evra).
 

Tagovi:

Poslednji komentari
  • Kvazimoodo Vreme: 23.10.2014 09:44h

    Ovo kod nas treba zabraniti. Drustvo bi se tek onda raslojilo, ovi prebogati bi bili jos bogatiji a narod bi ostao sirotinja. Ovi sto imaju para a nisu politicari, sigurno se hrane toliko dobro da bi po par puta dnevno mogli da "zaradjuju" na ovaj nacin. A oni koji su bogati a em politicari, pa oni tek znaju da s...., pardon "zaradjuju" na ovaj nacin. Od gladnog naroda ne bi bilo vajde. Dakle, spreciti socijalni jaz medju narodom.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP