Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TESTIRANJE

300 pacijenata zaraženo hepatitisom C?!

Autor: N. N. Travica | 24.10.2012 - 07:02:00h | Komentara: 0

Institut za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici pozvao je pacijente koji se leče od malignih bolesti da dođu na testiranje krvi jer je kod pet osoba otkriveno prisustvo virusa hepatitisa C - rekao je za „Alo!” prof. dr Dušan Jovanović, direktor Instituta.

Lekari žele da otklone svaku sumnju u vezi s mogućom epidemijom

Lekari žele da otklone svaku sumnju u vezi s mogućom epidemijom | Foto: FoNet - Zoran Mrđa

Tri stotine pacijenata koji se leče od malignih bolesti dobile su poziv iz Instituta za onkologiju Vojvodine da se jave toj zdravstvenoj ustanovi radi testiranja krvi na hepatitis C. Kod četiri pacijenta, koji su prema saznanjima „Alo!“ lečeni u različitim zdravstvenim ustanovama, a ne samo u Sremskoj Kamenici, izolovan je virus u prethodnih sedam meseci.


Klinički centar bez inficiranih


U Kliničkom centru Vojvodine kažu da na bolničkom lečenju nemaju pacijente koji se leče od ove opake bolesti.
- Pre nekoliko meseci u našoj ustanovi smo imali dve žene koje su bolovale od hepatitisa C, nakon čega nije zabeležen nijedan slučaj obolevanja - rekla je za „Alo!“ Jelena Jurišin, portparol Kliničkog centra Vojvodine.

- Sva ispitivanja koja radimo, radimo kako bismo utvrdili gde su pacijenti dobili hepatitis. Trudimo se da nađemo gde je infekcija nastala. Reč je o epidemiološkom istraživanju, a realizuje se u saradnji sa Institutom za javno zdravlje. Ispituje se da li među pacijentima ima još zaraženih, iako je od perioda kada su se prvi pacijenti javili prošlo mnogo vremena - rekao je dr Dušan Jovanović, direktor Instituta za onkologiju Vojvodine.

Prema rečima dr Jovanovića, ne može da se tvrdi gde su pacijenti zaraženi niti da li se virus prvo pojavio u Institutu za onkologiju.

- U našoj ustanovi su primenjeni najviši standardi lečenja i zaštite od zaraznih bolesti. Sve je jednokratno i vrši se stroga sterilizacija instrumenata. Kako piše u proizvođačkom uputstvu, tako se radi, iako se koriste najbolji materijali - istakao je naš sagovornik, dodajući da hepatitis kod onkoloških pacijenata može da izazove određene komplikacije nakon deset do 15 godina. Kod svih pacijenata zaraženih hepatitisom primenjuje se lečenje kako onkoloških bolesti, tako i hepatitisa.

Instituti u Sremskoj Kamenici

Instituti u Sremskoj Kamenici | Foto: Aleksandar Kamasi

 
Direktor Instituta za onkologiju Vojvodine je naglasio da za sada nema indikacija da se radi o epidemiji. Hepatitis C izaziva upalu jetre, prenosi se putem krvi i prema rečima dr Jovanovića i ne utiče značajno na lečenje malignih bolesti.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP