Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAVODNO

45 sveštenika iz SPC hoće u CPC?

Autor: Tanjug | 06.01.2014 - 10:32:00h | Komentara: 0

Poglavar kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve izjavio da je više od 45 sveštenika Srpske pravoslavne crkve tražilo prelazak u CPC.

SINOD

"Evidentirali smo zahteve za prelazak u CPC više od 45 srpskih sveštenika, među kojima je i jedan episkop. Još nismo utvrdili da li njihova iskrena želja za prelazak, ili je to zamka SPC sa ciljem njenih interesa u Crnoj Gori”", kazao je Mihailo.
On je naveo da ne može saopštiti imena tih sveštenika, jer bi u suprotnom, kako je kazao, bili progonjeni od strane srpskih crkvenih poglavara. “Jednoga dana upoznaćemo crnogorsku javnost sa zahtevima za prelazak u CPC i staviti na uvid dokumentaciju”, rekao je Mihailo listu “Pobjeda”.
On smatra da crnogorska vlast treba da se ugledaju na svoje kolege iz Makedonije, kada je u pitanju odnos prema crkvi. “Iste one crkve koje negiraju nas, osporavaju autokefalnost i Makedonskoj pravoslavnoj crkvi. Makedonska država je, medjutim, crkveno pitanje shvatila kao jedno od najvažnijih nacionalnih pitanja i zato tamošnja crkva dobija stalnu političku i finansijsku pomoć od vlade iz Skoplja”, naveo je Mihailo.
Poglavar nekanonske CPC je optužio SPC za, kako je kazao, nezakonito prisvajanje crkvene imovine u Crnoj Gori. Prema njegovim rečima, SPC se ponaša isključivo kao uzurpator i denacionalizator Crne Gore i Crnogoraca.
“Ne dovodi se u u pitanje sloboda SPC, već ona ugrožava slobodu Crne Gore, CPC i Crnogoraca. Da obradujemo patrijarha Irineja, poručujemo mu da će CPC povratiti od SPC izgubljena sva svoja legitimna prava”, zaključio je Mihailo.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP