Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! INTERVJU

98 odsto zdravstvenih radnika su čestiti ljudi!

Autor: Ivana Kljajić | 18.11.2012 - 23:39:00h | Komentara: 13

Mada se zdravstvo godinama ocenjuje kao najkorumpiraniji sektor u Srbiji, borba protiv korupcije zasad zaobilazi ovaj front. Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović priznaje da korupcije ima, ali tvrdi da je reč tek o pojedincima.

Otkrivanje korumpiranih lekara nije posao Ministarstva zdravlja: Prof. dr Slavica Đukić Dejanović

Otkrivanje korumpiranih lekara nije posao Ministarstva zdravlja: Prof. dr Slavica Đukić Dejanović | Foto: Oliver Bunić

- Verujem da organi rade svoj posao. Neke afere su iza nas, a ja se zaista u poslednjih sto dana trudim da stvorim uslove da zdravstveni radnici rade i žive od svog rada i da bude što manje afera. Tvrdim da je od 95 do 98 odsto ljudi uposlenih u zdravstvu čestito i korektno. I nama odgovara da znamo ko su pojedinci koje treba da identifikuju MUP, tužilaštvo i drugi organi, ali ne i Ministarstvo zdravlja. Ono je zaduženo za unapređenje zdravstva - kaže ministarka.


Moj muž je čist!

- Kako se osećate kao supruga biznismena koji je pod lupom državnih organa koji ispituju sporne privatizacije?
- Najnormalnije. Znam kako je ta privatizacija urađena. Posle tri neuspele aukcije, moj suprug je na četvrtoj sa dvojicom saradnika najregularnije kupio potpuno propalu firmu, od koje je napravio divnu fabriku u Rači, koja je kasnije prodata Korejcima. Znam da je privatizacija urađena najčistije, i to u vreme kada smo bili opozicija.
- Zašto je onda na listi?
- Mislim da tu ima nekih kasnijih sumnjivih radnji koje se uopšte ne odnose na mog supruga, a jesu vezane za „Zastava elektro“. Veliko će mi zadovoljstvo biti da vidim epilog istrage.

- Šta se konkretno preduzelo da se smanji korupcija u zdravstvu?
- Konstatovano je da sistemske korupcije i propusta u zakonima ima uglavnom u sferi nabavke i zapošljavanja. Ovih dana ćemo predložiti izmene vezane za način snabdevanja. Želimo da nabavke budu centralizovane. Direktoru su doskora davana ogromna prava kod zapošljavanja, a mi ćemo uvesti javne konkurse, koji će sprečiti eventualnu koruptivnost.

- Hrvatsku trenutno trese velika afera o sprezi farmaceutske mafije i zdravstva.
- Centralizovane javne nabavke potpuno će eliminisati mogućnost da pojedinac, lekar, bilo šta određuje. Direktori će davati potrebe za medicinskom opremom, lekovima i materijalom, i to će ići na regionalne institucije javnog zdravlja, a onda one to šalju u „Batut“. Programe nabavke „Batut“ će slati posebnom telu, upravi ili direkciji, koje će raditi potpuno transparentno.

- Na ažuriranim listama čekanja na preglede stoje datumi i za 2021. godinu. Da li je to normalno?
- Nije. Tom pacijentu kao čovek bih rekla da je otišao na pogrešno mesto. Onima koji su zakazali neku analizu za dve godine, ili čak devet godina, nije mesto na radnom mestu koje obavljaju.

Dačićeva vrhunska bistrina!


- Utisak mnogih je da je u ovoj vladi premijerska palica kod Dačića, a premijerska moć kod Vučića?
- Taj utisak zaista ne odgovara činjenicama, jer su obojica savesni u obavljanju svog posla i svaki od njih ima toliko posla u svom resoru da nema mesta ovom odmeravanju moći. Bila sam frapirana kada sam u novinama čitala o nekakvim svađama i sukobima njih dvojice. Sedim u toj vladi i znam da toga nije bilo. Sve odluke doneli smo jednoglasno.
- Koji funkcioner SNS-a danas zaslužuje vaše pohvale?
- Ovo je vreme za energičnu i hrabru vladu i mislim da je upravo Dačić, ne samo zato što je moj prijatelj i partijski drug, prava ličnost. Adut ove vlade je Dačićeva fantastična energičnost i vrhunska bistrina. Vučićeva odlučnost da se ispune predizborna obećanja su vetar u jedra Dačiću, a senzibilitet da se s malo para uradi što više pripada Dinkiću.
- Ala ste ih ishvalili, kao da su iz iste partije.
- Volela bih da mi neko kaže da ovo nije istina. Za prvih sto dana građani neka procene imaju li koristi od ove vlade.
- Reći će vam da im je vlada donela velika poskupljenja i još praznije džepove.
- To smo i najavljivali. Da su demokrate bile dominantne u vlasti, poskupljenja bi bila ista. Nama sada mora da bude teško da bi nam na kraju mandata svima bilo bolje. Činimo sve da zaštitimo najosetljivije kategorije.

Poslednji komentari
  • jeca Vreme: 19.11.2012 00:17h

    tako je! samo one spremačice i higijeničarke su nepoštene!! pokradoše sav toalet papir SRAM IH BILO

  • Deran Vreme: 19.11.2012 08:33h

    98 % HAHAHAHAHAAH, imate li još koji ovako dobar fazon, baš me nasmeja od srca ova žena.

  • Maja Vreme: 19.11.2012 08:50h

    Pre bi se moglo reci da je 98% korumpirano,a 2% radi normalno i to lekari pocetnici,zeljni rada i dokazivanja.Pa ne moze se otici ni kod lekara opste prakse bez cokoladice i kafice,a da ne govorimo koliko se para daje ginekolozima,hirurzima,glavnim sestrama,sestrama,cistacicama,obezbedjenju itd..Sramota je da ministarka ovako potcenjuje nasu inteligenciju!

  • markoni Vreme: 19.11.2012 09:10h

    da da,posten kao moja sestra sto se udavala 3 puta

  • konstantin Vreme: 19.11.2012 09:17h

    Joj crnjaka...ova zena nam se podsmeva svojim izjavama vec duze vreme...nedaj boze da se razbolis u zemlji Srbiji ako nemas para gotov si...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP