Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

LEKAR KOJI PIŠE NAUČNU FANTASTIKU

Adrijan Sarajlija: Od priče prvi roman "Ogledalo za vampira"

Autor: Tanjug | 26.01.2014 - 10:23:00h | Komentara: 0

U relativno zatvorenom krugu poklonika fantastike ime Adrijana Sarajlije nije nepoznato pošto je do sada objavio oko 30 priča toga žanra, ali za one koji prate mejnstrim izdavaštvo on je "otkriće" pošto mu je prvi roman "Ogledalo za vampira" upravo objavila ugledna, sve produktivnija, "Čarobna knjiga".

Adrijan Sarajlija

Adrijan Sarajlija

Za Sarajliju (1976), rođenog u Zvorniku, životni poziv je medicina i kao lekar-pedijatar leči svoje male pacijente u uglednom Institutu za majku i dete na Novom Beogradu, pre svega se kao kliničar, bavi problemima vezanim za genetiku.

Međutim, sledeći trag svojih prethodnika, lekara koji su nosili u sebi i iskru literarne kreativnosti (Anton Čehov, Laza Lazarević, Miodrag Pavlović...) Sarajlija je iz kruga strastvenih čitalaca, prešao u kategoriju pisaca, opredelivši se za žanr fantastike u najširem smislu te reči i obreo se medju onima čije priče ulaze u tematske antologije koje je poslednjih godina priredjivao jedan od doajena ovog žanra Goran Skrobonja.

U kratkom razgovoru za Tanjug nakon prve zvanične promocije knjige "Ogledalo za vampira" autor otkriva da je "okidač" da napiše prvi roman bio raspisivanje konkursa za antologiju priča o vampirima Skrobonje i to ga je podstaklo da se zamisli nad zadatom temom.

"Želeo sam da pokušam da smislim priču koja će biti nesvakidašnja, kakvu još nisam čitao o vampiru, kakvog niko nije opisao", rekao je autor i dodao da se dosetio da bi to mogao biti lik koji želi da sebe pretvori u vampira.

Kako je objasnio Sarajlijam čim je zamislio svog junaka i šta bi sve trebalo da prodje da bi postao vampir barem po izgledu bilo mu je jasno da mu nije dovoljan prostor za priču već za ceo kraći roman i tako je rodjen njegov romaneskni prvenac kome nije odmah mogao da nadje izdavača pa ga je objavio u ogranicenom tirazu kao samizdat.

Pokazalo se, nastavio je priču Sarajlija, da je knjiga imala veći odjek nego što se nadao i mnogi su napisali pozitivne prikaze, od novinara do kolega, već afirmisanih pisaca fantastike, poput Ilije Bakića koji je primetio da je "to neobuzdana, vrcava pripovest koja potvrdjuje njegovo zapaženo mesto medju mladjim srpskim piscima fantastike, zavredjeno prvom zbirkom priča 'Manufaktura G' objavljenom 2010."

"Moja ambicija je da pišem knjige utemeljene u svakodnevnom životu, a koristim se žanrom fantastike kao okvirom koji mi daje slobodu da pregovorim o onim temama koje su važne, goruće, ali se lakše 'gutaju' kroz fantazmagoriju",tumači autor svoju poetiku.

Odgovarajući na pitanje zašto je odabrao naslov "Ogledalo za vampira" kada pravila ovog žanra kažu da vampiri ne mogu da vide svoj lik u ogledalu, Sarajlija je odgovorio da knjiga predstavlja dekonstrukciju vampirskog mita. "Promene kroz koje prolazi junak su u funkciji prikazivanja promena kroz koje prolazi savremeno društvo i neki pojedinci", nastavio je on.

Radnja se dogadja u Brazilu jer, kako kaže Sarajlija, ta zemlja je svet u malom jer u njoj žive primitivna plemena koja su na nivou kamenog doba, na drugoj strani su metropole sa futurističkom arhitekturom, tv sapunice koje se vrte po celom svetu, sambe, tange, vradžbine, sujeverja i legende...

U takvoj sredini živi Edoardo, šmokljan, profesor istorije, samotnjak, opčinjen mitom o vampirima. Da bi pobegao od sopstevne svakodnevice bira da se prertvori u vampira uz pomoć savremene medicine koja može da mu obezbedi novi "vampirski" izgled. Autor objasnsjava da ova želja za transformacijom donosi bezbrojne peripetije Edoardu, često komične ali i istovremeno on prolazi kroz mnogo veće promene nego što je očekivao...

Znate, kaže autor, "želim da poručim da sudbina ne može da se kontroliše i toga postaje svetan moj junak koji je nehotice pokrenuo bizaran lanac dogadjaja".
Još treba napomenuti da je kolumnista "Blica" Slobodan Ivkov konstatovao da je roman "vešto napisan, nepojamno surov, in vivo!! a novinar "Glasa Istre" Davor Šišović je zabeležio da je "gotovo nepojamno koliko se poruka može iščitati iz ovog romana-svoje mesto su našla i žanrovska parodiranja, političke alegorije, promišljanja o seksualnom opredeljenju, te pitanja odanosti i porodične povezanosti, militarističkog pogleda na svet, potraga za idelanom ljubavi, vrednostima života,pa čak i položaja intelektualaca u savremenom drustvu".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP