Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠTRAJK SE NASTAVLJA

Advokati i danas bez dogovora sa Ministarstvom pravde!

Autor: B92 | 20.12.2014 - 17:25:00h | Komentara: 1

Pregovori Ministarstva pravde i advokata, koji su danas održani u Advokatskoj komori Srbije, ponovo su prošli bez dogovora.

Palata pravde  zvrji prazna

Palata pravde zvrji i dalje prazna | Foto: Oliver Bunić

Pravosuđe stoji već više od tri meseca. Advokati ne ulaze u sudnice, a traže izmene zakona o notarima i pratećih zakona.
Pomaka nema ni danas, posle pregovora koji su trajali tri i po sata. Sastanak je završen nešto pre 14.30 i to je četvrti razgovor ovog tipa, ali opet bez rezultata.
Ministarstvo se o današnjem sastanku još nije izjasnilo.
Iza zatvorenih vrata razgovarali su tročlani stručni timovi. Ovo je inače bio četvrti sastanak stručnih timova koji su pokušali da pronađu kompromis i tako okončaju blokadu pravosuđa. U Srbiji nijedno suđenje u kome je potreban advokat nije održano od 17 septembra.
Nova skupština advokata biće u ponedeljak. Podsetimo, skupština advokata je pomerena deset dana kako bi se dala šansa pragovorima. Kakav je stav advokata i šta se dešavalo iza zatvorenih vrata za B92 je govorila Jasmina Milošević, predsednica Advokatske komote Čačak.
Ona je rekla da su vođene stručne rasprave oko modela zakona i rešenja Zakona o javnom beležništvu i o prometu nepokretnosti. Kako je dodala, advokati ne mogu da odstupe od zahteva da im se vrate poslovi overe koji su od 1. septembra u nadležnosti notara.
Ministarstvu je stalo da opstane javnobeležnički sistem, ali očekivali smo da će Ministarstvo imati više sluha za prave argumente, jer smatramo da je pravni promet sužen, rekla je ona. Miloševićeva je dodala da su advokati danas dobili od Ministarstva jednu ponudu, koja se svela na to da se izmenama zakona iz novembra 2014. već dovoljno izašlo u susret, i da nema razgovora o legalizaciji i prostoj overi.
Upravni odbor Advokatske komore je u toku, i on treba da pripremi izveštaj i predloge za dalji tok protesta, rekla je Miloševićeva.
"Za nas su pregovori prekinuti i nisu obustavljeni... Čujem da imamo poziv za razgovor sutra u 11h, ali sa ovakvim stavom mi i posle razgovora idemo dalje u protest", navela je.
Na konstataciju da pravosuđe stoji već više od tri meseca, rekla je da advokati imaju pravo da protestuju na ovakav način. "I inače pravosuđe oko Nove godine i ne funkcioniše na način na koji inače funkcioniše... Ovakav protest je način zaštite Ustavom zajamčenih prava građana i naših prava kao advokata", zaključila je Miloševićeva.

Ministarstvo pozvalo na razgovore sutra
S obzirom da je AKS prekinula današnji sastanak, Ministarstvo pravde u dobroj veri da do dogovora dođe, pozvalo je još jednom predstavnike stručnog tima da nastave razgovore 21. decembra u Ministarstvu pravde, navodi se u saopštenju Ministarstva.
Ministarstvo, kako se dodaje, izražava uverenje da su sastanci stručnog tima, koji su održani prethodnih dana, doneli uverenje da razgovori o problemima advokature mogu biti sadržajni, otvoreni i iskreni.
Poslednji komentari
  • Miroslav Nikolic Vreme: 20.12.2014 18:59h

    Poštovani advokati, S kim vi to pregovarate? Jel' sa onim koji je doveo do haosa u pravosudju suludastim zakonskim odredbama, koji je oduzeo tako veliki prihod budžeta RS da bi taj prihod prelio u džepove nekolicine notara i od njih stvorio ekstra profitere, a penzionerima uskratio penziju kao stečeno lično-imovinsko pravo. Nemojte da me sekirate, od kad ste stupili u štrajk bio sam za vas i nemojte više da pregovarate, jer što više pregovarate, bezobrazluk s druge strane je sve veći i bespoštedniji. Postavite im pisani ultimatum i dok se svaki vaš pojedinačni zahtev ne ispuni ne idite na pregovore, jer stanje je postalo toliko smradno da ne može biti poganije. Jedan tip da zajebava toliko hiljada advokata, to je nedopušteno. Sačuvajte svoje dostojanstvo i ne pregovarajte više sa onim s kim se ne može pregovarati.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP