Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IZUZETAK

Advokati krivičari traže postupanje u pritvorskim predmetima

Autor: Tanjug | 07.11.2014 - 17:04:00h | Komentara: 1

Advokatska krivična unija uputila je danas predlog Advokatskoj komori Srbije da omogući advokatima postupanje u aktuelnim pritvorskim predmetima, kojima bi njihovim klijentima koji su već u pritvoru "bio omogućen pristup pravi i slobodi".

AKU predlaže da se se njen predlog iznese na prvu narednu sednicu Upravnog odbora AKS, s obzirom na to da obustava rada advoakta traje već dva meseca.

Protest advokata ispred vlade Srbije / foto:

"Smatramo svojom profesionalnom obavezom advokata - branilaca, da Vam se obratimo u interesu slobode i odbrane naših klijenta", navodi se u dopisu AKU koji je dostavljen i Tanjugu.

Ta unija branilaca ističe da i dalje nastavlja da poštuje odluke Komore o obustavi rada napominjući da "činjenica koliko će naši klijenti borativi u pritvoru, vlast posebno ne pogađa, već njihove porodice, njih i nas", navodi se u dopisu advokata krivičara.

Krivičari su ukazali na neke od zakonskih normi, odredbe Kodeksa advokata i pojedine evropske preporuke, i izrazili nadu da će taj predlog biti usvojen, a Pravila o postupanju advokata tokom obustave rada revidirana, kako bi se, kako se navodi, izbegla šteta po interese najihovi klijenata.

AKS je izdala uputstvo prema kome advokati tokom obustave rada ne idu na sudjenja, niti u policiju ili tuzilaštvo na saslušanja.

AKU traži da se braniocima omogući da nastave postupanje u predmetima koji su u toku a njihovi klijenti u pritvoru.

Beogradski advokati su letos 15 dana štrajkovali tražeći izmene poreskih rešenja za 2014. godinu, kojima je porez advoaktima povećan za 40 odsto a u nekim slučajevima i do 100 odsto.

U septembru je štrajk ponovo počeo u 10. septembra a u celoj Srbiji 17. septembra. Pored poreza advoakti traži i izmene zakona o javnom beležništvu, koji su počeli da se primenjuju 1. septembra.
Poslednji komentari
  • Anja Vreme: 07.11.2014 17:59h

    Sta sve ne traze advokati, pa to je strasno i sada vidim da su uspeli da ostvare da placaju pausalno porez, sram ih bilo, kad ce oni imati fiskalne kase, kad ce oni davati priznanice za ono sto im se plati, verovatno nikad ili bar ne u ovom rezimu. Deru kozu ovom narodu i imaju jos obraza da blokiraju pravni sistem.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP