Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

USKORO I U VAŠEM GRADU!

Advokati radikalizuju štrajk!

Autor: Beta | 30.12.2014 - 15:04:00h | Komentara: 1

Predsednik Advokatske komore Srbije (AKS) Dragoljub Đorđević izjavio je danas da se razmišlja o "ozbiljnoj radikalizaciji" štrajka advokata koji traje više od tri meseca, koliko ni pravosuđe ne funkcioniše.

Dragoljub  Đorđević

Dragoljub Đorđević | Foto: Boško Karanović

"To će se u svakom slučaju desiti jer je neophodno", rekao je Đorđević o "radikalizaciji" na konferenciji za novinare na kojoj su bili i predsednici Advokatske komore Beograda (AKB) Slobodan Šoškić i Advokatske komore Vojvodine Srđan Sikimić, kao i članovi pregovaračkog tima advokata u pregovorima sa Ministarstvom pravde.
Đorđević je istakao da je za odluku o zaoštravanju protesta ovlašćen Upravni odbor komoreali nije rekao šta bi to moglo da bude.
"Radikalizacija je moguća na mnogo načina, i bićete obavešteni u najskorije vreme", istakao je predsednik AKS.
Đorđević je ocenio da je donošenje Zakona o javnom beležništvu eksperiment "in vivo" iza kojeg stoji "veliki brat" čije će, kako je istakao, ime izneti tokom "radikalizacije štrajka".
"Do sada nije bilo razumnog pristupa ovom problemu i vlasti nije bitno što pravosuđe stoji", rekao je Đorđević i upitao kojim to mehanizmima država može da bez akvokature obezbedi nesmetano funkcionisanje pravosudnog sistema.
U tom slučaju, kako je naveo, neće postojati ni vladavina prava ni advokatura, dodajući da "preko sile" država može da se sveti samo građanima, a ne advokatima i da će u tom slučaju najviše štete trpeti upravo građani.
I predsednik AKB Slobodan Šoškić ocenio je da pravosuđe ne može da funkcioniše na pretnjama kojima se, kako je rekao, ostvaruju "zla rešenja".
"To je pretnja koja demantuje samu suštinu pregovora", rekao je Šoškić povodom izjave ministra pravde Nikole Selakovića da država ima mehanizme da obezbedi nesmetano funkcionisanje pravosuđa.
Članica tima advokata u pregovorima s Ministarstvom pravde, Jasmina Milutinović rekla je da Ministarstvo nije spremno da suštinski promeni Zakon o javnom beležništvu i prateće propise.
"Mi smo spremni za nastavak pregovora ako Ministarstvo da garancije da će se u razgovorima krenuti sa suštinom problema", rekla je ona dodajući da je do sada Ministarstvo pravde zastupalo politički pristup u pregovorima.
Predstavnici advokatskih komora ocenili su kao "neprijatnu i razočaravajuću" Uredbu Ministarstva finansija prema kojoj će porez na dodatak paušalnih obaveza do 10 odsto važiti za one advokate koji su podneli žalbu, a njih je svega 240.
Advokati su obustavili rad 17. septembra, tražeći izmene Zakona o javnom beležništvu i pratećih zakona, a zahtevaju i smenjivanje ministra pravde Nikole Selakovića.
Zbog njihovog štrajka odloženo je, prema procenama, više od 100.000 suđenja.
Poslednji komentari
  • misko Vreme: 30.12.2014 18:51h

    I treba. Potpuno podrzavam advokate i prosvetne radnike. UOSTALOM TREBALO BI SVI DA KRENEMO U STRAJK i PENZIONERI ma svi dosta je vise da se oni koji se bave politikom bogate na narodni racun..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP