Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OBUSTAVA RADA

Advokati sutra odlazu suđenja Šaricu, Draginu, Veselinoviću

Autor: Tanjug | 21.09.2014 - 10:44:00h | Komentara: 0

Zbog obustave rada svih advokata u Srbiji i sutra će trpeti pravosuđe, posebno krivično, jer bez njihovog prisustva nije moguće održati suđenje, saslušanje bilo u pretkirivčnom postupku bilo u istrazi za krivična dela za koja je zaprećena kazna preko osam godina zatvora.

Darko Šarić

Darko Šarić | Foto: Oliver Bunić

U najvećem sudu u Srbiji - Višem sudu u Beogradu sutra će pred njegovim Posebnim odeljenjem morati da se odložiti nastavak sudjenja Darku Šariću i članovima njegove grupe optuženim za pranje para u Srbiji, a u utorak i za krijumčarenje kokaina.


Pred istim sudom takodje neće moći da se održi sudjenje Saši Draginu i drugima za zloupotrebe u pančevačkoj "Azotari", kao i sudjenja gde su prvooptuženi Zvonko Veselinović i Bojana Bajrušević.

Ako advokati ne počnu sa radom u sredu, biće odložen i početak sudjenja Nenadu Ognjenoviću i drugma za zloupotrebe u "Galenici", a neizvesni su i nastavci sudjenja gde su prvooptuženi Predrag Bubalo i Branko Jocić, koji su planirani za četvrtak.

Za sutra je planiran sastanak članova radne grupe ministarstava pravde i finansija i advokata povodom rešavanja pitanja paušalnog oporezivanja, ali beogradski adovkati su se juče dogovorili da protestvuju u četvrtak ispred Palate pravde pa su male nade da će se štrajk pre toga prekinuti.
Advokati traže da im paušalne poreske obaveze budu vraćene na nivo od prošle godine, jer su im ovogodišnjim poreskim rešenjima nameti povećani od 40 do čak 300 posto u nekim slučajevima.

Takodje traže ukidanje odredbi vezanih za javno beležništvo koje, kako tvrde, ugrožavaju advokatsku profesiju, ali i ustavni poredak, zbog čega su nedavno podneli nekoliko inicijativa Ustavnom sudu da ih oglasi neustavnim, a od zakonodavca traže da odredbe u zakonima promeni.

Beogradski advokati štrajkuju od 10. septembra, a nedelju dana kasnije pridružili su im se i kolege iz cele Srbije pošto je skupština Advokatske komore Srbije (AKS) prošle nedelje donela odluku da se obustavi rad do ispunjenja zateva advokature.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP