Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DIREKTOR “SRBIJAGASA” POD LUPOM ANTIKORUPCIJSKIH ORGANA

Agencija češlja Bajatovića!

Autor: I. Kljajić | 27.03.2013 - 23:56:00h | Komentara: 16

Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović pod lupom je Agencije za borbu protiv korupcije, pre svega zbog imovine i akumuliranih javnih funkcija.

Borci protiv korupcije će morati dobro da zasuču rukave: Dušan Bajatović

Borci protiv korupcije će morati dobro da zasuču rukave: Dušan Bajatović | Foto: Zoran Lončarević

Agencija je jula 2012. prvo počela češljanje Bajatovićevog imetka, a zatim je paralelno s tim povela postupak protiv njega i zbog eventualnih povreda Zakona o sukobu interesa. U ovaj obiman predmet Agencija je uvrstila i informaciju koju je juče objavio „Alo!“ o četiri javne funkcije koje je Bajatović sakrio od antikorupcijskih organa.


Od sedam funkcija koje obavlja u ime države, Bajatović je samo tri prijavio. Uz pozicije direktora u „Srbijagasu“, narodnog poslanika u Skupštini Srbije i člana Upravnog odbora u „Jugorosgazu“, ovaj socijalista uspeva da istovremeno bude i direktor u rusko-srpskom preduzeću „South stream“ („Južni tok“), predsednik nadzornih odbora u firmama „Sogaz“ i „Banatski dvor“ i član Nadzornog odbora u „Informatici“. Sve ove firme su direktno preko vlasničke strukture povezane sa „Srbijagasom“.

- Bajatović je pod redovnom kontrolom od 16. jula prošle godine. Kada smo otvorili postupak o kontroli njegove imovine i dobili njegovo izjašnjenje, ispostavilo se da ima mesta za još provera. Kada je na red došla kontrola kod banaka, naišli smo na teškoće jer neke banke nisu sarađivale sa Agencijom, odnosno dostavljanje podataka nisu smatrale svojom obavezom i sve je zbog toga usporeno. U međuvremenu je otvoren i postupak o eventualnim povredama odredbi Zakona o sukobu interesa i sve se to još obarađuje - objašnjavaju nam u Agenciji.

Programski direktor „Transparentnosti Srbija“ Nemanja Nenadić za „Alo!“ kaže da je Bajatović sasvim sigurno počinio prekršaj ako sve ove funkcije koje obavlja u ime države nije prijavio Agenciji, odnosno od nje tražio saglasnost da ih obavlja.

- Čak i da je prema zakonu, statutu ili nekom drugom aktu obavezan da ih obavlja, prekršio je zakon zato što ih nije prijavio - napominje Nenadić.
Od tri posla koje je prijavio, Bajatović mesečno zgrne neverovatnih 1,6 milona dinara! Međutim, nije poznato koliko mu donose ostale četiri funkcije koje je zaboravio da navede.
Može se samo pretpostaviti da ukupna suma daleko prevazilazi prijavljenu, pošto je ostalo zabeleženo da je 2010. Bajatović samo u „Banatskom dvoru“ prihodovao skoro 2,4 miliona dinara. Od Bajatovića ni juče nismo uspeli da dobijemo objašnjenje jer nije odgovarao na naše brojne pozive.

Ugovoren ruski gas za Srbiju do 2021.

Srbija je juče potpisala dva ugovora o isporuci ruskog gasa do 2021. godine, koji će zemlji obezbediti potpunu bezbednost u snabdevanju i nižu cenu gasa u narednih 10 godina. Prvi ugovor su potpisali predsednik Upravnog odbora „Gasprom eksporta“ Aleksej Miler i direktor „Jugorosgaza“ Vladimir Koldin, a drugi su potpisali Miler i generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović, u prisustvu ambasadora Rusije Aleksandra Čepurina i ministra za prirodne resurse, rudarstvo i prostorno planiranje Milana Bačevića.
Najbitnije pogodnosti novog ugovora kojim se Srbiji garantuje isporuka do pet milijardi kubika gasa godišnje jesu njegova fleksibilnost, neplaćanje penala i mogućnost da se cena gasa dodatno snizi.

Poslednji komentari
  • Monika Vreme: 28.03.2013 06:46h

    Sve su to gluposti, on zaradjuje enormno!

  • aleksa Vreme: 28.03.2013 07:53h

    Gde je SPS tu je pljacka narodne imovine ...pod hitno napolje iz Vlade.

  • Rade Vreme: 28.03.2013 08:52h

    Bajatović je bagerima krao iz JP SRBIJGAS NOVI SAD od 2008 godine kada je Dačić preleteo u koaliciju sa žutim bubana. Milijarde i milijarde su pokrdene iz JP SRBIJAGASA NOVI SAD. Dačić i Bajatović su doživljavali JP SRBIJAGAS NOVI SAD kao ratni plen. Gas se davao uz proviziju20%, reket i dođemtiga firmama koje nemaju ni tašnu ni mašnu. Kao vic se priča po GASU da su jednoj istoj firmi koja samo promeni slovo u nazivu na ćorave menice 3 puta potpisivali ugovor na po 100 miliona din. gasa. A sa izvođačima radova za gasifikaciju su išli pola na pola.

  • mima Vreme: 28.03.2013 10:02h

    Krajnje je vreme, da gosp. Bajatovic ODE, postao je isuvise BAHAT! Nije on nikakav politicar a ni dobar direktor. Vazno mu je samo da ga niko ne pretekne, kada je licni dohodak u pitanju!

  • судски извршитељ Vreme: 28.03.2013 11:32h

    Испричаћу једну анегдоту а читаоци сами нек изведу закључак. На једном партијском састанку један друг осврнувши се на разна обећања дата радничкој класи а не испуњена је рекао (са црногорским акцентом) другови ја сам тридјесет година био дирјектор а нијесам лагао,нашта је други друг реаговао , или си тридесет година био директор и лагао или нијеси био дирјектор па нијеси лагао. А да си био директор и ниси лаго, то лажеш.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP