Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OBRT!

Agencije ipak vraćaju pare za Egipat!

Autor: A. Medaković | 05.07.2013 - 23:21:00h | Komentara: 0

Nacionalna organizacija potrošača Srbije saopštila je da je netačno tumačenje Ministarstva finansija i privrede da potrošači nemaju pravo na raskid ugovora o putovanju u okolnostima koje ne zavise od njih i koje nisu mogli izbeći ili otkloniti.

Goran  Papović

Goran Papović | Foto: Aleksandar Kamasi

- Zakon o zaštiti potrošača, u članu 99, izričito propisuje da „nezavisno od toga da li je potrošač blagovremeno ili neblagovremeno odustao od ugovora, ako su okolnosti takve da se nisu mogle izbeći i otkloniti i koje bi da su postojale u vreme zaključenja ugovora predstavljale opravdan razlog da potrošač ne zaključi ugovor, kao i u slučaju ako je potrošač obezbedio odgovarajuću zamenu ili je zamenu našao trgovac, trgovac ima pravo samo na naknadu administrativnih troškova, koji ne mogu biti veći od pet odsto od vrednosti putovanja“ - naveo je Goran Papović, predsednik NOPS-a, i dodao da je pozivanje na činjenicu da u Egiptu nije proglašeno vanredno stanje potpuno neverovatno jer je vanredno stanje ukinuto prošle godine posle 30 godina, a da su za to vreme naši turisti odlazili u Egipat.

Protesti pristalica  svrgnutog predsednika  Egipta se nastavljaju

Protesti pristalica svrgnutog predsednika Egipta se nastavljaju | Foto: AP

Novi neredi u Kairu, troje mrtvih


Tokom jučerašnjih demonstracija u znak podrške svrgnutom egipatskom predsedniku Muhamedu Morsiju, najmanje tri osobe su stradale, javio je AFP.
Egipatska vojska saopštila je da neće preduzimati proizvoljne mere protiv bilo koje političke grupe i da će garantovati pravo na protest sve dok demonstranti ne prete nacionalnoj bezbednosti.

- Potpuno je neverovatno da se neko igra životima građana ove zemlje na taj način. Ne znam da li ministarstvo zastupa interese osiguravajućih kuća ili organizatora putovanja, ali je sasvim sigurno ne zastupa interese građana - poručio je Papović.
Ministarstvo finansija saopštilo je u četvrtak da domaće turističke agencije nisu u obavezi da vrate novac putnicima koji su već uplatili aranžmane u Egiptu, osim ukoliko drugačije nije predviđeno ugovorom o putovanju, ali je juče zatražilo od Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva pravde da daju hitne instrukcije kako da postupaju brojni turisti koji putuju u Egipat, imajući u vidu delikatnu političko-bezbednosnu situaciju u toj zemlji. Od Ministarstva spoljnih poslova zatraženo je da se izjasni da li je bezbedno putovati u Egipat.

Hurgada

Hurgada | Foto: Shutterstock

Letuje 1.600 građana Srbije

U Egiptu boravi oko 1.600 građana Srbije, a niko se do sada nije obratio Ambasadi Srbije. U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije otvorena je dežurna telefonska linija 011/ 3068-308, putem koje građani mogu da dobiju odgovore na sva pitanja u vezi sa odlaskom u Egipat. U Ambasadi Srbije u Kairu dežurni telefoni su: +2022736-5494, +2022735-4061, dok je mobilni telefon konzula Marije Šošić: +201061818418.

„Naš izveštač“  iz Egipta:  Miroljub  Labus

„Naš izveštač“ iz Egipta: Miroljub Labus | Foto: RAS

Labus: U Hurgadi je mirno


Miroljub Labus, bivši potpredsednik Vlade Srbije, proteklih dana boravio je u egipatskom letovalištu Hurgada, gde, kako je ispričao za „Alo!“, za sada nema bojazni kod turista.
- U Egipat sam stigao onog jutra kada su počele demonstracije. Međutim, ja sam bio u Hurgadi, koja je mirna i u kojoj nije bilo problema kao u Kairu i ostalim gradovima. Mogu samo da kažem da je sve bilo savršeno, od hotela do usluge, koja je na najvišem mogućem nivou. Nije se osećala neizvesnost zbog situacije u ostatku zemlje - ističe Labus, koji je odseo u hotelu „Steigenberger al dau beach“, a inače mu je, kako navodi, ovo bio treći put da boravi u Kleopatrinoj postojbini. Iako nije želeo da daje svoju preporuku kada je u pitanju odluka o tome da li bi srpski turisti trebalo da otputuju na letovanje u Egipat koje su unapred platili ili bi ipak trebalo da prihvate savet Ministarstva spoljnih poslova da ne dolaze u zemlju faraona, Labus je istakao da ipak nije svejedno kada desetodnevni odmor, za koji štedite celu godinu, provedete u neizvesnosti i konstantnom gledanju preko ramena.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP