Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ODLAZEĆI PREDSEDNIK IRANA PORUČIO

Ahmadinedžad: "Atomske bombe
nemaju svrhu, jer niko ne želi da ih upotrebi"

Autor: Ekipa Alo! | 03.07.2013 - 16:10:00h | Komentara: 0

Države s uskoumnim vođama će u sledećih pet, šest godina doživeti revolucije, uključujući Sjedinjene Američke Države, mišljenja je Mahmud Ahmadinedžad.

Mahmud Ahmadinedžad

Mahmud Ahmadinedžad

Iranski predsednik na odlasku s vlasti, Mahmud Ahmadinedžad je u intervjuu s novinarkom RT-a, izjavio kako su atomske bombe "najnehumanije oružje" i kako nema koristiti praviti ih, jer ih nijedna država nema gde upotrebiti.

Ahmadinedžad priča kako je narod Irana u celoj svojoj istoriji bio "branitelj i kako je koristio sam uobičajeno oružje".
- Iran nikad nije koristio hemijsko oružje. Iran se još uvek brani političko-kulturnom obranom - rekao je predsednik čiji mandat ističe 3. avgusta.
Naglašava kako se "niko neće izvući ako bombarduje iranska nuklearna postrojenja". Što se tiče kontroverznog nuklearnog programa Iran je spreman na "dijalog sa SAD-om", a ne na "diktat i prisile".


Iran i Rusija će zajedno graditi nuklearku

Podsetimo, Ahmadinedžad je izjavio u utorak kako su završili pripremni razgovori s Rusijom oko njene pomoći pri izgradnji nove nuklearne elektrane. Projekt još treba odobrenje ruskog predsednika Vladimira Putina. Ne zna se hoće li se nuklearka graditi na jugu zemlje ili će biti sagrađena kao dodatni pogon uz već poznatu nuklearku Bušer.


"Iran se čudesno ekonomski razvija"

- Svet je suočen s ekonomskom recesijom, trenutna ekonomska kriza je međunarodne prirode i utiče na svaku zemlju, bio to Iran, Rusija, SAD ili Evropska unija - prokomentarisaao je tu temu predsednik Irana.
- Iran je bio pod unilateralnim, jednostranim, nepravednim sankcijama. Usprkos ozbiljnim neprimerenim sankcijama zemlja se čudesno ekonomski razvija. Svi ekonomski indeksi se popravljaju, zarada po osobi raste, indeks razvoja ljudskih potencijala je u porastu - otkrio je Ahmadinedžad, kojeg zadovoljava i izvoz električne energije, čelika, cementa i nafte.
- U mnogim poljima povezanim s tehnologijom smo među prvih deset u svetu - ponosno ističe on.

 
"Možda nas i upravo sada prisluškuju" 

- Ovo je svet komunikacija, jednom kad se spojite na internet biće problema ovakve prirode - zaključio je.
- Mislite da nas prisluškuju? Kako je ovo mesto ozvučeno? Možda nas prisluškuju, to nije teško učiniti - nasmejao je Ahmadinadžad svoju sagovornicu i otkrio kako su iranske komunikacije, bankovne, nuklearno-istraživačke i ostale mreže bile "napadnute", ali su iranski stručnjaci "odbili pretnje i izveli protivnapad".
- Prirodno, u virtualnom svetu odvija se softverski rat. To rade naše agencije, kad je potrebno. To je za nas rutina - bio je jasan predsednik na odlasku s vlasti.


O ustancima: Nijedan vođa ne sme se osećati sigurno

O ustancima poput nedavnih revolucija Ahmadinedžad kaže kako su kontrolisane od strane stranih faktora.
- Nijedan vođa ne bi se trebao da se oseća sigurno, ne samo u Iranu, nego u celom svijetu - prokomentirao je i dodao kako svetom vlada oko hiljadu ljudi, dok vlade dolaze i odlaze. Zakoni su nepotpuni, svetske vođe moraju misliti o običnim ljudima ili će biti zbačeni s vlasti.
- Države s uskoumnim vođama će u sledećih pet, šest godina doživeti revolucije, uključujući Sjedinjene američke države - mišljenja je.
Muslimansko bratstvo u Egiptu ne može biti zbačeno dok se "neka organizacija takve veličine ne pojavi". Za Sirijce vredi isto, sirijski narod bi trebao imati pravo da "izabere svoje vođe".
- Zapadnjaci ne žele da se sirijsko pitanje završi - rekao je Mahmud Ahmadinedžad, svrha upliva u sukob je "krojenje nove mape Bliskog istoka" i po cenu da sve traje 20 godina.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP