Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROTEST!

Akcija "Milijarda ustaje
protiv nasilja nad ženama"!

Autor: Beta | 13.02.2013 - 13:15:00h | Komentara: 0

Akcija "Milijarda ustaje - prekidamo lanac nasilja nad ženama" biće održana sutra u Novom Sadu, kao deo istoimenog globalnog protesta protiv nasilja i silovanja žena i devojčica.

Nasilje nad ženama

Nasilje nad ženama

Akcija u Novom Sadu biće održana na glavnom trgu u podne, a organizatori iz udruzenja Alumnistkinje rodnih studija najavile su plesni performans uz pesmu Tene Klark koja je prepevana na srpski jezik.

"Nasilje nad ženama kao najviše prikrivana tema iziskuje da se stalno i iznova ukazuje na njega. Zato smo organizovali ovu akciju u Novom Sadu i njoj su se pridružile institucije, nevladine organizacije i pojedinci", rekla je za agenciju Beta aktivistkinja Silvija Dražić.
Ona je rekla da je akcija zamišljena kao javni, pozitivni događaj sa jednostavnom koreografijom koju zainteresovani mogu pronaći na sajtu www.alumnistkinje.org, i pozvala sve da toga dana nose crno-crvenu odeću kao deo vizuelnog identiteta.
Zamenica Pokrajinskog ombudsmana za ravnopravnost polova Danica Todorov rekla je da se ta institucija pridružila akciji jer je potrebno podići svest građana i institucija o nasilju nad ženama.
"Želimo da utičemo na institucije da u okviru zakonskih ovlašćenja preduzmu sve da bi žrtve koje im se obrate za pomoć zaista bile zaštićene. To je naš stalni zadatak i nećemo od toga odustati", rekla je Danica Todorov.

Organizacija

Organizacija "V-day" | Foto: facebook

Alumnistkinje su podsetile da je u Srbiji svaka treća žena žrtva fizičkog nasilja u porodici, svaka druga žrtva psihičkog nasilja, a svaka četvrta je bar jednom u životu bila izložena fizičkom nasilju.

Akciju su podržali i Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Zavod za ravnopravnost polova, Centar za rodne studije, Univerzitet u Novom Sadu i više od 20 institucija i organizacija.
Akcija u Novom Sadu deo je globalnog projekta koje su inicirali aktivisti svetske organizacije "V-day", a u akciji će učestovati više od 200 zemalja sveta u kojima će sutra biti odigrana ista koreografija i otpevana ista pesma.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP