Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KRAJ TVORCA “SIMPA”

Akcionari ukinuli Dragomira Tomića

Autor: Veselin Pešić | 13.02.2015 - 10:52:00h | Komentara: 1

U Vranju je stavljena tačka na pedesetogodišnju eru Dragomira Tomića, tvorca „Simpa“ i najznačajnijeg privrednika Pčinjskog okruga.

Kraj karijere privrednika i najuticajnijeg političara ozvaničen je na nedavnoj sednici Skupštine akcionara,na kojoj je izmenom Statuta ukinuta funkcija predsednika kompanije. U januaru ove godine Dragomir Tomić (78) najzad je penzioner.

Fabrika nameštaja

Fabrika nameštaja "Simpo" | Foto: V. Pešić

Zbog ukidanja funkcije predsednika kompanije na sednici Skupštine reagovao je doskorašnji načelnik Pčinjskog okruga i bivši generalni direktor „Simpa“ Budimir Mihajlović, koji je zastupao interese malih akcionara, u čijem vlasništvu je preko 64.000 akcija propalog i prezaduženog preduzeća.

bivši generalni direktor „Simpa“ Budimir Mihajlović

Bivši generalni direktor „Simpa“ Budimir Mihajlović | Foto: V. Pešić

- Kao zastupnik malih akcionara na sednici sam se sa predstavnikom grada Vranja Venetom Zdravkovićem javno izjasnio da neću da glasam za ukidanje funkcije predsednika kompanije. Akcionari su skupštinskom većinom izglasali ukidanje predsednika kompanije, čime su narušili blistavu karijeru najvećeg privrednika juga Srbije Dragomira Tomića. Izlazak Tomića iz biznisa nije dobar za „Simpo“ i bojim se da će firma doživeti krah. Opravdano sam izrazio sumnju u meru ukidanja predsedničke funkcije. Nemila zbivanja u „Simpu“ imaju doboku političku pozadinu. Dragan Tomić je stvorio „Simpo“ i gradio ga i razvijao više od pet decenija. Zbog odlaska Tomića niko nema razloga za slavlje - rekao je Budimir Mihajlović.
Dugogodišnjeg direktora „Simpa“ Budimira Mihajlovića, koji je dobio posao u privatnoj fabrici čokolade „Simka“ u Vranju, nedavno je zamenio poverenik SNS-a Slaviša Bulatović. Kompanija „Simpo“ je decenijama bila glavno političko i uporište socijalističke glasačke mašine. Situacija se promenila, jer sada glavne poluge u „Simpu“ imaju naprednjaci, na čelu sa koordinatorom i državnim sekretarom u Vladi Srbije Draganom Stevanovićem Bosketom iz Surdulice. Generalni direktor Slađan Disić i saradnici privoleli su se naprednjacima.
- Grad Vranje u „Simpu“ ima 1.268.288 akcija u vrednosti od bezmalo 2,3 milijarde dinara. Reagovao sam na sednici Skupštine akcionara zbog materijala, koji nije na vreme dostavljen. Nisam bio zadovoljan ni obrazloženjem o ukidanju funkcije predsednika kompanije - naglasio je predstavnik grada Vranja Vene Zdravković.
Potresi i previranja u posrnulom gigantu i jednom od najvećih srpskih poreskih dužnika (5,8 milijardi dinara) kulminirali su u decembru prošle godine, kada je novo rukovodstvo na čelu sa generalnim direktorom Slađanom Disićem smenilo direktore Edit Tomić (supruga Dragana Tomića), Miroljub Petrović, Srboljub Ristić, Dragan Adžić i Milorad Djordjević.
Akcionarsko društvo “Simpo” u velikim je finansijskim problemima.
Godinama je država upumpavala pare u porsnulu firmu. Kasa je sada prazna, a radnici očajni. Država će konverzijom ogromnih poreskih i drugih dugova biti vlasnik 80 odsto kapitala "Simpa".
Poslednji komentari
  • MaliPerica Vreme: 13.02.2015 11:36h

    tomić jeste bio na čelu simpa ali nije on gradio tu fabriku - gledajući u tih pet decenija njegove nedvosmislene vladavine simpom - može se videti da je novac za izgradnju, a kasnije za izdržavanje tog giganta davan iz budžeta republike srbije - najpre kao pomoć za nerazvijene regione, a dalje kao socijala koju je sps delio svojim kadrovima kako bi bili obezbeđeni glasovi za opstanak sps na vlasti... sns je ovim potezom razbio sps-ovsku igračku i najverovatnije sps od sledećih izbora postaje mikro-partija... simpo jeste u jednom periodu bio jedna od najmodernijih fabrika nameštaja u regionu ali umesto da se ulaže u tehnologiju i radi na novim modernim proizvodima i tržištima . novac je nemilice trošen za opstanak miloševićeve partije, kasnije se oprobanom metodom koristio i prasoliki - i iz tog razloga je simpo izgubio konkurentnost i počeo da propada,

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP