Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TESTIRAJTE SE:

Ako ne ispunjavate bar osam od ovih deset stvari niste pravi Zemunac!

Autor: 24 sata.rs | 04.11.2014 - 16:04:00h | Komentara: 1

Znači... ako ovih deset stvari razumete na prvu loptu ili se nedvosmisleno slažete sa njima, onda ste - pravi Zemunac. Ili, bar, odlično poznajete nekog Zemunca.

Zemun

Zemun | Foto: G. Srdanov

Zemun i Zemunci sutra će proslaviti Dan opštine, a centralni događaj je u „Madlenijanumu”.


„Znam za jedan grad pored je Beograd“ zemunska je verzija jedne poznate pesme. Naravno, reč je o vicu, ali činjenica je da su Zemunci ponosni svojom posebnošću. Ako bar osam od sledećih deset stvari ne ispunjavate ili niste uradili, onda, znači, brate...

1. Ćale, tebra, keva si!
- Ulični jezik u kući razumeju svi i niko se neće začuditi ni uvrediti kada dete kaže „Tata, tebra, đido mova“ ili „Baba, brate...“. I da li zaista postoji još neka mama koja se ljuti što je „keva“? Svaki Zemunac će, čak i bez nekog povoda sa zadovoljstvom izustiti „Munze konza“. Čisto da se zna!

2. Znaju gde je „Muhar“, ali ne ko je Muhar
- Trg Branka Radičevića jedan je od najstarijih u Zemunu, smešten u kraju koji se nezvanično zove Muhar. Svi Zemunci znaju gde je Muhar, ali retko ko će znati da vam pokaže kuću zemunskog trgovca Ivana Muhara.

3. Infekcija lokalpatriotizmom
- Svaki pravi Zemunac neizlečivo je inficiran lokal patriotizmom. Ako nekoga iz Beograda pitate odakle je, uvek će odgovoriti iz Beograda, retko prvo da je sa Vračara, Zvezdare ili Palilule. Zemunac uvek odgovara - iz Zemuna.

4. Mišići na Lidu

Lido

Lido | Foto: M. Jošida

- Čuvena zemunska plaža je raj za kupače, pa Zemuncima ne pada na pamet da prelaze reku. Nema tog Zemunca koji bi domaći teren na Lidu zamenio za, recimo, Adu. Kao i što nema onog koji se nije osunčao na Lidu.


5. Eskivaže
- Kada su u društvu, Zemunci mlataraju rukama tako da ne možete da im priđete bliže od pola metra. Vatreni su govornici i rado će svoje kazivanje obogatiti i neverbalnim izrazima.

Više pročitajte na sajtu 24sata.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • Srecko Vreme: 05.11.2014 08:08h

    Dosta uvreda na nas racun! Stalno vicevi o Zemuncima, koje forsiraju oni iz beograda. Stvar je mnogo ozbiljnija. Zemunje grad po istoriji, tradiciji, ekonomiji, kulturi, geografiji i po osecanju svojih gradjana. Mi nismo i nikad necemo biti beograd, to nam je ispod casti. Vratiti Zemunu status grada, smanjiti beogradizaciju Srbije. Bice bolje svima, a narocito samoj Srbiji. Koja je daleko vise od turske kaldrme u skadarliji...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP