Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

FOND ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE U NOVOM SADU NEMA SPREMAČICE

Ako nećeš šugu, a ti čisti sam!

Autor: Nikola Travica | 20.01.2015 - 07:00:00h | Komentara: 2

Radnici filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u Novom Sadu sami sakupljaju novac za higijeničarke koje čiste zgradu, da se zaposleni ne bi zarazili od silne prljavštine!

Zaposleni izdvajaju po 100  dinara nedeljno da ne bi radili u leglu zaraze i prljavštine

Zaposleni izdvajaju po 100 dinara nedeljno da ne bi radili u leglu zaraze i prljavštine

Iako kroz taj objekat svakoga dana prođe na stotine građana, među kojima su i oni sa najtežim, zaraznim, pa i neizlečivim bolestima, sistematizacijom zaposlenih u toj Filijali, nije predviđeno da se zaposle spremačice.


Kako „Alo!“ saznaje u Fondu, zaposleni svake nedelje, od svojih i ovako skromnih mesečnih primanja, izdvajaju po 100 dinara. Od sakupljenog novca, tokom vikenda, kada je objekat prazan, angažuju se žene koje se brinu o higijeni radnog prostora.

- Strašno je to što u Filijalu za zdravstveno osiguranje niko ne dolazi zbog kozmetičkih ili drugih usluga za ulepšavanje, već zato što je bolestan ili je bio bolestan, a u takvom objektu ne postoje spremačice. Zaista nikome nije jasno, ako je Fond društveno odgovorna institucija, da ne može da zaposli nekoga ko će da vodi računa o higijeni, pa i promenom Pravilnika o sistematizaciji, na koju se toliko pozivaju – počinje svoju priču za „Alo!“ jedna od radnica novosadske Filijale.

Kako Fond, kao društveno  odgovorna institucija, ne  može da zaposli nekoga ko  će da vodi računa o higijeni,  pitaju se zaposle

Kako Fond, kao društveno odgovorna institucija, ne može da zaposli nekoga ko će da vodi računa o higijeni, pitaju se zaposleni


Prema rečima naše sagovornice, sa ovom praksom se počelo pre dve nedelje, kada je poslednjeg radnog dana od radnika zahtevano da daju po 100 dinara, kako bi se za vikend u privatnoj režiji angažovale spremačice. Iako su zaposleni mislili da će novac za spremanje izdvajati samo tog dana, isto se ponovilo i prošlog četvrtka, kada su radnici izdvojili upola manje novca nego prethodne nedelje.

- Sišli smo u šalter salu, gde smo svi dali po 50 dinara, kako bi nam za vikend angažovali spremačice koje će da pospreme objekat. Novac se davao ispred kamere video-nadzora, koja je direktno povezana sa upravom Republičkog fonda u Beogradu. Iz toga se može zaključiti da se ovo ne radi ni u kakvoj tajnosti, već da je o svemu obaveštena i centrala - dodaje naša sagovornica, navodeći da su radnici filijale u Novom Sadu ozbiljno zabrinuti za sopstveno zdravlje.

Šturo objašnjenje


Iako je „Alo!“ još prošle nedelje uputio pitanja ovoj filijali fonda za zdravstveno osiguranje, u vrlo šturom dopisu ostali smo uskraćeni za mnoge odgovore.
- S obzirom na to da u našoj Filijali važećim pravilnikom o sistematizaciji poslova nisu predviđeni poslovi spremačica, kao društveno odgovorna javna služba, preduzećemo sve što je neophodno kako bismo izbegli da se usled nehigijenskih uslova rada dovede u pitanje zdravlje osiguranika i zaposlenih - kaže se u dopisu koji je potpisala Lidija Bjelovuk, direktor Filijale za Južnobački okrug.
U Filijali su izbegli da odgovore preko koje firme su angažovane „vikend“ spremačice, kao i koliko novca svaki radnik daje za održavanje higijene...

Poslednji komentari
  • djina Vreme: 20.01.2015 08:26h

    Ja radim u Centru za socijalni rad kao pripravnik sa jos dvije koleginice i jos nam niko nikad nije ocistio kancelariju, nas tri metemo, ribamo, brisemo prasinu, cistimo prozor i slicno, zarazili bi se slobodno.

  • ButaNS Vreme: 20.01.2015 12:10h

    Šuga ti u ovoj državi ne gine, kako god okreneš. Svako jutro kada oči otvorim ne ustaje mi se iz kreveta. Treba svi da vide šta se događa u našoj šalter sali i kako se građani u novosadskom tzv Socijalnom maltretiraju i koliko čekaju u redovima i kada treba da dođu, da bi uzeli broj, kako bi obavili na šalteru ono zbog čega su došli. Nisu tu samo spremačice problem. Ima tu još mnogo problema.... ne daj Bože da neko zagrebe malo dublje,...Od spremačica je krenulo, a stići će se veoma duboko.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP