Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NEĆE NAS BITI VIŠE

AKO NEŠTO UBRZO NE PREDUZMEMO: Srbi izumiru kao nacija!

Autor: Telegraf.rs | 24.11.2014 - 08:39:00h | Komentara: 9

Statistički podaci iz popisa stanovništva pokazuju da je situacija iz godine u godinu sve ozbiljnija i da se beleži veliko smanjenje broja stanovnika na teritoriji Srbije.

Prošle godine u Srbiji rođeno tek  65.000 beba, što je najmanji broj  rođene dece od 1900. godine

Prošle godine u Srbiji rođeno tek 65.000 beba, što je najmanji broj rođene dece od 1900. godine | Foto: Ljubiša Mitić

Godinama unazad u Srbiji se beleži smanjenje broja stanovnika i sve je više izražena bela kuga. Statistički podaci govore da nam preti izumiranje ukoliko se stopa nataliteta ne poveća!
Dodatni problem predstvalja i odliv ljudi iz sela u gradove, pa tako mnoga manja sela polako nestaju.
Poredeći podatke sa popisa stanovništva primećujemo značajna smanjena broja stanovnika u većini naseljenih mesta na teritoriji Srbije.
S druge strane, opštine u kojima je situacija najalarmantnija i gde je zabeležen najveći pad u broju stanovnika su, prema Republičkom zavodu za statistiku, Crna Trava, Gadžin Han i Babušnica.
Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kažu da je jedan od ključnih faktora za ovakvu sliku odlaganje rađanja u optimalnoj dobi života. Takođe, oni navode da se nizak natalitet može objasniti i povaćanim investiranjem u profesionalni razvoj i muškaraca i žena, kao i raširenom željom za uživanjem u životu i da to sve doprinosi smanjenju želje za potomstvom kod mladih.
Saznali smo i da je Vlada Republike Srbije na predlog ovog Ministarstva 2008. godine donela Strategiju podsticanja rađanja , koja u sebe uključuje 8 strateških pravaca delovanja, sa oko 70 konkretnih mera.
Međutim, zbog dolazeće svetske finansijske krize ovaj strateški dokument nije mogao da se sprovede u punom obimu i važno je izvršiti njegovu reviziju- završavaju oni.
Mi čekamo reviziju, a mladi, verovatno, neka bolja vremena za stvaranje porodice.
Poslednji komentari
  • nn Vreme: 24.11.2014 09:32h

    KAKO DA ZASNUJEM PORODICU IMAM 30 GODINA ZAVRŠEN FAKULTET I 0 GODINA RADNOG STAŽA. IZDRŽAVA ME OTAC PENZIONER SA 20000 MESEČNO ŠTO JE VEROVATNO SLUČAJ SA VEĆINI MLADIH U SRBIJI

  • tihivuk Vreme: 24.11.2014 09:53h

    Ovi što rade nemaju vremena da prave decu a ovi što ne rade nepada im na pamet da prave decu.Treba izuzeti intelektualce i biznismene,oni misle samo o parama.

  • dado Vreme: 24.11.2014 09:57h

    ne brinite vrlo brzo ce platini I blater smisliti nesto za vas, ako I nista mozemo mi vam jebati zene pa ce vas biti vise

  • nada Vreme: 24.11.2014 11:37h

    Ja radim u JKP. Cele ove godine smo na minimalcu. Minimac dobivamo u dve rate. Prva rata je negde oko 13.000,00. Drugu ratu će isplatiti kad bude novaca. Račune plaćam oko 13.000,00. Samohrani sam roditelj srednjoškolskog deteta. Kako živim?.Ne živim ni kao pas.

  • Predrag Vreme: 24.11.2014 11:51h

    Sram vas bilo sve koji kazu da Srbi izumiru jer su moguci roditelji vise skloni uzivanju i karijeri nego radjanju dece. Evo istine u Srbiji o "pogodnostima" za zasnivanje porodice i radjanje dece 1. Porodiljsko odsutvo je 3 (TRI) meseca, ali kada mlada majka prijavi trudnocu odmah dobije otkaz , 2. Prosecno primanje ONIH KOJI PRIMAJU PLATU nije 70 000din ves 17000dinara zato sto privatnici isplate minimalne plate da se prikazu na bankovnim racunima radnika a zatim traze od radnika da im polovinu tog novca odmah vrate. 4. u zdravstvenim ustanovama masu neprijatnosti ako zele da dete odvedu kod lekara a bolnice naplacuju roditeljima koji zele da budu pore svoje bolesne dece bolnicki dan u visini od 10 evra po danu stajanja uz krevet svog bolesnog deteta, a tesko oboleloj deci koju je drzava osudila na smrt jer su joj teret iako za njihovo lecenje treba mnogo manje novca nego sto poslanici potrose na svog psa za mesec dana. SRBIJO SRAM TE BILO!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP