Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GARANCIJA ZA BRAK - GODINU DANA

Ako vam bračni drug ne odgovara, vratite ga mami!

Autor: Večernje novosti | 01.02.2015 - 13:28:00h | Komentara: 0

Nekada su mlade uzimane na probu, pa ako ne zadovolje - daleko im lepa kuća. Malo je onih koji znaju da i danas postoji neka vrsta "probe" od godinu dana, posle čega brak može da bude poništen kao da ga nikad nije ni bilo.

brak

Brak može da se poništi posle godinu dana

Verovatno zbog toga, broj poništenih brakova u celoj Srbiji, godišnje ne prelazi 20 - 30. Zakonski uslovi su danas daleko rigorozniji, a nacrt novog Građanskog zakonika još više ih precizira.

Najčešći razlog za poništaj jeste ako jedan od supružnika dokaže da ovo "najsvetije zajedništvo muškarca i žene" nije zaključeno radi ostvarivanje "zajednice života", pokazuje statistika građanskih odeljenja najvećih osnovnih sudova u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Razlog za poništaj može biti i dovođenje muža ili žene u zabludu.

 - Zabluda o ličnosti postoji kada je supružnik mislio da zaključuje brak s jednim licem, a zaključio ga je sa drugim, odnosno ako ga je i želeo, ali taj se izdavao za nekog drugog - objašnjavaju u radnoj grupi za izradu GZ.

Postoje i zablude o bitnoj osobini mlade odnosno mladoženje.

Recimo, da je bračni drug znao da je njegova druga polovina trajno, opasno ili teško bolesna, da je polno nemoćna, da je drugačije seksualne orijentacije, da se bavila nečasnim zanimanjem, da je krila rodni identitet (npr. kod promene pola) ili da je žena trudna sa drugim muškarcem - nikad ne bi stupio s njom u brak.

Ljubav jača i od zakona

Mada je najčešći razlog za poništaj braka činjenica da je on sklopljen iz drugih motiva, a ne radi zajednice života, ovo je, tvrde advokati, u praksi najteže dokazati.

On pred sudom onda može da podnese zahtev za poništaj, a ako budu uvaženi dokazi, brak se briše iz matične knjige venčanih.

Za razliku od razvoda ovde nema drugih parnica, ni podele imovine, a deca eventualno rođena za tih godinu dana zajedničkog života, tretirana su kao vanbračna.

Po rečima Ide Nikitović, portparola Prvog osnovnog suda u Beogradu, pred ovom ustanovom je lane podneto osam zahteva za poništaj braka, od čega su tri pravosnažno okončana. U dva slučaja razlog je bio nepostojanje zajednice života, a u jednom nesposobnost lica za rasuđivanje.

Brak je rušljiv, prema zakonu, i ako je sklopljen pod prinudom ili ako ga je zaključilo maloletno lice bez dozvole suda. On se ipak ne poništava ako je maloletnik stariji od 16 godina i ako je organ starateljstva dao dozvolu za sklapanje zajednice.

Razlozi za proglašenje braka ništavnim su: kada ga je zaključilo lice nesposobno za rasuđivanje, kada su ga zaključili krvni ili adoptivni (usvojiteljski) srodnici između kojih nije dozvoljeno sklapanje braka. Ništavan je i ako je zaključen u vreme trajanja prethodnog braka muža ili žene, ako su ga zaključila dva lica istog pola i ako nije zaključen pred matičarem.

Brak poništila i Rene Zelveger

Gotovo sva zakonodavstva poznaju instituciju poništaja bračne zajednice, a na njoj posebno insistiraju socijalne službe u Indiji, gde 40 odsto brakova na selu čine dečiji brakovi. Roditelji ih sklapaju kad mališani imaju pet, tri, pa čak i jednu godinu, a mlada živi u primarnoj porodici do punoletstva. Jedan poništaj je svojevremeno imala i glumica Rene Zelveger i to sa kantri zvezdom Kenijem Česnijem.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP