Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

INVESTICIJA OD 40 MILIONA EVRA

„Al Dahra” gradi Luku Pančevo i obnavlja srpsku rečnu flotu

Autor: Ekipa Alo! | 19.04.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Država Srbija i kompanija „Al Dahra” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisali su juče Memorandum o dokapitalizaciji Jugoslovenskog rečnog brodarstva (JRB) i sporazum o prodaji zemljišta i izgradnji Luke Pančevo.

Investicija od 40 miliona evra:  Sultan Al Šansi i ministar Dinkić

Investicija od 40 miliona evra: Sultan Al Šansi i ministar Dinkić | Foto: Dušan Milenković

Te dokumente potpisali su Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede, sultan Hamad Saed al Šansi, generalni direktor „Al Dahre“, i Saša Pavlov, zamenik gradonačelika Pančeva.


„Memorandum o dokapitalizaciji JRB predviđa ulaganje od 20 do 40 miliona evra, čime bi „Al Dahra“ dobila 30 do 49 odsto akcija tog preduzeća, koje su sada u vlasništvu države”, rekao je Dinkić. On je dodao da su investicije namenjene kompletnoj obnovi flote i kupovini novih brodova JRB-a, čime će se zaposliti i domaća brodogradilišta.

- Nova flota JRB-a se neće koristiti samo za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije, već i za druge poslove tog preduzeća, a potpisivanje zvaničnog ugovora se očekuje za osam nedelja, nakon što se uradi analiza poslovanja, odrede tipovi brodova koji će se kupovati i tačan iznos ulaganja - naveo je Dinkić.
Prema drugom sporazumu „Al Dahra“ će, kako je objasnio Dinkić, kupiti 43 hektara zemljišta koje je u vlasništvu grada Pančeva, u neposrednoj blizini Luke Pančevo i „Azotare”, po ceni od 10.000 evra po hektaru, jer namerava da tu napravi najveću rečnu luku u Srbiji. Ministar je naveo da će prema sporazumu u naredne četiri nedelje biti urađena ekonomska analiza ulaganja, nakon čega bi trebalo da se potpiše konačni ugovor koji će obavezati „Al Dahru“ da investira i zaposli ljude iz Pančeva, a tada će biti poznat i iznos ulaganja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP