Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SVETSKA BANKA STOPIRALA KREDIT

ALARMANTNO: Ostajemo bez para za plate i penzije!

Autor: Sanja Đorđević | 23.01.2014 - 19:19:00h | Komentara: 20

Svetska banka neće Srbiji odobriti kredit od 250 miliona dolara za podršku budžetu jer još nisu usvojene izmene Zakona o privatizaciji i stečaju, saznaje „Alo!“ u toj finansiskoj instituciji. Na taj način, praktično je ugrožen i budžet zemlje za ovu godinu, odnosno isplata više od 700.000 plata i više od 1,7 miliona penzija, budući da je ministar finansija Lazar Krstić pomenuta sredstva već uračunao u državnu kasu.

Ukoliko Vlada ne ubrza  donošenje potrebnih zakona,  radnike opet čekaju ulica i štrajkovi

Ukoliko Vlada ne ubrza donošenje potrebnih zakona, radnike opet čekaju ulica i štrajkovi | Foto: Petar Marković

 Naime, reč je o delu kredita od ukupno 500 miliona dolara koje je Svetska banka namenila Srbiji za podršku budžetu i pomoć Vladi za sprovođenje reformi. Prva tranša od 250 miliona dolara trebalo je da stigne u februaru ili martu, pod uslovom da do tada budu usvojene izmene Zakona o privatizaciji i stečaju. Iako je Vlada Srbije krajem prošle godine na predlog ministra privrede Saše Radulovića poslala Skupštini ove zakone na hitno usvajanje, poslednja odluka premijera i vicepremijera Ivice Dačića i Aleksandra Vučića da se povuku iz procedure signalizirala je Svetskoj banci da Srbija nema nameru da sprovodi reforme.

- S obzirom na to da mere dogovorene sa Vladom Srbije, među kojima je usvajanje izmena Zakona o privatizaciji i stečaju, nisu sprovedene, pregovori o kreditu od 250 miliona dolara još nisu počeli i odobravanje tog kredita neće se naći pred odborom direktora SB-a 27. februara. Sada više zbog unutrašnje procedure SB nema vremena da se taj projekat nađe na dnevnom redu odbora direktora i ako ti zakoni budu usvojeni - rečeno je našem listu u predstavništvu SB-a u Srbiji.

Ukupan kredit od  500 miliona dolara bio je namenjen  za isplatu više od  700.000 plata i više od  1,7 miliona penzija

Ukupan kredit od 500 miliona dolara bio je namenjen za isplatu više od 700.000 plata i više od 1,7 miliona penzija | Foto: FoNet

 U Zakonu o budžetu za 2014. godinu formalno je navedeno da je ukupan zajam SB-a od 500 miliona dolara namenjen „za razvoj i restrukturiranje javnih preduzeća“, ali je ministar Krstić objasnio da će od tih para ipak isplaćivati plate i penzije u 2014. 

- Tih 500 miliona dolara biće namenjeno za isplatu plata i penzija iz budžeta - istakao je Krstić u decembru prošle godine tokom rasprave o budžetu u Skupštini Srbije. Za šta je konkretno ovaj novac bio namenjen i kako će biti nadomešten, iz Ministarstva finansija našem listu do zaključenja ovog izdanja nije objašnjeno. Komentar je ovim povodom „Alo!“ pokušao da dobije i od Siniše Malog, ekonomskog savetnika vicepremijera, koji nije odgovarao na naše pozive i poruke.


Radulović: Vlada da se izjasni o reformama

Ministar privrede Saša Radulović zatražio je od Vlade Srbije da se zvanično odredi da li će povući tri zakona iz procedure, odnosno da li odustaje od reformi. 
- Ako zakoni o radu, privatizaciji i stečaju ne budu prošli, siguran sam da se odustaje od reformi i da se ide na izbore - rekao je Radulović nakon sastanka sa generalnim sekretarom međunarodne organizacije poslodavca Brentom Viltonom. Ministar je ocenio i da u slučaju povlačenja tih zakona „Dačić i Vučić ne okreću leđa meni, već reformama“.

Zelembaći samo za zdravstvo i finansije

Iz Svetske banke navode će se pred odborom direktora krajem februra naći samo druga dva kredita u ukupnom iznosu od 240 miliona dolara, za zdravstvo i finansijski sektor. Od toga je zdravstvu namenjeno 40 miliona dolara, a 200 miliona je budžetom planirano za podršku Agenciji za osiguranje.
Poslednji komentari
  • sima Vreme: 23.01.2014 20:29h

    za ovih 700000plata i ne mora da bude para, oni su i ovako puni kao brod. i godinu dana da ne prime nebi ni osetili. asta ce mo mi penzioneri sa 15000rsd manje ili nesto vise.?

  • Branko Vreme: 23.01.2014 20:38h

    A sad moji dragi PENZIONERI daljinac u ruku pa gledajte serije i grand parade do mille volje ali stomaci ce vam biti prazni pa gledajte kod LEJE KIS kako ona ruca...

  • SAMPO Vreme: 23.01.2014 21:04h

    Privatni poslodavci Srbije su zatražili pomoć Svetske banke da prisili vladu da usvoji Radulovićeve predloge zakona koji su reformatorski samo na štetu radničke klase.Svetska banka je naravno na strain surovog kapitalizma.

  • alexsandra Vreme: 23.01.2014 21:10h

    Koja je ovo banana vlada ,uzimaju kredite da bi isplacivali sebi plate a lepo Radulovic kaze da ima viska 100.000, zaposlenih u drzavnom sektoru i to sve sa partiskim knjizicama i platama po par hiljada evra sto se nasa deca i unucad da otplacuju.sramota

  • Ceca Vreme: 23.01.2014 21:20h

    Hahaha Genije hoće da reši probleme zaduživanjem i uzimanjem kredita! Pa to su svi pre njega radili i doveli nas do dna, zaduženi smo do guše, a genije hoće još da nas zaduži! Pa zar stručnjak nije trebao da napravi sistem i preduzme mere za izlazak iz krize, kredit bi i vodoinstalater znao uzeti za to nije potrebna diploma Jejla i sl, zar ne!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP