Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! ISTRAŽUJE

Albanci masovno kupuju imanja u Srbiji!

Autor: O. Dašić - S. Đorđević | 22.07.2013 - 22:37:00h | Komentara: 13

Posle afere sa „kupovinom adresa“, Albanci sa Kosova počeli su masovno da kupuju stanove i imanja u unutrašnjosti Srbije kako bi se na osnovu stečenog prebivališta dokopali srpskog pasoša koji im garantuje bezvizna putovanja Šengenom.

Srbi, mahom  raseljeni sa Kosova,  za posredovanje  uzimaju po nekoliko  hiljada evra

Srbi, mahom raseljeni sa Kosova, za posredovanje uzimaju po nekoliko hiljada evra

Nekretnine navodno kupuju preko posrednika Srba, a samo u Nišu se na taj način u vlasništvu kosovskih Albanaca do sada našlo stotinak stanova, otkrivaju sagovornici „Alo!“, upućeni u ova dešavanja.


MUP bez odgovora


Da li je srpska policija upoznata sa novim mahinacijama Albanaca u pohodu na srpska dokumenta i šta tim povodom preduzimaju, do zaključenja ovog izdanja nismo uspeli da saznamo u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

- Albanci su Srbima, najčešće raseljenima iz Prištine i okoline, davali novac da kupe stan i uknjiže ga na svoje ime. Pritom su sačinjavali interni ugovor po kojem Albanac daje novčanu pozajmicu u visini vrednosti stana, pri čemu se druga strana obavezuje da, ukoliko novac ne vrati do određenog roka, stan da u zamenu. I za to posredovanje navodni vlasnici su dobijali po nekoliko hiljada evra - obrazlaže za naš list tehniku dovijanja Albanaca advokat iz Niša D. N.

Podsetimo, Albancima sa Kosova je prebivalište u centralnoj Srbiji postalo opsesija nakon odluke ministara EU o viznoj liberalizaciji, koja se, međutim, ne odnosi na osobe koje imaju prebivalište ili boravak na Kosovu, iako poseduju srpski biometrijski pasoš. Otuda su Albanci, uglavnom po savetu advokata, počeli da kupuju nekretnine u većim gradovima, po Vojvodini i Topličkom kraju, kako bi na osnovu vlasništva nad nekretninom prijavili prebivalište ili boravište, što je neophodno za dobijanje srpskih dokumenata, u prvom redu pasoša.

U Nišu je na ovaj  način već kupljeno stotinak stanova

U Nišu je na ovaj način već kupljeno stotinak stanova | Foto: Konstantin Kamenov

Međutim, u poslednje vreme, kako je kupovina stanova u većim mestima suviše upadljiva, pribeglo se kupovini seoskih imanja u Kuršumliji sa okolinom gde je zemlja izuzetno jeftina, pa se za 5.000 - 6.000 evra može kupiti celokupno seosko imanje.
Ovom biznisu su kosovski Albanci pribegli pošto im je policija osujetila prethodnu, nešto jeftiniju kupovinu boravišta u Srbiji.

– Masovnije prijavljivanje počelo je pre tri godine sa uvođenjem bezviznog režima za naše građane. Preko posrednika iz Srbije, Albanci su prijavljivali boravište, uz određenu nadoknadu za vlasnika kuće ili stana - podseća naš izvor iz MUP-a u Kragujevcu. Kako nezvanično saznajemo, ta nadoknada se kretala i do tri hiljade evra. „Prodaja adrese“ je pretila da postane pravi biznis, ali je ovom policija brzo stala na put.

- Usledile su terenske provere po navedenim adresama gde su formalno prijavljeni Albanci i, kako se i pretpostavljalo ni na jednoj nije nađen niko od novoprijavljenih, pa su i prijave poništavane - kaže naš izvor i tvrdi da je dosta njih, ipak, uspelo da dobije pasoš, i to ne samo u Kragujevcu, već i u Nišu, Beogradu i drugim gradovima. Masovnijeg prijavljivanja bilo je i u Novom Pazaru, a kada je i tamo policija preduzela mere, prešlo se na kupovinu nekretnina.

Trguju i Vehabije


Prema saznanjima policije iz Novog Pazara, seoska imanja u vlasništvu Srba uveliko se kupuju za potrebe vehabijskog pokreta. Posebno je aktivna saradnja Vehabija sa ovog područja sa “vezom” u oštini Apatin, gde je već kupljen veliki broj salaša i drugih nekretnina.

Poslednji komentari
  • djomla Vreme: 23.07.2013 03:00h

    pa gde su ta imanja za po 5000 evra! trazim 2 dodine imanje u sumudiji da kupim i nikako nemogu da nadjem. a neki sipci dodju i odmah kupe... kaako

  • Donvladeo Vreme: 23.07.2013 09:31h

    Kakav pasoš, hoće da kupe celu Srbiju i onda na legalan način da nas izbace kao i što su sa Kosova. Nikad da naučimo neke lekcije.

  • Laza Vreme: 23.07.2013 11:13h

    Naravno da je tako, na kosovu su pokupovali srbska imanja kuce stanove, a sve je pocelo davnih sezdesetih, uz blagoslov tadasnje vladajuce garniture, kada su se srbi masovno selili sa kosova, davno mi je rekao jedan albanac da ce oni srbe pobediti natalitetom, sada kada je na kosovu prenaseljeno, kupuju se imanja po srbiji, a bogami i dovode snajke iz albanije, polako ali sigurno legalnim putem osvajaju srbiju, secam se monodrame Šok, gde gospodin Radojicic rece, ucite albanski jezik jer je to jezik buducnosti, ,kako je pocelo za desetak godina ostvarice se prorocanstvo tarabica da ce svi srbi da stanu pod jednu krusku

  • moca Vreme: 23.07.2013 11:14h

    Alo Srbi opametite se,tako su oni i pre četrdeset godina kupovli od Srba kuće i stanove i tako ih iselili sa Kosova i metohije.Sad hiće Srbe alave na lovu da isele iz Srbije.

  • saKisa Vreme: 23.07.2013 11:17h

    Tako su srbi prodali,odnosno albanci pokupovali KiM,iako je ,zakonom,bila zabranjena prodaja albancima.Ovo sto sada rade po Srbiji,je recept koji su koristili osamdesetih godina,pa sve do 99.Ko je kriv za to,da li albanci koji za "svoje"pare kupuju i preplacuju stanove,kuce,zemlju,ili alavi srbi koji prodaju,pa za te pare kupe zemlju,kucu ili stan,u unutrasnjosti i od razlike uzivaju i idu na zivce domacim,jer trose i luksuziraju se ,a nista ne rade.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP