Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAPETO

Albanci najavili protestnu
šetnju u Preševu za sutra!

Autor: Dražen Ostojić | 20.01.2013 - 10:13:00h | Komentara: 8

Nakon uklanjanja spomenika na trgu ispred Skupštine opštine Preševo počelo je spontano okupljanje albanskog stanovništva. Albanski političari se još nisu usaglasili oko reakcije na uklanjanje spomenika sa trga u Preševu. Za sutra je najavljena protestna šetnja kroz grad, a sa završnog mitinga biće upuće poruke vlastima u Beogradu i međunarodnoj zajednici.

Njih oko stotinu bilo je podeljeno u nekoliko grupa na platou gde je stajao spomenik, ali atmosfera je bila mirna sve dok se nije pojavio stariji Albanac, sa kečetom na glavi.

Protest albanca u Preševu

Stariji Albanac koji je poželeo da "Bog ubije sve iz Beograda" | Foto: Emil Čonkić

Vitlajući kišobranom, kao da preti svim prisutnima, počeo je monolog:


- Izdajnici! Izdajnici su krivi što je spomenik uklonjen. Uzeli su pare od spomenika i troše ih ko zna gde. Naši izdajnici. Svi su nas izdali koji su otišli iz Preševa u Vranje, Niš, Beograd... Bog da ubije sve iz Beograda. I Čovića, Bog da ga ubije... Taj spomenik je bio posvećen žrtvama, koje su iskasapljene. Nas Srbi ne vole.

Dva puta sam operisan i kada sam išao Vranje kod doktora rekli su mi 'sada ću da te koljem kao svinju, ili daj pare' - rekao je stariji Albanac koji se posle monologa od nekoliko minuta čovek se sa smeškom na licu sa mesta gde je do juče bio spomenik, povukao među ostale starije sugrađane. I tamo je počeo da se svađa sa njima, ali na albanskom.

Preševo

Mesto na kome je nekada bio spomenik u Preševu | Foto: Emil Čonkić

Albanski političari se još nisu usaglasili oko reakcije na uklanjanje spomenika sa trga u Preševu. U nastavku dana rukovodstva svih šest partija albanaca sa juga srbija održaće zasebne sednice, da bi na sastanku zakazanom za sutra pre podnezauzeli zajednički stav.


Nakon toga biće održana protestna šetnja kroz grad, a sa završnog mitinga biće upuće poruke vlastima u Beogradu i međunarodnoj zajednici. Njihov sadržaj, međutim, još nije usaglašen.


Na kraju današnjeg sastanka političara Bujanovca i Preševa, koji je iza zatvorenih vrata protekao u burnoj atmosferi, narodni poslanik Riza Halimi izjavio je da je propuštena prilika da se ovaj međunarodni konflikt reši na miran način.


U toku popodneva mesto sa kojeg je odnet spomenik obeleženo je trakom, a nekoliko desetina meštana Preševa stoji na trgu odajući poštu.


Inače, u popodnevnim časovima mogli su da se uoče autobusi sa Žandarmerijom, koji su se vraćali iz Preševa prema Vranju.


Na sastanaku predstavnika svih šest albanskih partija u Preševu povodom uklanjanja spomenika glavna tema je bila šta dalje, odnosno kako sve opravdati veteranima rata na jugu Srbije.

Orhan Redžepi, koji je upravo bio jedan od glavnokomandujućih OVPMB, rekao je da je pozvan na sastanak, ali da mu neće prisustvovati.

Orhan Redžepi

Orhan Redžepi | Foto: Emil Čonkić

- Uvek sam ja pozvan na te sastanke, ali ne idem nikada - rekao nam je Redžepi, što potvrđuje tezu da ratni veterani nisu u dobrim odnosima sa vlastima u Preševu.
 

Albanski lideri zatečeni

Lider Demokratske unije Albanaca Rahmi Zuljfiu izjavio je danas da je situacija u Preševu nakon uklanjanja spomenika poginulim pripadnicima rasformirane ilegalne
albanske OVPMB mirna, kao i da su albanski lideri zatečeni tim činom.

Zuljfiu je agenciji Beta rekao da će danas u Preševu biti održan sastanak svih lidera albanskih partija iz Preševa i Bujanovca s predstavnikom Misije OEBS-a koji je zakazan juče i na kome je trebalo da se nastave razgovori o sudbini spomenika OVPMB.

"U nekom smislu smo zatečeni rušenjem spomenika, jer smo očekivali da se danas donese konačan stav oko svega, bili smo na putu da se donese konačna odluka uz dosta mekše stavove", kazao je Zuljfiu.

Na pitanje da li će uklanjanje spomenika izazvati institucionalnu krizu u Preševu, prekid saradnje s republičkim vlastima i ostavke opštinskog rukovodstva, što je najavljeno nakon skupštine svih albanskih odbornika iz opština Preševo, Bujanovac i Medve]a, on je rekao da će konačan stav tek biti dogovoren.

"Ostaje da se vidi, obaveza je lokalnih institucija da razmatraju dalju aktivnost", kazao je Zuljfiu.

 

Vlada Kosova: Ružan čin koji dovodi u pitanje proces dijaloga Beograda i Prištine! 

Uklanjanje spomenika, prema mišljenju predsednika Nacionalnog pokreta Albanaca (NPA) Orhana Redžepija, pokazalo da je ispravna težnja Albanaca Preševske doline da što pre postanu deo Kosova.


U Prištini su izrazili ogorčenost povodom uklanjanja spomenika i poručili da bi to moglo da dovede u pitanje proces dijaloga Beograda i Prištine.


"Ovaj ružan čin Vlade Srbije ozbiljno dovodi u opasnost proces dijaloga o normalizaciji odnosa izmedju Kosova i Srbije i direktna odgovornost na to pada na Srbiju", navedeno je u saopštenju Vlade Kosova.


Neuspeh Vlade Srbije da kroz dijalog pronađe rešenje za postavljanje memorijala pokazuje, kako ističu u Prištini, da "dijalog još uvek nije deo vladine politike Srbije kada su u pitanju Albanci".

DSK: Uklanjanje spomenika pritisak na Albance da se isele


Uklanjanje spomenika bivšim pripadnicima OVPBM je pritisak na preostale Albance da se isele iz Preševske doline, ocenio je danas Demokratski savez Kosova (DSK)


DSK je u saopštenju pozvala međunarodnu zajednicu da poveća pažnju prema stanovništvu Preševske doline koje je, kako tvrdi, najdiskriminisanije u Evropi.


"Taj čin je u okviru poznatih dela beogradskih režima, protiv kojih su se borili borci istočnog Kosova, čija su imena bila uklesana na spomeniku, a koji je zvanični Beograd danas brutalno ukrao", navedeno je u saopštenju DSK.


Pokret Samoopredeljenje smatra da odgovornost za uklanjanje spomenika snosi Srbija ali da je odgovornost za to i na kosovskoj vladi.


Prema rečima predsednika Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, to pokazuje da se Srbija nije promenila kako u politici, tako i u konkretnom delovanju.

Poslednji komentari
  • zorica Vreme: 20.01.2013 11:09h

    To što su razocarani baš nas zabole, neka idu u albaniju i tamo podizu svoje spomenike. Srbija je država i oni ima da poštuju zakone države Srbije, ne samo oni nego i svi ostali.

  • sasa djokovic Vreme: 20.01.2013 12:51h

    konacno i mi nesto pametno da uradimo !!!!!svaka cast, sve pohvaleeeeeeeeeeeee

  • alija Vreme: 20.01.2013 13:51h

    gospodja pela moze i drugacije

  • kristijan Vreme: 20.01.2013 14:11h

    Mnogi Srbi vas ne vole, to je tacno, ali vas postuju kao i svaku drugu nacionalnu manjinu. Ali te druge nacionalne manjine se tako i ponasaju dok vi pokusavate da od tudje drzave stvorite svoju Albaniju. Albanija vec postoji, a vi ste u srpskoj drzavi i vreme da pocnete da se tako i ponasate. Razumem da pojedincima treba novi rat da se bogate kao i devedesetih, ali ovo je period kada treba slozno da napredujemo. Mi smo gradjani iste zemlje, trebalo bi isto da razmisljamo, nece ni nama ni vama biti bolje ako sputavamo jedni druge, dovoljno smo jadni i bez toga.

  • Aleksej Micin Vreme: 20.01.2013 15:58h

    E vala je i setnji dosta bilo kao i koje cega drugog od komsija Albanaca - pri cemu se izvinjavam njihovom postenom delu populacije koji je poplasen.Sad ovi drugi valjda cekaju da im se u setnji pridruze mentori pa da im osvetle put. Jok vala, sve sijalice pogasise Toma i Aca, takvog puta vise jok.Jok!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP