Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IMOVINA DOMAĆIH KOMPANIJA NA KOSOVU POTPUNO NEZAŠTIĆENA

Albanci nam otimaju silne milijarde evra

Autor: Ivana Žigić | 14.04.2015 - 20:15:00h | Komentara: 5

Imovina 1.358 preduzeća na Kosovu i Metohiji koja pripada srpskim firmama, vredi preko 1,5 milijardi dolara! Takođe, Srbija je u južnu pokrajinu poslednjih decenija uložila više od 18 milijardi dolara. Ipak, mi se uopšte ne pitamo o sudbini svog vlasništva, što pokazuje i poslednji slučaj u nizu - privatizacija ski-centra „Brezovica“ od strane kosovske vlade. Na KiM je uzurpirano i čak milion katastarskih parcela obradivog zemljišta, livada i šuma, koje vrede oko 50 milijardi evra.

Trepca oteta

Trepca oteta | Foto: Tanjug

- Srpska privreda je u KiM, samo za poslednjih pola veka, uložila oko 17,6 milijardi dolara. U državnom vlasništvu Srbije su brojne nepokretnosti - 24.500 hektara poljoprivrednog, šumskog i građevinskog zemljišta, više od 1,4 miliona kvadratnih metara službenih zgrada, 145.000 kvadrata poslovnih i 25.000 kvadrata stambenih zgrada, 4.000 kvadrata objekata posebne namene, kao i 750.000 kvadrata građevinskih objekata. Samo taj deo državne imovine procenjen je na oko 220 miliona evra - navodi za „Alo!“ Branislav Gulan, član Naučnog društva ekonomista Srbije.

Imovina 1.358 preduzeća koja pripada srpskim firmama vredi preko 1,5 milijardi dolara

Imovina 1.358 preduzeća koja pripada srpskim firmama vredi preko 1,5 milijardi dolara

I njihova imovina na udaru


- „Zelengora“ ima objekte u Suvoj Reci
- „Koka-kola“ ima objekte u Lipljanu
- „Lola korporacija“ izgradila kapacitete
- Zubinom Potoku, Lešku, Štrpcu i Vitini
- „Termovent“ podigao pogone
u Orahovcu i Lipljanu
- „Minel“ ima objekte u Prištini,
Kosovskoj Mitrovici, Klini
- „Goša“ ima objekte u Gnjilanu

Tu je i vojna imovina sa svojim nepokretnostima i zemljištem, računajući i vojni aerodrom kod Prištine, a procenjuje se da samo taj deo imovine vredi oko 95 miliona evra.

- Srpska nepokretna imovina na KiM čini 58 odsto ukupnih nepokretnosti u pokrajini, a samo u četiri opštine - Peć, Istok, Klina i Orahovac, uzurpirano je oko 76.000 parcela čiji su vlasnici Srbi - kaže Gulan.

Inače, osim „Telekoma“, „Kosovske elektroenergetske korporacije“, železnica Kosova (železnice UNMIK-a) i komunalnih preduzeća, oko 90 odsto nekadašnjih društvenih preduzeća na Kosovu ne radi.

- A samo knjigovodstvena vrednost „Železnica Srbije“ na KiM (infrastruktura i vozna sredstva) iznosi preko 206 miliona evra - napominje Gulan.
Imovina Elektroprivrede Srbije procenjuje se na oko tri milijarde evra, a Gulan podseća i da je JP „Srbijašume“ upravljalo na KiM sa 335.050 hektara, sa ukupnom drvnom zapreminom od 22.792.012 metara kubnih i ukupnim godišnjim prirastom od 609.802 metra kubnih šuma i 55 objekata.
Gulan podseća i da je Srbija dosad vraćala dugove KiM, iako nije ubirala sredstva od poreza na Kosovu.

Brezovicu otimaju

Brezovicu otimaju | Foto: Profimedia


Ipak, poslednjih 15 godina Kosovo je pod međunarodnim protektoratom, a pokušaji Beograda da zaštiti svoj ekonomski interes u južnoj pokrajini nisu doneli značajne rezultate. Ekonomista Ljubomir Madžar napominje da pitanje imovine preduzeća ne bi smelo da bude problem ni kada se ona nalazi u drugoj državi, a kamoli u sopstvenoj.

- Treba insistirati na vlasništvu i ne činiti nikakve ustupke. Postoji dokumentacija koja dokazuje vlasništvo, te treba i pred međunarodnim institucijama podsetiti kosovsku stranu da su vremena hajdučije i pljačke - ističe Madžar.

Samo lignit vredan 400 milijardi


Gulan kaže da se na KiM nalazi oko 15,7 milijardi tona uglja - u kosovskom basenu ima 13,2 milijarde tona lignita, a u metohijskom 2,5 milijardi tona, što se može eksploatisati naredna dva veka.
- Ugalj je relativno slabog kvaliteta, radi se o lignitu i njegova vrednost se procenjuje na oko 400 milijardi evra. Na KiM se nalazi i osam miliona tona rude magnezita i 1,6 miliona tona boksita - navodi Gulan.

Poslednji komentari
  • Ricardo Vreme: 14.04.2015 22:56h

    Neko je lepo rekao. Što Koštunica nikad ne bi pristao,Tadić za 10 godina bi pristao a ovi daju SVE kao da im je dedovina.

  • filipino Vreme: 15.04.2015 03:57h

    U ove nase zajednicke prostore, mnogi su ulagali, pa se nisu ovajdili. Medju njima su u poslednjih 6,000 godina bili vladari drevnog Egipta, Grcke, Vizantije, Raske, pa zatim i Bugarske, Turske, Srbije...

  • Avni Vreme: 15.04.2015 04:44h

    Cekaj malo. Srbi su ukrali sve na Kosovo. Srbija kad-tad more da plati za ratne stete ne samo Kosovo vec Hrvatskoj i Bosni.

  • Pantelija Vreme: 15.04.2015 07:43h

    znači vreme je

  • dajana Vreme: 16.04.2015 14:40h

    Ma kako kosovo otima sami smo se odvojili od kosova.I sad se neko setio da oni otimaju.Sami zakuvali pa sad hoce da popravljaju pa nemoze vise onaj sto je otvojio kosovo i srbiju u grobu je nece se vise nista popraviti.Ej pa i drugi su ratovali a nama je cilj samo KOSOVO.zalim sto zivim u srbiji gde god da odemo u inostranstvo svi nas mrze a zbog cega zbog politike i naciolizma.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP