Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DEKLARACIJA

Albanci traže pomoć
međunarodnog faktora!

Autor: FoNet | 21.01.2013 - 20:58:00h | Komentara: 0

U deklaraciji koja je danas upućenena stranim ambasadama u Beogradu i međunarodnim organizacijama, Albanci Preševske doline su zatražili da se uz "pomoć međunarodnog faktora vrati spomenik nacionalnim herojima u skladu sa ovlašćenjima lokalnih vlasti".

Prst u oko: Spomenik pripadnicima OVPMB-a u Preševu

Spomenik pripadnicima OVPMB-a u Preševu | Foto: RAS

Od međunarodne zajednice je zatraženo da podrži inicijativu lokalnih vlasti u Bujanovcu za uklanjanje spomenika specijalne srpske policije kod mesta Lučane.

U deklaraciji je oštro osuđen "arbitrarni čin uklanjanja spomen ploče palim nacionalnim herojima u ratu OVPMB" uz, kako se navodi "grubo ignorisanje političke volje Albanca za pronalaženje prihvatljivog rešenja".
"U ovom slučaju, Srbija je prekršila sve međunarodne konvencije, ovlašćenja lokalne vlasti, a posebno spremnost na kompromis između albanskog političkog faktora s međunarodnim predstavnicima", navodi se u Deklaraciji.
Izražava se i velika zabrinutost vezana za tešku provokaciju "podizanjem memorijalnog spomenika specijalne srpske policije kod mesta Lučane, naselje sa albanskim stanovništvom".
"Ova dva varvarska čina izražavaju nastavak nasilne i militarističke logike komunikacije srpske vlade sa albanskim stanovništvom Preševske doline", navodi se u deklaraciji.
"U ovoj napetoj situaciji, opterećenoj etiketiranjem i vređanjem pravedne borbe Albanaca za slobodu i jednakost, mi Albanci Preševske doline tražimo prestanak oštre retorike pretnji srpske vlade u odnosu na vrednosti Albanaca u Preševskoj dolini", kaže se u deklaraciji.
Traži se takođe da počnu sudske procedure u domaćem i u sudu u Strazburu "protiv teških povreda koje su napravljene u procesu proizvoljnog uklanjanja spomenika, i provokativnim postavljanjem spomenika u Lučane i uskraćivanje prava Albanaca".

Preševo

Mesto na kome je nekada bio spomenik pripadnicima OVPMB-a  | Foto: Emil Čonkić

Albanci traže i početak sudskih procesa za osvetljavanje slučajeva ubistava i kidnapovanja albanskih civila u razdoblju 1999. do 2001. godine.

Od Vlade u Beoradu se traži da "eliminiše logiku nasilja, ultimatuma i samovolje u komunikaciji s Albancima i hitno uklanjanje vojnih specijalaca iz Preševske doline i ispunjavanje međunarodno preuzetih obaveza prema Albancima Preševske doline, uključujući i Končuljski sporazum".
"Tražimo nastavak ozbiljnog dijaloga vlade Beograda sa albanskim legitimnim predstavnicima, uz posredovanje međunarodnog faktora, za rešavanje otvorenih problema Albanaca u Preševskoj dolini" , navodi se Deklaraciji.
Zatražen i prestanak kontinuiranog progona bivših pripadnika OVPMB i bezuslovno poštovanje čina amnestije.
Albanci Preševske doline su pozvali međunarodnu zajednicu da bude "proaktivna u sprečavanju daljnje diskriminacije i nasilnog postupanje nad albanskim stanovništvom i uklanjanje dvostruke prakse individualnih i kolektivnih prava".
"Apelujemo kod albanskog stanovništva Preševske doline, na Kosovu i u regionu, za očuvanje mira, umerenosti i jedinstva za prevazilaženje ove teške situacije stvorene primitivnim uplitanjem Beograda", navodi se u Deklaraciji.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP