Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SUDBINA CRKVE HRISTA SPASA U PRIŠTINI VEOMA NEIZVESNA

Albanci zamandalili srpsku svetinju!

Autor: J. Marković | 04.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Sudbina Crkve Hrista Spasa u Prištini, zarasle u korov i izložene vandalizmu i zubu vremena, i dalje je veoma neizvesna. Prištinske vlasti izbacile su beskućnika koji je tamo živeo i zaključale crkvu sagrađenu u blizini Univerziteta, piše internet portal „vesti-online“.

Deo Albanaca  traži da ovde nikne memorijalni centar

Deo Albanaca traži da ovde nikne memorijalni centar | Foto: Dušan Milenković

Sada u tu crkvu ne može niko da uđe. Ono što dodatno zabrinjava je da nakon zaključavanja ključ nije dat prištinskom parohu Darku Marinkoviću niti je on o tome obavešten.


- Zvaničan stav Eparhije je da mi posedujemo sva dokumenta koja su potrebna za izgradnju jednog verskog objekta. Crkvu je počeo da gradi pokojni patrijarh Pavle, koji je i dao inicijativu za njenu gradnju. Za hram Hrista Spasa godinu i po dana su sakupljani papiri za izgradnju, i tek su u decembru 1992. godine osveštani temelji. Crkva Svetog Nikole je bila premala da primi sve Srbe koji su ovde dolazili. U Prištini je tada bilo oko 45.000 Srba i oko 7.000 pravoslavnih Crnogoraca. Nova saborna crkva je projektovana tako da primi sav taj narod - priča otac Darko Marković.

Sa druge strane, pojedini albanski političari i mediji tvrde da je Slobodan Milošević naredio gradnju crkve. Oni ignorišu činjenicu da je inicijator bio patrijarh Pavle koji je 90-ih godina bio na strani opozicije. Otac Darko ističe da Milošević nije bio za to da se crkva pravi.

- Moje mišljenje je da je sve što se govori pokušaj albanske strane da politizuje crkvu, što uopšte nije dobro. Ali sada imaju vlast i moć ovde i mogu da sprovode zakone za koje oni misle da su dobri. Ta politizacija hrama je zašla previše duboko i jako je teško poverovati da će ikada hram biti priveden pravoj nameni, da bude dom Božiji, gde će se obavljati bogosluženja i verski obredi - kaže otac Darko, koji sada služi u Crkvi Svetog Nikole u Prištini. Paroh dodaje da mu je kosovski ministar jednom prilikom najavio da će skloniti pozlaćeni krst i promeniti namenu hramu.
Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti tvrdi da je legalizacija crkve osetljiva tema, a nekoliko albanskih političara traži njeno rušenje. Kosovski Univerzitet u Prištini inicirao je da se na tom mestu napravi memorijalni centar koji bi simbolizovao patnju albanskog naroda. Hram je izgrađen početkom 1999. Prema pravilima, crkva je gotova onoga trenutka kada se na kupolu postavi krst. Po kosovskim zakonima ubrzo ističe i rok za legalizaciju i nije poznato da li će Eparhija raško-prizrenska, koja poseduje svu dokumentaciju izdatu pre 23 godine, podneti taj zahtev.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP