Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OHRABRENI PUŠTANJEM HARADINAJA

Albanija i Kosovo traže
istragu protiv Karle del Ponte!

Autor: Beta | 02.12.2012 - 20:50:00h | Komentara: 3

Albanija i Kosovo najavili su danas da će tražiti nezavisnu istragu protiv bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte, zbog njene, kako se navodi, "tendenciozne i ilegalne uloge" u suđenju koje je pred Tribunalom vođeno protiv bivšeg lidera OVK Ramuša Haradinaja.

Karla Del Ponte

Tirana i Priština traže istragu: Karla Del Ponte | Foto: AP

Vlada Albanije saopštila je danas da je "šokirana" nedavnom izjavom tužilaca Tribunala da je Del Ponteova podigla optužnicu protiv Haradinaja bez dovoljno dokaza.

Iz kabineta albanskog premijera Saljija Beriše saopšteno je da će Tirana tražiti od medjunarodnih institucija da pokrenu nezavisnu istragu protiv Del Ponteove.
Najs je rekao da je ceo postupak protiv Haradinaja "blamaža za celu kancelariju Tužilaštva Haškog tribunala", ali ne zato što su oni oslobođeni, nego zato što je ceo postupak pokrenut onako kako ne treba.
Najava iz Tirane je usledila samo nekoliko dana nakon što je Haradinaja Apelaciono veće Tribunala oslobodilo optužbi da je počinio ratne zločine tokom rata na Kosovu, 1998. i 1999. godine.
Vlada Kosova je navela da su institucije Kosova uvek verovale i usko
sarađivale sa Haškim tribunalom, ali da je Del Ponteova zloupotrebljavala tu spremnost, a "sada je priznala da optužnica protiv Haradinaja nije bila podržana dokazima koji su mogli da dovedu do njegove osude".

Hašim Tači i Sali Beriša

Hašim Tači i Sali Beriša | Foto: AP

"Polazeći od toga, Vlada Kosova zahteva od nadležnih medjunarodnih zvaničnika da započnu istragu protiv Karle del Ponte za zloupotrebu ovlašćenja kao glavni tužilac u slučaju Haradinaj, Ljimaj i drugih tokom 2003. godine i u vezi sa njenim naučno-fantastičnim fabrikovanjem u vezi sa optužbama Dika Martija i drugih", navela je Vlada Kosova.

Vlada Kosova smatra da je Del Ponte u toj meri prekoračila i zloupotrebila ovlasćenja i privilegije, da je dozvolila podizanje neosnovanih, tendencioznih i protivzakonitih optužnica, čime je dovela do hapšenja i omalovažavanja mnogih značajnih i cenjenih figura politike na Kosovu i štetila imidžu Kosova, piše u saopštenju kosovske vlade.
Poslednji komentari
  • db Vreme: 03.12.2012 00:29h

    Jedva cekam da vidim sta ce biti,

  • wiena Vreme: 03.12.2012 11:34h

    I trebalo bi.Optuziti ovu fukaru i za Haradinaja, i za zutu kucu, i za Gotovinu i Markaca.Sa njom ruku pod ruku treba ic i Dick Marty. Srbija u vrijeme Kostunice, jodlucno je odbila svaku suradnju sa Tribunalom, Del Ponte je 4 dana provela u Beogradu 3 u Hagu. Za suradnju sa Haskim tribunalom, po svim izvorima, Del ponte je obecala Kostunici da ce podic optuznicu protiv Haradinaja i jos nekih, bez ikakvih dokaza.Neka se jednom za svagda sazna cijela istina i o Haradinaju, i o trgovini organima, neka propeva ova bednica.

  • ksenija Vreme: 04.12.2012 00:40h

    Ala su se osilili Albanci!!!!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP