Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

LJUBAV

Albanske snajke jače od mržnje!

Autor: Gane Đorđević | 17.05.2013 - 23:40:00h | Komentara: 3

U senci političkog konflikta na Kosovu, koji je svetskoj, ali i domaćoj javnosti predstavljen kao kolektivna mržnja dva naroda, već deset godina odvija se jedna gotovo neverovatna pojava - da se mladići iz Srbije žene devojkama iz Albanije!

Dr Armanda Kodra Hisa (levo) i dr Marija Ilić

Dr Armanda Kodra Hisa (levo) i dr Marija Ilić

Istraživanje koje je dr Armanda Kodra Hisa iz Albanije, zaposlena u Institutu za kulturnu antropologiju u Tirani, nedavno započela sa dr Marijom Ilić, naučnom saradnicom Balkanološkog instituta SANU, pokazalo je da je od 2000. godine na teritoriji Srbije sklopljeno više od 300 mešovitih brakova između Srba i mladih Albanki. U tim brakovima već je rođeno između 400 i 500 dece.


Državljanstvo na kašičicu


Za albanske snajke se kaže da su bukvalno oživele neka planinska sela u Srbiji. Peštersko selo Buđevo, gde se decenijama nije čuo plač deteta, ima četiri albanske snajke i već više od desetoro dece. Pored toga, prema rečima dr Kodre, veliki problem za albansko-srpske brakove predstavlja država. Naime, veoma komplikovana procedura dobijanja srpskog državljanstva traje između četiri i pet godina, a za to vreme potrebno je svake godine plaćati boravišnu taksu, dok deca rođena u ovim brakovima nemaju pravo na državnu pomoć. Još se prepričava slučaj Albanke Ljume Milićević iz Gubereva na Goliji, koja posle smrti svoga supruga bez dokumenata nije mogla da brine o svojoj ostareloj svekrvi i dvoje maloletne dece. Posle mnogo peripetija i obijanja pragova državnih ustanova, ona je na intervenciju Ivice Dačića ipak dobila državljanstvo.

- Cilj nam je da istražimo kako su se te žene uklopile u novu sredinu, uticaj ovih mešovitih brakova na kulturu i običaje dva naroda, razvoj rođačkih odnosa i njihov uticaj na zbližavanje dva entiteta, ali i sve druge odnose proistekle iz ovog fenomena - objašnjava dr Kodra.

Prema rečima naše sagovornice, sklapanja brakova između Srba i Albanki pokazalo se kao dobra praksa. Prema svedočenju mladoženja i porodica u koje su došle snajke iz Albanije, iskustva su više nego dobra. Radi se o sličnom mentalitetu, sličnim radnim navikama i sistemu vrednosti.

- Stvaranjem rođačkih odnosa, ti ljudi prevazilaze predrasude svojih političkih i intelektualnih elita. U slučaju ovih brakova susreću se ne samo ljudi, nego čitave tradicije, pogledi na svet i sistemi vrednosti - objašnjava naučnica iz Tirane.

Sve je počelo još 2000. godine, kada je organizacija „Stara Raška“ odlučila da pomogne srpskim momcima u posredovanju i upoznavanju s albanskim devojkama koje su raspoložene za udaju. Albanija je zemlja u kojoj je stupanje u brak jedan od najvažnijih događaja u životu, posebno u seoskim sredinama, gde se momci i devojke venčavaju vrlo mladi. Ako se devojka nekim slučajem ne uda do 25 godine, njena porodica tada bez predrasuda razmatra ponude raznih prosilaca.

- Imam utisak da će veliku priču o srpsko-albanskom konfliktu potisnuti priča o ljudima koji više cene nastavak života od vrednosti kao što su heroizam ili umiranje za domovinu - uverena je Kodra.

Sofija je iz okoline  Skadra došla u  porodicu Radović u selu Kušići

Sofija je iz okoline Skadra došla u porodicu Radović u selu Kušići

Ko se kome dopada

Pre nego što su albanske snajke stigle u Srbiju, propao je pokušaj s devojkama iz Ukrajine i Rusije. Pre petnaestak godina, iz ove dve zemlje, čiji je narod tradicionalno blizak Srbima, dovedeno je dvadesetak devojaka za udaju, ali su provodadžije ostale kratkih rukava. Sklopljen je samo jedan brak, ali je i taj kasnije propao. Kako kaže dr Marija Ilić, pokazalo se da su razlike u mentalitetu nepremostive. S druge strane, devojke iz okoline Skadra veoma su slične po vaspitanju, mentalitetu i sistemu vrednosti s momcima iz stare Raške, tako da su predrasude o dugogodišnjoj netrpeljivosti između Srba i Albanaca veoma brzo pale u vodu.

Poslednji komentari
  • ja Vreme: 18.05.2013 00:44h

    Naravno da žene Albanke kad nijedna druga neće za njih.

  • sanja Vreme: 18.05.2013 09:32h

    Jaooj sto su slatka ova decica, bombone male ! A sto se ostalog tice, volite se ljudi, ljubav je jedini motiv uz koji covek pobedjuje sve !

  • md Vreme: 18.05.2013 10:06h

    neka im je sa srecom

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP