Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MLADA BEOGRAĐANKA OD 2008. POKUŠAVA DA ODE NA TRANSPLANTACIJU BUBREGA

Aleksandra živi u teškim mukama zbog nemara države!

Autor: A. Medaković | 16.06.2014 - 15:00:00h | Komentara: 6

Aleksandra Mitrović (32) iz Beograda od 2008. godine bezuspešno pokušava da ode u Austriju na transplantaciju bubrega, jer naša država neće da potpiše ugovor o saradnji sa Austrijancima, takozvani tvining program, koji bi joj spasao život. Da zlo bude veće, kako za naš list tvrdi Viktor Gencer, njen momak, Republički fond za zdravstveno osiguranje, (RFZO) odbija i da joj refundira novac za dijalize koje je ona uradila u inostranstvu, i to nakon što su joj lekari sa Vojnomedicinske akademije rekli da za nju ne mogu da učine više ništa.

Aleksandra Mitrović

Aleksandra je rizičan pacijent, pa transplantacija ne može da se uradi u Srbiji

„Godinama skupljamo
novac za operaciju,
ona je mogla da se
operiše u Austriji odavno,
samo da je Srbija potpisala
ugovor o tvining programu,
kojim bi RFZO snosio troškove transplantacije“, ukazuje porodica Aleksandre Mitrović (32) iz Beograda

- Aleksandri su sa 11 godina otkazali bubrezi zbog neadekvatne dijagnostike i lečenja hemolitičke anemije. Otežano govori i gotovo da ne čuje. Svu komunikaciju sa svetom vodi preko roditelja i mene. Njeno stanje se u poslednje vreme pogoršalo, jer joj je krajem aprila počelo da krvari mesto na ruci, gde joj je ugrađena fistula, koju su lekari ugradili, jer su joj vene zbog dugogodišnje dijalize počele pucati - ističe Gencer za naš list. On dodaje da joj, iako joj je zdravlje jako narušeno, najveći problem predstavlja inertnost države koja ne prepoznaje ozbiljnost situacije i ne pokazuje potrebu da reaguje.

Aleksandra Mitrović

Aleksandra Mitrović sa Gagijem Đoganijem

 

Plesom do života
Aleksandra je pokušavajući da sakupi ogromnu sumu novca za spasonosnu operaciju još 2011. učestvovala u humanitarnoj emisiji „Plesom do snova“, gde je plešući sa denserom Gagijem „Funky G“ Đoganijem, osvojila drugo mesto. Ona je pokrenula i Fejsbuk stranicu “Jedan život/One life” za sve one koji žele da pomognu ovoj hrabroj devojci.

- S obzirom na to da je Aleksandra rizičan pacijent, transplantacija bubrega ne može da se uradi u Srbiji. Ona već godinama skuplja novac za transplantaciju u austrijskoj bolnici, koja košta oko 80.000 evra, ali to nije tačna suma jer niko ne zna kako će se odvijati postoperacioni tok i koliko će biti u bolnici. Njeno spasenje zavisi od potpisivanja takozvanog tvinig programa, između Srbije i Austrije, koji bi joj omogućio da o trošku fonda ode na lečenje u inostranstvo.
On se može potpisati samo za jednu osobu, odnosno samo za njenu transplantaciju, ali to se eto godinama ne čini. Nadležni u RFZO i Ministarstvu zdravlja nas bukvalno ignorišu - ogorčen je Gencer.
On dodaje da su saznali da RFZO ima budžet od oko 2,5 miliona evra za slučajeve kao što je Aleksandrin.
- To znaju i u Austriji, pa ni lekarima iz Beča nije jasno zašto država u kritičnim
slučajevima ne potpiše taj dokument. Zašto nam ovo radi?! - ukazuje Viktor.

Aleksandra Mitrović

Aleksandra otežano govori i skoro uopšte ne čuje, a na ruci ima ugrađenu fistulu, jer su vene počele da joj pucaju

RFZO bez odgovora


Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje nismo dobili odogovor na pitanja da li će Srbija potpisati ugovor sa Austrijom zbog slučaja Aleksandre Mitrović, zbog čega to do sad nije urađeno i zašto nema prava na refundaciju troškova, koje je imala u inostranstvu, pošto su joj lekari u Srbiji rekli da za nju više ne mogu ništa da urade.

Bubrezi joj otkazali u 11. godini zbog pogrešnog lečenja!?
Život Aleksandre Mitrović, već skoro 20 godina zavisi od dijalize, a sve to, kako njena porodica tvrdi - zbog lekarske greške! Prema rečima Aleksandrinog momka Viktora Gencera, sve je počelo kada je u 11 godini naglo izgubila snagu.


U Domu zdravlja Rušanj, davali su joj pogrešnu terapiju, usled čega je počeo da je boli stomak. U Institutu za majku i dete su joj uključili transfuziju, jer su joj svi nalazi, sem krvne slike, bili normalni. Samo posle nekoliko sati od transfuzije, njoj su otkazali bubrezi, a naknadno je biopsijom koštane srži utvrđeno da boluje od hemolitičke anemije - objašnjava Gencer i dodaje da su joj bubrezi mogli biti spaseni, da je biopsija urađena na vreme.

Poslednji komentari
  • maja Vreme: 16.06.2014 17:08h

    strasnoooo umesto da pomognu ljudima jos im i zdravlje naruse..

  • Ljuba Vreme: 17.06.2014 07:33h

    da je neko m..o nasle bi se odmah pare, kao sto se nadju za Tomicu Milosavljevica i druge glavonje, a jadnu devojku godinama maltretiraju, za to vreme nemilosrdno haraju zdravstveni fond.Toliko o RZZO, dno dna je ta ustanova.

  • Max Vreme: 17.06.2014 10:32h

    Uzas u voj drzavi birokratija spava a trebalo bi neko da zaglavi zatvor .

  • Gaggy Vreme: 17.06.2014 10:41h

    Srbija....

  • miki Vreme: 17.06.2014 10:58h

    strasno kakva je ovo drzava kad ne brine o svom narodu pare nema za lecenje ljudi a za izbore ima.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP