Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DA SE NE ZABORAVI...

Alija Sirotanović: Srce, ruke i lopata jedne od najvećih legendi SFRJ

Autor: Iba radio | 06.05.2015 - 11:42:00h | Komentara: 1

Za tačno nedelju dana navršava se 25 godina od smrti jedne od najvećih ikona nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Tog 13. maja 1990. preminuo je najčuveniji rudar svih vremena s ovih prostora - Alija Sirotanović.

Alija Sirotanović na novčanici od 20.000 dinara iz 1987. godine

Alija na novčanici od 20.000 dinara (klikni za uvećanje) | Foto: Wikipedia

Bosanki studentski "Iba radio" objavio je omaž ovom čuvenom rudaru, koji vam uz nekoliko dodataka o jednoj od najvećih jugoslovenskih legendi prenosimo u celosti.


Alija Sirotanović rođen je 14. avgusta 1914. godine u Orahovu. Odrastao je u Trtorićima, blizu Breze, kao jedno od devetoro dece, imao je šestoro braće i dve sestre. U Trtorićima postoji i ulica s njegovim imenom, dok se u krugu RMU "Breza" nalazi njegova bista. Naravno, pogađate, radi se o Aliji Sirotanoviću.


Ono po čemu je poznat ovaj junak iz 20. veka je obaranje rekorda u iskopanom uglju. Ovaj rekord proslavio je kako Aliju Sirotanovića, tako i RMU "Breza", te celi ovaj kraj bivše Jugoslavije dokazujući da tu žive vredni i radni ljudi.


Do obaranja rekorda 1949. godine došlo je nakon uvođenja novog načina poslovanja rudnika. Uveden je takmičarski duh, što je rezultiralo većim stepenom proizvodnje čumura u rudnicima na godišnjem nivou.


Na savetovanju sa stručnim osobljem rudnika i kopačima, koje je održano leta 1949. godine, kopač Alija Sirotanović je predložio da se njegovoj brigadi omogući rad na tri lokacije i dao obavezu da će premašiti Stahanov rekord.

Alija Sirotanović 1948. godine

Alija Sirotanović 1948. godine | Foto: Wikipedia

Predlog je prihvaćen, a Alijina brigada je 24. jula 1949. počela sa obaranjem rekorda u Jami 1 koja je bila poznata kao Rov vojvode Putnika. Predsednik komisije koja je kontrolisala rad objavio je:


„Alija Sirotanović je, sa svojih osam komorata, za osam sati rada iskopao 152 tone uglja (253 kolica), prebacio normu za 215 odsto, srušio dotadašnji rekord Stahanova za 50 tona i postigao svoj svetski rekord u iskopu uglja.“


Alija je u rudniku bio kopač i njegov alat je bila pneumatska bušilica, a znao je raditi i sa dve u isto vreme. Alija je celi radni staž proveo u istom statusu - rudar-brigadir, a otišao je u penziju sredinom sedamdesetih.


Nakon ovoga, Josip Broz Tito susreo se sa Alijom, a junak ovih prostora nije prihvatio za sebe i svoje ljude nikakav novac, povlastice... Tražio je samo veću lopatu. Lopata je napravljena baš onakva kakvu je i tražio i nazvana je "Sirotanovićka".


Iz priča koje su ostale iza ovog čoveka saznajemo da je živeo skromnim životom. Jedne prilike, Josip Broz Tito hteo je da nagradi ovog vrednog komorata. Rečeno mu je da izabere bilo koji automobil, cena nije bitna, platiće Maršal... Alija se odlučio za "Zastavu 750", popularnog "fiću". Nakon toga, Aliji je ponuđen stan u centru Breze, međutim Sirotanović je to odbio uz molbu da se isti dodeli nekome drugom, jer njemu ne treba.


Otišao je u penziju sredinom sedamdesetih, a umro je 16. maja 1990 godine. Neki kažu da je umro u bedi. Od primanja je imao skromnu penziju koju je zaradio kao kopač-brigadir. Međutim, možda je umro u ovosvetovnoj bedi, ali je duševno otišao kao bogat čovek. Iza njega su ostala dela.


Od njegovih direktnih potomaka danas su žive unuka i praunuka. Praunuka studira pravo u Sarajevu.

Dobitnih brojnih ordena i nagrada, ali i inspiracija za domaći rokenrol
Alija Sirotanović nosilac je brojnih priznanja i nagrada, a počast mu je odao i čuveni sarajevski bend "Zabranjeno pušenje".
Alija će, između ostalog, ostati upamćen i po ovim priznanjima:
• Nosilac 12 titula udarnika

• Odlikovan je četvrtim po važnosti ordenom u FNRJ/SFRJ - Ordenom junaka socijalističkog rada. Po ugledu na sovjetsko odlikovanje Heroj socijalističkog rada, orden Junak socijalističkog rada ustanovljen je 1948. godine, a do 1986., kada je ukinut, njime je odlikovano 114 osoba. Orden je izrađivan od zlata i srebra, u početku je ukrašavan pravim, a kasnije veštačkim rubinima.
• Alijin lik je 1987. bio naslikan na novčanici od 20.000 dinara, ubrzo povučenoj u monetarnoj reformi Ante Markovića. Vrlo često, ali pogrešno, Aliju mešaju sa udarnikom Arifom Heralićem, levačem iz Zenice, koji se nalazi na čuvenoj jugoslovenskoj novčanici od 10 dinara i 1.000 dinara iz pedesetih i šezdesetih godina.
• Ispred ulaza u upravnu zgradu rudnika "Breza" postavljena je njegova bista.
Po njemu je nazvana malena ulica u Brezi.
• Upisan je i u istoriju rokenrola kao junak koji je inspirisao pesmu "Srce, ruke i lopata" čuvenog sarajevskog benda "Zabranjeno pušenje".


• Zbog anegdote na prijemu kod druga Tita, kad je upitan "što mu treba" a Alija odgovorio "veća lopata", i dan danas se velike lopate kolokvijano nazivaju "sirotanovićke".

Poslednji komentari
  • nedjo Vreme: 11.05.2015 18:51h

    danas gledaju da udju u parove

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP