Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DRŽAVA ZANEMARILA SPASONOSNU STRATEGIJU

ALO! ISTRAŽUJE: Četiri godine ignorisali plan protiv poplava!

Autor: Gane Đorđević | 01.06.2014 - 18:52:00h | Komentara: 4

Srbija je još 2010. godine imala gotove projekte za zaštitu od bujica i erozionih procesa na 8.750 kvadratnih kilometara teritorije. Država, međutim, za četiri prethodne godine nije realizovala ništa od toga, iako je za to trebalo svega 8,5 milijardi dinara, što je 25 puta manje od štete koju su pričinile katastrofalne poplave.

Milutin  Stefanović, direktor Zavoda  za zaštitu  od bujica  i erozije

Milutin Stefanović, direktor Zavoda za zaštitu od bujica i erozije

 Prema rečima Milutina Stefanovića, direktora Zavoda za zaštitu od bujica i erozije u Institutu „Jaroslav Černi“, još 2004. je Republička direkcija za vode naručila od Instituta „Jarslav Černi” i Šumarskog fakulteta generalne projekte za uređenje 22 najkritičnija rečna sliva. Šest godina kasnije, projekti su bili u potpunosti završeni, a njihovom realizacijom predviđeno je da se od bujica i erozionih procesa zaštiti teritorija od 8.750 kvadratnih kilometara. Stefanović kaže da je planom predviđeno pošumljavanje oko 50.000 hektara, izgradnja 43 retenzije, 100.000 metara pletara i oko 125.000 kubnih metara bujičnih pregrada i objekata za zadržavanje nanosa i bujičnih talasa. 

"Realizacija plana koštala bi 8,5 milijardi dinara, što je 25 puta manje od dve milijarde evra štete od poplava" | Foto: Masanori Jošida

- Izgradnja ovog odbrambenog sistema trebalo je da košta 8,5 milijardi dinara, neuporedivo manje od štete koju su poplave nanele Srbiji i koja prema prvim procenama iz Evrope iznosi oko dve milijarde evra -  objašnjava Stefanović. 

Prema navodima stručnjaka, radovi na izgradnji ovog efikasnog sistema mogli bi da budu realizovani relativno brzo, u narednih nekoliko godina, ali ne sa sredstvima koja su do sada izdvajana za zaštitu od poplava. Stefanović navodi primer da je prošle godine budžet za zaštitu od poplava iznosio 2,7 milijardi, a da je u isto vreme od naknade za zahvatanje vode, taksi i sličnih nakanada država inkasirala 4,2 milijarde dinara.

- Gde je završilo 1,5 milijardi dinara? Za isplatu penzija ili možda finansiranje propalih preduzeća? – pita se Stefanović.

On navodi još jedan začuđujući podatak, da je Srbija pre 40 godina bila bolje organizovana za odbranu od bujica nego danas. Tada su takozvane reonske zajednice održavale 14.000 bujica i imale su katastar svih njihovih tokova. Na osnovu ove sistematizacije, planirane su godišnje investicije. Danas vodoprivreda raspolaže sofisticiranim informacionim sistemom u koji, nažalost, nije unesen ni jedan jedini bujični tok!

- Samo bogu možemo da zahvalimo što je Kolubara probila nasipe i napunila kopove, pa 250 miliona kubika vode nije završilo u Obrenovcu i taj grad zbrisalo s lica zemlje - zaključuje Stefanović.


Ribolovci štitili kopove od poplave!?

Za nemar koji vlada u vodoprivrednom sistemu Srbije najbolji primer je akumulacija „Paljuvi- Viš“, koja je izgrađena na reci Kladnici da bi od poplava zaštitila ugljenokop „Tamnava - Zapadno polje“. Tako važnim objektima u svetu se upravlja sa najvišeg državnog nivoa. Međutim, u Srbiji tim objektom, od kojeg zavisi energetska sigurnost zemlje, upravlja ribolovačko društvo. Ribolovci su ovaj važan sistem tokom godina potpuno zapustili. Najtragičnije je to što je ova vrhunska nebriga na kraju doprinela da voda iz akumulacije provali odbrambeni nasip i zajedno s rekom Kolubarom poplavi kop, gde se šteta sada meri stotinama miliona evra. 

Poslednji komentari
  • andrej Vreme: 01.06.2014 00:55h

    Kad procitam ovakav naslov samo se prekrstim. Kakav smo mi plan to imali kao zemlja, kad smo bukvalno pred bankrotom i dizemo kredite da bi isplacivali penzije i plate. Malo se osvestite!

  • Tatjana Vreme: 01.06.2014 11:00h

    Zna se koje bio na vlasti od 2010. i nema filozofije! Svei odgovorne pohapsiti!

  • Tatjana Vreme: 01.06.2014 11:07h

    Opet ja! Kada bi zaista svako odgovarao za ono sto mu je bilo u opisu posla,verujte da ne bi olako sedali u fotelje! Ako i sednu,a nailaze na prepreke, onda treba ustati iz te fotelje i obrazloziti-toliko bi bilo za sada dovoljno! Ali, vlast je slast i niko nece iz fotelje!

  • BB Vreme: 02.06.2014 04:19h

    Ignorisacemo cemo ga mi jos 44. Tek smo poceli

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP