Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OSTAVILI JE BEZ POSLA U PETOM MESECU TRUDNOĆE!

Alo! sačuvao trudnici posao!

Autor: Ružica Kantar | 15.08.2013 - 18:19:00h | Komentara: 3

Marija Milošević (34) u piceriji „Akt” radila je i po 12 sati dnevno, ali joj firma nije produžila ugovor kada je otišla na bolovanje zbog rizika od spontanog pobačaja

Da nije bilo ALO!-a, ona bi bila bez prihoda: Marija Milošević

Da nije bilo ALO!-a, ona bi bila bez prihoda: Marija Milošević

Trudnici Mariji Milošević (34) iz Jagodine, koja je u piceriji “Akt” radila i po 12 sati dnevno nekoliko dana u nedelji, nije produžen ugovor, iako je bila u petom mesecu trudnoće i na bolovanju zbog rizika od spontanog pobačaja! Da stvar bude još gora, Mariju o tome nisu ni obavestili, već je za to saznala kada je sama pozvala firmu da pita za zdravstvenu knjižicu, koja joj treba za preglede i lekove za održavanje trudnoće!

Nebojša Stefanović: Otpuštanje trudnica je diskriminacija!

Nebojša Stefanović

Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović kaže za “Alo!” da Zakon o radu koji je stupio na snagu 16. aprila, koji je on inicirao upravo zbog čestih zloupotreba poslodavaca, štiti trudnice i porodilje.

- Nije moguće raskunuti ugovor o radu ukoliko je poslodavcu na dan otkaza poznato postojanje trudnoće ili ako zaposlena u roku od 30 dana od dana dostave otkaza dostavi potvrdu o trudnoći ovlašćenog organa ili drugog nadležnog organa. Ukoliko je zbog trudnoće raskinut ugovor o radu, to je kršenje zakona, ali i diskriminacija! Trudnicu zakon štiti i garantuje produžetak ugovora - poručuje Stefanović za naš list.

- U maju, kada sam bila u drugom mesecu trudnoće, obavestila sam šefa da sam trudna, naglasivši da mi treba posao i da ću raditi sve dok budem mogla. Nažalost, nije sve išlo kako sam planirala. Dana 14. maja sam imala krvarenje, zbog čega sam završila u bolnici. Nakon toga, lekarska komisija mi je otvorila trudničko bolovanje - priča za “Alo!” Marija.
Ugovor sa picerijom, koji je obnavljala na svaka tri meseca, isticao je 31. jula...
- Svakog meseca sam zbog bolovanja u firmu uredno odnosila doznake od lekara specijaliste i ocenu komisije, pa sam tako došla i 26. jula, a u firmi su mi rekli da će me pozvati kad papirologija bude završena, ali kako se to nije desilo, pozvala sam ih sama 5. avgusta. Tada sam saznala da mi ugovor nije produžen. Posle toga su me samo još jednom pozvali jer je došlo do greške u obračunu julske plate i umesto 17.000 uplatili su mi 21.000 dinara. Zvali su me da mi kažu da dođem i vratim 4.000 dinara - priča Marija, revoltirana i još uvek zapanjena bahatošću i nehumaošću bivših poslodavaca. Ona se ovim povodom obratila i gradonačelniku Jagodine Draganu Markoviću Palmi, ali na njegovu reakciju još uvek čeka. Inače, Marija ima dvoje dece Aleksu (10) i Mateju (12). Živi u iznajmljenom stanu, koji plaća 130 evra. Njen suprug zaposlen je u firmi istog vlasnika.

- Već danima nemam zdrastvenu knjižicu jer su mi u inspekciji Ministasrtva rada rekli da se još ne prijavljujem na biro. Šta da u međuvremenu radim bez zdravstvene knjižice, stvarno ne znam... Pijem tri leka za održavanje trudnoće, koji su skupi i koje sama kupujem. Iako je moja trudnoća visokorizična, nisam radila analizu krvi, vadila briseve niti sam bila na ultrazvuku jer nemam knjižicu. Umesto da se radujem bebi, osećam se diskrimisano i potlačeno, kao stranac u sopstvenoj zemlji - navodi Marija, koja u decembru treba da rodi devojčicu.
 

Posle poziva Alo! Mariji produžen ugovor, a inspekcija kaznila vlasnika

Ugovor potpis

Marija sada ponovi ima ugovor o radu | Foto: Shutterstock

Povodom nehumanog ponašanja prema trudnici Mariji Milošević, “Alo!” se obratio i inspekciji Ministarstva rada, koja je momentalno izašla na teren i podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Dragana Tasića, vlasnika picerije “Akt”!

- Na osnovu informacije koju je Inspektorat za rad dobio od lista “Alo!”, inspektor rada odseka u Jagodini je po službenoj dužnosti izvršio inspekcijski nadzor i poslodavcu je naložio da shodno odredbama Zakona o radu sa Marijom Milošević zaključi ugovor o radu. Istovremeno, inspektor rada je protiv poslodavca podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog nezakonitog otkaza - poručio je za “Alo!” Dragoljub Peurača, direktor Inspektorata za rad Republike Srbije. Tek nakon posete inspekcije, redakciji “Alo!” se javio i vlasnik picerije Dragan Tasić, koji je pokušao da nam objasni da problem nije do njega, već do pošte, koja nije isporučila nijedan od dva ugovora koje je poslao?!?
- Zašto nije primila nijedan od ugovora, stvarno ne znam. Mora da je do pošte. Eto, sad sam naučio lekciju, sledeći put ću slati preporučeno - dodaje vlasnik picerije. Iako nam je Tasić objasnio da je ugovor poslao poštom jer zna da je Marija vezana za krevet, Marija nam je juče javila da su je nakon posete inspekcije zvali da hitno dođe i potpiše ugovor.

Poslednji komentari
  • posmatrac sa severa Vreme: 15.08.2013 18:47h

    Pa svaka vam cast.Ipak nije novinarski trud uvek neuspesan, samo napred u nove pobede.

  • ana Vreme: 15.08.2013 19:20h

    Nesto korisno i od vas

  • ana Vreme: 15.08.2013 23:29h

    trudnice proganjaju kao državne neprijatelje. Sve treba da se učlane u neke nevladine organizacije neće niko da ih dira ni kad bi državu srušile.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP