Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

EKSKLUZIVNO!

Alo! smenio direktora koji je presipao državne pare u kasu URS-a!

Autor: I. Ninić | 19.03.2013 - 18:30:00h | Komentara: 13

Posle pisanja „Alo!“ da je sam sebi isplatio oko milion dinara za prekovremeni rad, Nenad Stavretović, direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije, podneo je ostavku na tu funkciju. Kako smo sinoć saznali, on je juče svoju ostavku doneo u pisarnicu Vlade Srbije.

as

Doviđenja, Nenade Stavretoviću

Stavretović, o čijim je basnoslovnim honorarima za izvesni prekovremeni rad “Alo!“ pisao, odličan je primer presipanja državnog novca u stranačke kase. Naime, Stavretović je u nekoliko navrata donirao novac stranci Mlađana Dinkića, a kako je do novca dolazio, najbolje pokazuje i sledeći slučaj koji je “Alo!” otkrio.


Stavretović je, kao direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije, tražio od saradnika Dragana Cvijića da honorar od 150.000 dinara za rad na studiji zaštite Bojčinske šume uplati na njegov tekući račun! Nedugo potom Cvijić je dobio stalno zaposlenje u ovom javnom preduzeću, a Stavretović je potom Ujedinjenim regionima Srbije samo u jednoj uplati donirao 40.000 dinara!

Stavretović: A koliko sebi pišu drugi direktori?

Nenad Stavretović nam je pre ostavke uputio svoje komentare na naše pisanje o njegovoj aferi. Na vest da je zabeležio 1.326 prekovremenih sati za četiri godine, on odgovara kontrapitanjem: “Koliko su prekovremenih sati pisali sebi direktori drugih javnih preduzeća u Srbiji?”
- Naravno da sam radio više od osmočasovnog radnog vremena i voleo bih da i drugi direktori objave koliko su sati tačno radili - kaže Stavretović i dodaje da “nije tačno da je posle postavljenih pitanja novinara naprasno automobil prestao da bude parkiran ispred fakulteta, već sam tog dana, kada su postavljena pitanja, bio na ekonomskom forumu, pa auto za tih nekoliko dana nije ni mogao biti parkiran ispred fakulteta”.
- Tačno je da je za 4 godine bilo 300 službenih putovanja, što je i dalje nedovoljno da kao direktor makar jednom posetim sva zaštićena dobra kojih je u Srbiji preko 450 bez onih koja su u postupku zaštite. U okviru Zavoda za zaštitu prirode Srbije nalazile su se dve radne jedinice: u Novom Sadu i Nišu, i posete njima su bile česte - naveo je on. Stavretović nam je dostavio i tabelu iz koje se vidi da su u vreme od kad je on postao direktor znatno opali troškovi službenih putovanja i reprezentacije u Zavodu.

Na naše pitanje da li je tačno da je honorar koji je dobio za rad na studiji zaštite Bojčinske šume podigao i istog dana vratio direktoru Zavoda, inače kadru URS-a Mlađana Dinkića, Cvijić kao iz topa kaže: „Jeste, tačno je“.

- Odrekao sam se svog honorara u visini od 150.000 dinara tako što sam novac uplatio na tekući račun direktora Stavretovića, a to sam uradio u dogovoru sa njim. Rekao mi je da mu je novac neophodan kako bi drugim stručnim saradnicima iz Zavoda koji su radili na projektu bili ravnomerno isplaćeni honorari. Ne znam šta je on uradio sa novcem i to nije na meni. Svoj posao za dogovorenu studiju sam odradio - kaže Cvijić za „Alo!“ i potvrđuje da je mesec i po dana kasnije, krajem 2011. godine, zasnovao radni stalni odnos u Zavodu. On objašnjava da je na radno mesto stručnog saradnika za poslove prostornog planiranja došao preko konkursa i da to „ne treba dovoditi u vezu sa činjenicom da je direktoru uplatio 150.000 dinara“.

- Ne bih voleo da se stvar protumači na taj način da sam ja posao dobio nakon što sam direktoru uplatio novac. Svestan sam da je takvo tumačenje moguće, ali mislim da je to samo koincidencija i da su u pitanju dve odvojene stvari. Zato, čim sam čuo da nekome mogu da ispričam sve ovo, dao sam izjavu antikorupcijskom timu Ministarstva energetike, koju sam i potpisao. Ostajem pri tome što sam njima i vama rekao - kaže Cvijić i dodaje da jeste član stranke G17, ali tvrdi da sebe „ne smatra aktivnim članom, jer je u toku transformacija stranke G17 u novu stranku, URS“. 

Nenad Stavretović nalazi se na spisku donatora URS-a. Kako pokazuje zavnični listing do kog je „Alo!“ došao, on je 16. marta 2012. godine, uoči đurđevdanskih izbora, stranci donirao 40.000 dinara, istog dana kada je i nedavno razrešeni direktor JP „Emisiona tehnika i veze“ Vladimir Homan poklonio 70.000 URS-u. Prema evidenciji u koju smo imali uvid, to nije jedini Stavretovićev prilog Regionima.

Optimističan:  Mlađan Dinkić

Šef ga brifovao na Kopaoniku: Mlađan Dinkić | Foto: FoNet

Dinkić brifingovao Nenada na Kopu

Kako „Alo!“ saznaje, Stavretović i Dinkić sreli su se prošle nedelje na „Biznis forumu“ na Kopaoniku, a direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije zatražio je savet od partijskog šefa kako da se postavi u konkretnoj situaciji.
- Mlađa mu je poručio da, ukoliko je radio bilo šta što nije u skladu sa zakonom, mora da se povuče i da ne može da se krije iza njegovog imena - kaže naš izvor. Istovremeno, u URS-u kažu da u njihovim redovima nema mesta za one za koje se dokaže da su kršili zakon.

Poslednji komentari
  • ivana Vreme: 19.03.2013 19:20h

    Joj ljudi dragi, dao je on ostavku na mesto direktora, ali sada smo tek mi studenti na Sumarskom nagrabusili. Covek je i ovako zestoko isfrustriran, arogantan, nikada, ali bukvalno nikada nije na faksu i ne drzi konsultacije (njemu ispod nivoa), sujeta i ego su mu nevidjeni, postojava studente na tabli na predavanjima, prekida, vredja, a pri tome drzi predavanja na nivou jeftinog kursa, ne koristi strucne termine, kvalitet njegovog rada kao profesora je katastrofalan. Neka nam je Bog u pomoci jer kod njega se znanje ne vrednuje jer ga ni on nema dovoljno da bi bio profesor, pa se ocene dele kako mu se koja studentkinja dopadne posto je rec o smeru gde su mahom devojke upisane.

  • ZIKA PAUK Vreme: 19.03.2013 21:49h

    a pare?znači ukradi ojadi ostavka pa na drugu funkciju i u krug...alo bre stoko bezrepa što se brifingujete u zatvor vas treba

  • Milanko Vreme: 19.03.2013 22:10h

    kad sam ja studirao sumarstvo studenti su muvali studentkinje. sada studentiknje muvaju profesori. jos ako imaju kuma direktora u nacionalnom parku, e to je dobitna kombinacija, da se o trosku nacionalnog parka provode po hotelima i privatnim domacinstvima a sve se kao obilaze zasticeni objekti priode. a zasticena su i pojedinacna stabla u srbiji pa da li je obilazio i ta stabla za tolike dnevnice.

  • drLaki Vreme: 19.03.2013 22:50h

    Doro je sto je samo smenjen.Ja se vec uplasio da ce morati da vrati pare.

  • ana Vreme: 20.03.2013 02:58h

    pare ćemo svi zajedno da vraćamo stim što če on imati od čega.Dinkić baš nema sreće sa članovima.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP