Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VOJSKA STIGLA U POMOĆ

"Alo!" u poplavljenim Lučanima!

Autor: M. M. | 03.12.2014 - 09:09:00h | Komentara: 11

Vojska Srbije od jutros je anagažovana na zaštiti sela Lučani gde se izlila reka Bjelica, a ugroženo područje posetili su ministar odbrane Bratislav Gašić i reporter "Alo!"

Poplavljeni Lučani / Foto: Ministarstvo odbrane

Vojska radi na nasipu u Lučanima / Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Bratislav Gašić obišao je juče Lučane, tačnije, selo Đerać, i druga mesta pogođena novim poplavama, izazvanim izlivanjem reke Bjelice, nakon višednevnih kiša koje su izazvale poplavni talas.

Na sreću, pravovremenom akcijom pripadnika Vojske Srbije šteta od izlivanje reke Bjelice je minimanla, dok Namenska industrija "Milan Blagojević" nije pretrpela nikakve posledice.

Bratislav Gašić u Lučanima!

Bratislav Gašić u Lučanima! | Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Naime, prema rečima ministra Gašića Vojska Srbije je nakon katastrofalnih majskih poplava preduzela sve da se nešto tako ne ponovi više nikada.

- Sedmi put ove godine imamo problema sa poplavama na ovom potezu, ali smo namereni da učinimo sve kako bi taj problem bio trajno rešen, i učinićemo, sasvim sigurno- napomenuo je Gašić tokom obilaska novopostavljenog bedema na obali Bjelice, koji su pripadnici Vojske sa mehanizacijom utvrdili za manje od 48 sati.

Ono što je ipak najviše doprinelo da prekjučerašnji poplavni talas, svega nekoliko santimetara manji od majskog koji je opustošio ovaj kraj, jeste ono što je Ministarstvo odbrane preventivno uradilo pre nekoliko meseci proširilo korito reke, tako da je nedavni talas doslovno protekao, ostatvivši za sobom tek nešto blata i mulja u priobalju i na putu.

  • Vojska u poplavljenim Lučanima / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije | Foto:
  • Vojska u poplavljenim Lučanima / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije | Foto:
  • Vojska u poplavljenim Lučanima / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije | Foto:
  • Vojska u poplavljenim Lučanima / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije | Foto:
  • Vojska u poplavljenim Lučanima / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije | Foto:
  • Vojska u poplavljenim Lučanima / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije | Foto:

- Moram da demantujem informacije da su neka domaćinstva evakuisana, jer nije ni jedno, niti je bilo ugroženo, baš kao i fabrika "Milan Blagojević", koja je za nas od strateškog značaja i koju ćemo braniti i odbraniti, baš kao i Lučane - istakao je ministar, dodavši da se samo domaćinskim vođenjem države mogu rešavati problemi ovakve vrste, što nije činjeno minule tri decenije.

- Tome je kraj! Od sada će se planski raditi i voditi računa o rečnim koritima, baš kao ovde, gde je od nagomilanog đubreta očišćeno četiri kilometara plovnog puta, posečena vegetacija uz samu reku i utvrđeni mostovi.

Ono što je evidentno i vidljivo jeste da je Vojska Srbije još jednaput izvršila svoj zadatak, u najkraćem roku i najprofesionalnije moguće! Stigli su u najtežem trenutku, ostaće koliko god bude potrebno, kao i uvek.

Reporter "Alo!" javlja da se jutros voda povukla iz kuća, a da vojnici podižu nasip dužine pet kilometara.

"Čišćenjem korita sprečeno plavljenje"

Direktor "Srbijavoda" Goran Puzović rekao je da je, zahvaljujući tome što je očišćeno četiri kilometra reke Bjelice, juče sprečeno plavljenje 12 domaćinstava, preneo je Tanjug.

Goran Puzović

Goran Puzović | Foto: M. Cvetković

Puzović je precizirao da je bačeno četiri i po hiljade kubika kamena i isečeno mnogo stabala, odnosno da je završena prva faza čišćenja.

Načelnik moravičkog okruga Slobodan Jolović je, kao jedno od rešenja, naveo i podizanje puta u Đeraču za 70 centimetara čime bi se zaštitila domaćinstva.

"Takođe postoji i mogućnost dislociranja ovih 12 porodica čime bi se trajno rešili njihovi problemi", rekao je Jolović.

Poslednji komentari
  • Gordana Vreme: 03.12.2014 10:20h

    Gospodine Gasicu i gospodine Dikovicu,pored Vojske,sada pozovite i civile,koji o Vojsci Srbije govore sve najruznije,srdacan pozdrav i puno uspeha,zele Vam oficiri i vojni penzioneri.

  • Zdenko Vreme: 03.12.2014 10:52h

    Stovana redakcijo,a kak nema komentiranja na ovu vijest?Maloprije sam je proslijedila,a vi je ne bute komentirali.Zar i mi Hrvati,koji zivimo u Srbiji,nemamo prava na svoje misljenje i komentiranje,nego ih cenzurirate?Kaj je tak cudno,pa i mi smo gradjani ove zemlje i kao nasi susjedi Hrvati stujemo Hrvatsku vojsku,a ne pljujemo na nju,kao vi primitivni Srbi,na svoju Vojsku.Kakav drek ste vi!

  • Voja Vreme: 03.12.2014 15:56h

    Stvarno treba razmisliti da Vlada sagradi svima kuće koji su udaljeni manje od 10.metzara od reka ili potoka i da im onemogući da pecaju ribu koz prozor.

  • Dragorad Vreme: 03.12.2014 23:36h

    Svega ima samo poplave nema.

  • Azrael Vreme: 04.12.2014 16:40h

    Steta sto ledenice ne padaju malo cesce poglavama trenutno vodecih politicara. Verujem da bi nam svima bilo iole bolje... Barem keramicaru, grobaru, gdin-u smrti i ostalim clanovima ne bi bilo tesko naci zamenu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP