Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

AFERA „FOLNAK“

„Alo!“ uhvatio Ministarstvo zdravlja u laži!

Autor: I. N. - A. M. | 08.03.2013 - 08:02:00h | Komentara: 0

Ministarstvo zdravlja krije od javnosti kada je Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) uputilo zahtev za vanrednu kontrolu leka za trudnice “folnak” firme “Nini” iz Niša, za koji je utvrđeno da je falsifikat!

Izbegavaju odgovore i kriju istinu od  javnosti: Slavica Đukić Dejanović

Izbegavaju odgovore i kriju istinu od javnosti: Slavica Đukić Dejanović | Foto: Emil Čonkić

Naime, prema zvaničnim podacima ALIMS-a, zahtev je u tu instituciju stigao 19. februara, a prema dokumentu do kojeg je došla redakcija “Alo!”, u Ministarstvu zdravlja sačinjen je i zaveden 13. februara. Dakle, zahtev je iz jedne ustanove do druge putovao neverovatnih šest dana! Ako se uzme u obzir da se radi o putu od 6,2 kilometra, papir je mogao biti isporučen u roku od sata i to pod uslovom da je kurir išao peške!

Lek „folnak“

Lek „folnak“ | Foto: K. Kamenov

Farmaceuti: Opasniji od leka!


Vukica Stevanović iz “Farmaceutskog jezgra” ističe da je upravo ponašanje resornih službi u ovom slučaju opasnije od samog leka jer su svojim saopštenjima pokazale da prikrivaju istinu.
- Ne smem ni da zamislim šta bi se desilo da postoji sumnja da je neko uradio diverziju i podmetnuo otrov u neki lek. Da li bi se i u tom slučaju na isti način ponašali i čekali dve nedelje da ga povuku iz prodaje - ukazuje ona i dodaje da je procedura takva da onog sekunda kada se pojavi sumnja, lek mora da bude povučen.

- Prvi rezultati vanredne kontrole dobijeni su 22. februara, o čemu je i-mejlom obavešteno Ministarstvo zdravlja - navodi se u zvaničnom odgovoru ALIMS-a. Ovim je potvrđeno pisanje “Alo!” da je ministarstvo 22. februara javnosti saopštilo da se povlači lek “folnak” zbog sumnje da je lažan, iako su već tada znali da je falsifikat!

Da zlo bude veće, tek nakon pitanja “Alo!” o rezultatima kontrole 6. marta, ministarstvo je kasno uveče saopštilo da je zvanično utvrđeno da je lek falsifikat!

Prema rezultatima vanredne analize, u lažnom leku “folnak” bila je manja količina folne kiseline od one koja je predviđena i na osnovu koje je lek i registrovan u ALIMS-u, pa čudi ponašanje nadležnih državnih službi, koje nikako da se dogovore o tome kada su znale da je lek lažan i kada su nameravale da to saopšte javnosti. Ministarstvo ni juče nije odgovorilo na konkretna pitanja “Alo!”.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP