Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POSLE TUČE SA ŠERPASIMA

Alpinisti odustali od penjanja posle tuče na Everestu

Autor: Tanjug | 30.04.2013 - 17:30:00h | Komentara: 0

Trio evropskih alpinista umešanih u tuču sa nepalskim vodičima šerpasima odustali su od daljeg penjanja i rešili da siđu s Himalaja, saopštili su planinarski izvori danas.

Poznati planinari, Usli Stek iz Ssvajcarske i Simone Moro iz Italije, koje je pratio britanski planinar fotograf Džonatan Grifit, tvrde da su napadnuti od strane "razuzdane bande" u subotu.

Ne zna se ko je izvukao deblji kraj

Ne zna se ko je izvukao deblji kraj

Jedan Amerikanac, koji je prisustvovao incidentu, rekao je agenciji AFP da su evropljani ignorisali zahtev nepalskog vodiča da sačekaju sa usponom, tokom koga je padao led na šerpase ispod njih. To je dovelo da "zastrašujućeg" sukoba na visini od 6.500 metara.
Trojica planinara planiraju da se vrate u Katmandu u sredu, rekao je Mingma Šerpa iz Cco-Oju Treking, kompanije koja je organizovala ekspediciju evropljana. On je dodao da će se oni najverovatnije spustiti helikopterom.
Moro je izjavio za PlanetMaunten, planinarski sajt, da je "nasilje ubilo njihov planinarski san".
"Dobili smo zvanično izvinjenje od šerpasa", rekao je Moro na sajtu, dodavši da je stotinu onih koji se nadaju usponu do vrha planine bilo "šokirano i svesno" nasilja koje se dogodilo.
Posrednički sastanak između šerpasa i evropskih planinara završen je uspešno u ponedeljak, saopštile su nepalske vlasti.
Sporazumom između desetina stranih planinara i nepalskih vodiča na sastanku, u koji je imao uvid AFP, dve strane su se obavezale da se "neće sukobljavati, niti koristiti nasilje" i da takvim stvarima nema mesta u alpinizmu.
Moro je pokušao da se popne na 8.848-metre visok vrh Everest po peti put, ali ovaj put novom "neotkrivenom" rutom bez dodatnih boca s kiseonikom za disanje. 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP