Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VELIKA DONACIJA

Alžir daje pola miliona dolara za obnovu od poplava

Autor: Tanjug | 14.11.2014 - 13:42:00h | Komentara: 0

Vlada Demokratske Narodne Republike Alžir donira Srbiji 500.000 dolara za projekte obnove i saniranja posledica poplava u oblasti vodoprivrede.

Direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević i ambasador Alžira Abdel Kader Mesdua potpisali su danas Memorandum o razumevanju kojim Vlada Alžira donira 500.000 dolara za realizaciju projekata obnove i saniranja posledica poplava u oblasti vodoprivrede.

Obrenovac poplave / Foto: Goran Srdanov

Bespovratna sredstva iz te donacije biće upotebljena za obnovu oštećene i uništene infrastrukture za zaštitu od poplava u Valjevu, Negotinu, Zaječaru i Ćupriji.
Radovi će se izvoditi na obnovi i sanaciji nasipa, korita i obala Kolubare i Pocibrave kod Valjeva, Jaseničke reke kod Negotina, Crnog Timoka u Zaječaru i Ravanice kod Ćuprije.
Blagojević je rekao da je obnova u sektoru vodoprivrede prioritet za Vladu i da "konačno počinjemo da se bavimo prevencijom a ne samo saniranjem".
"Vlada je kroz program isplate materijalne pomoći do danas uložila više od 3,84 milijarde dinara u obnovu oštećenih objekata za 16.112 porodica. Zida se 218 kuća, a 80 porodica je dobilo novac umesto zidanja kuća", rekao je Blagojević.
On je najvio da će prve kuće u Obrenovcu biti useljene u nedelju, a sledeća useljenja očekuju se krajem ovog ili početkom sledećeg meseca.
On je rekao da je pomoć donatora do sada oko 600 miliona dinara.
"Ova pomoć Alžira, kao i pomoć drugih donatora koji su do danas uložili oko 600 miliona dinara, dorineće bitno unapredjenju sigurnosti gradjana širom Srbije".
Ambasador Mesdua rekao je da će Vlada Alžira već početkom sledeće nedelje pristupiti prebacivanju novca na račun Vlade Srbije kako bi pre zime moglo da se počne sa radovima.
On je rekao da je Alžir ostavio srpskoj Vladi da odluči koji su prioriteti u koje će ona uložiti donaciju.
"Srbija i Alžir su već više decenija prijateljske zemlje i alžirski narod ne može da zaboravi šta je sve još SFRJ uradila za Alžir", rekao je Amasador i dodao da mu je želja da to prijateljstvo bude još jače.
Blagojević je Mesdui, koji napušta Srbiju, obećao da će se potruditi da radovi počnu što pre kako bi ambasador i pre isteka mandata mogao da vidi obavljeno.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP