Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NOVI ULTIMATUM IZ VAŠINGTONA

Ameri: Srbijo, odreci se Kosova i Dodika!

Autor: V. Papović | 13.06.2015 - 14:53:00h | Komentara: 20

Samo dan nakon što je premijer Aleksandar Vučić upozorio da Srbiju u narednih mesec dana čekaju važni datumi i teške odluke, iz Vašingtona se oglasio ekspert za Balkan Danijel Server sa zahtevima da priznamo Kosovo i distanciramo se od politike Milorada Dodika u Republici Srpskoj. Server, koji je vrlo blizak američkom potpredsedniku Džou Bajdenu, zatražio je i da Srbija promeni neutralni stav u odnosima sa Rusijom i Zapadom ukoliko želi da napreduje u evroatlantskim integracijama.

„Ko je taj  Server“:  Milorad  Dodik

„Ko je taj Server“: Milorad Dodik | Foto: S. Pasalić

- Srbija ima važnu ulogu u kreiranju bezbednosti u BiH i na Kosovu, gde živi dosta srpske populacije, o kojoj Beograd s pravom vodi računa. Milorad Dodik teži nezavisnoj Republici Srpskoj, ali to se neće dogoditi, i svi moraju biti svesni toga. Nezavisnost Republike Srpske značila bi potpuno islamizovanu BiH, koju ni Srbija ni Hrvatska ne žele za suseda - ocenjuje Server.

Obrad Kesić

Obrad Kesić | Foto: RAS

Kesić: Bolje da nas on kritikuje

Šef predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić kaže za „Alo!“ da nije iznenađen stavovima Servera pošto ih on zastupa zastupa već duže vreme.
- Što se mene tiče, uvek je bolje da Server nekog srpskog političara kritikuje nego da ga hvali, barem je tako što se tiče rada u skladu sa srpskim nacionalnim interesima.

Analitičar smatra da Srbija mora da se „otrgne od Dodika i njegove politike“, i govori da za to nema bolje prilike od 20. godišnjice masakra u Srebrenici, koja se obeležava u julu. Tada bi Vučić morao da se izvini u ime Srbije i izrazi duboko žaljenje zbog žrtava. Što se situacije sa Kosovom tiče, stvari su trenutno u „povuci-potegni“ fazi. Uz savetodavnu ulogu Evropske unije, Beograd i Priština su uspeli da sklope određene dogovore i uspostave konsenzus oko osnivanja kosovskih institucija. Ipak, Server piše da delovi sporazuma još nisu u potpunosti implementirani, te da će njihovo kompletno ostvarivanje predstavljati značajan korak bliže članstvu Srbije u EU.

- Doći će dan kada će Srbija morati da prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu sa kojom će uspostaviti diplomatske odnose. Jedna od 23 članice EU koje su priznale Kosovo sigurno će blokirati ulazak Srbije u Uniju ukoliko ne prizna nezavisnost svoje nekadašnje pokrajine. Priznanje bi znatno smanjilo bezbednosne rizike, uzimajući u obzir da bi to značilo i povlačenje NATO trupa sa te teritorije. Srbija je zemlja koja je ponosna na svoju istoriju. Ali ono što tim ljudima treba jeste da se koncentrišu na budućnost. Za to imaju pregršt prilika - zaključio je Server.

Dušan Janjić

Dušan Janjić

Janjić: Odlazak u Srebrenicu najteža odluka


Politički analitičar Dušan Janjić kaže da je Danijel Server vrlo dobro obavešten o dešavanjima na Balkanu i da njegovi stavovi nisu daleko od mišljenja visokih amaričkih zvaničnika.
- Što se tiče teških odluka o kojima je govorio premijer, najteža je sigurno da li će otići u Srebrenicu ili će poslati nekog kao svog predstavnika. Uspeh pregovora o Kosovu 23. juna i neki „Brisel2“ rezultirali bi otvaranjem poglavlja 35 u pregovorima sa EU, a što se tiče konteksta događaja na prostoru Zapadnog Balkana narednih nedelja o kojima je govorio Vučić, mislim da je premijer skroz u pravu i da se uvek može desiti da neko iskoristi tako složenu situaciju.

Vučić: Srbija odlučuje!


Premijer Vučić poručio je juče da će odluku o tome da li će otići na obeležavanje 20 godina od Srebrenice doneti Srbija, a ne Rusija, SAD ili Velika Britanija.
- Na mene niko ne može da vrši pritisak - odgovorio je Vučić upitan da li je najava rezolucije deo pritiska da neko od zvaničnika Srbije ode u Srebrenicu.

Poslednji komentari
  • Mladen Vreme: 13.06.2015 15:48h

    E..sada, ko' svi iznenadjeni - a niko nije ocekivao ovo? Malo morgen. Jedini razlog za postojanje vladajuce partije je priznanje pseudo - drzave i izdaja Republike Srpske. A te dve izdaje su - veleizdaja. Ali, posto su, unapred, zabranjene demonstracije pred skupstinom (vremenska slucajnost?) i posto se rijaliti "Parovi" odlucuje na Vidovdan, slutim da i niko i nece primetiti sto se desava. Ovo nije politika, ovo je globalni kriminal - bez sudije i suda.

  • Mica Vreme: 13.06.2015 16:34h

    Vuk Draskovic bi to sam od sebe napravio...

  • Amater Vreme: 13.06.2015 16:39h

    Nije ni cudno zasto vas mrzi CEO SVET.

  • Bujan Vreme: 13.06.2015 16:59h

    Eto vam Vučića patriote i borca za prava naroda ,ko mi nedamo kosovo nećemo u nato ,more oćemo i te kako pored ovih .

  • Saša Vreme: 13.06.2015 17:09h

    Nikad se nećomo odreći Gračanice i Dečana, Kosovo je Srbija! Odreknite se vi Teksasa, mamu vam antisrpsku !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP