Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SLUČAJ „BITIĆI“ TEMA KOJA JE U VAŠINGTONU DOČEKALA SRPSKOG PREMIJERA

Ameri traže Gurijevu glavu!

Autor: Ekipa Alo! | 03.06.2015 - 17:55:00h | Komentara: 3

Premijer Srbije Aleksandar Vučić dobiće od američkih sagovornika jedan od najkonkretnijih zahteva koji se tiče rešavanja slučaja „Bitići“. Kako „Alo!“ saznaje, Vučiću će tokom posete Americi biti jasno saopšteno da Srbija ovaj slučaj mora da rasvetli, ali i da utvrdi odgovornost penzionisanog generala Gorana Radosavljevića Gurija u zločinu u kojem su pripadnici srpske policije 1999. ubili trojicu američkih državljana albanskog porekla.

Veruje se da bez  njegovog znanja zločin nije mogao biti izvršen: Guri

Veruje se da bez njegovog znanja zločin nije mogao biti izvršen: Guri | Foto: Dalibor Danilović

Guri je bio prvi čovek posebnih jedinica policije i rukovodilac nastavnog centra u Petrovom Selu, u kojem su 9. jula 1999. ubijena braća Bitići - Agron, Mehmet i Ilij. Veruje se da bez njegovog znanja ovaj zločin nije mogao da bude izvršen. Međutim, do sada nije bilo dokaza kojim bi se utvrdila njegova odgovornost u ubistvu braće Bitići. Penzionisani general Radosavljević juče nije bio dostupan za komentar.

Streljani u bazi MUP-a


Braću Ilija, Mehmeta i Agrona Bitići srpske vlasti su uhapsile 26. juna 1999. na administrativnoj granici između Kosova i Srbije zbog ilegalnog ulaska u zemlju. Prekršajno su osuđeni u Prokuplju 27. juna na 15 dana zatvora. Posle odslužene kazne, izvedeni su na sporedni izlaz zatvora u Prokuplju, odakle su ih predstavnici srpskih vlasti odveli u Petrovo Selo, u bazu specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije, gde su, nakon dva dana, ubijeni mecima u potiljak, a potom pokopani u masovnu grobnicu.

Posle rezolucije iz 2013, u Kongresu je ovih dana ponovo insistirano na rasvetljavanju ovog zločina i inicirana je nova rezolucija s ciljem da se naglasi da je ostvarivanje pravde u slučaju Bitići glavni faktor poboljšanja odnosa između Srbije i SAD.

Da je i srpska strana svesna važnosti ove teme, pokazuje gest srpskog ministra policije Nebojše Stefanovića, koji je neposredno uoči polaska Vučića u trodnevnu posetu Vašingtonu objavio da je u istrazi o ubistvu braće Bitići postignut značajan napredak i da postoje novi dokazi, uz poruku da će slučaj biti uskoro rasvetljen.


- Prvi deo istrage je urađen veoma loše i promašeni su i propušteni neki krucijalni dokazi. Mi danas imamo neke nove dokaze - naglasio je Stefanović.
Porodica Bitići smatra da Srbija pokušava da zavara američke zvaničnike formiranjem posebne komisije sa Veranom Matićem na čelu i tvrdnjama da su sakupljeni novi dokazi u istrazi. „Juče komisija, danas novi dokazi, šta će biti sutra?“, pita porodica.

Traži se odgovornost  bivšeg komandanta  Žandarmerije za ubistvo  trojice američkih državljana

Traži se odgovornost bivšeg komandanta Žandarmerije za ubistvo trojice američkih državljana | Foto: Oliver Bunić

Sa najjačim kompanijama dogovorene investicije!

Predsednik Vlade se tokom jučerašnjeg dana sastao sa predstavnicima najvećih američkih kompanija koje su zainteresovane za ulaganja u Srbiju ili nameravaju da povećaju svoje kapacitete.
- Dolazak ovih kompanija znači brži proces evrointegracija i širu političku podršku SAD Srbiji - izjavio je premijer. On se sastao sa predstavnicima kompanije „General Electric“, sa kojima je razgovarao o saradnji u oblasti energetike, zdravstva, transporta i avio-industrije. Vučić je istakao da je Srbija spremna da američkim kompanijama obezbedi najbolje uslove poslovanja u regionu zapadnog Balkana. Potpredsednik „General Electrica“ izjavio je da je ta kompanija otvorena za nove investicije i radna mesta u Srbiji. On je posebno istakao saradnju na izgradnji vetroparkova u Dolovu i Kovačici. Vučić se sastao i sa menadžmentom kompanija ITI i NCR, kao i sa predstavnicima kompanije „Friport McMoRan“, a potpredsednik te kompanije za globalnu eksploataciju naglasio je da kompanija ove godine hoće da uloži 18,73 miliona dolara u nastavak istraživanja bakra i zlata nadomak Bora. Vučić je od njih zatražio i pomoć u pronalaženju strateškog partnera za RTB „Bor“. Vučić se sastaje i sa predstavnicima kompanije „Microsoft“.I. Ž.

Poslednji komentari
  • onako sa strane Vreme: 03.06.2015 22:02h

    hahahaha seča srba još nije završena. hahahahaha a čiju glavu srbi treba da traže za bombardovani voz na mostu,za stradalo nedužno dete na noši, za uništenu infrastrukturu. čiju premijeru.? lako je seći srpske glave, činili su to i pre tebe još od turaka, samo što guri neće biti jedini, ostalo je još šačica generala vojske i policije koji su mislili da će njih ova beda zaobići, al ne lezi vraže na vlast došo veliki vođa, beskompromisni borac igrač na dve tezge. još će leteti srpskih glava, onih koje su imale sa čim da razmišljaju. a kad ostanu samo bezmozgovići na čelu sa našim vrlim vođom, e tek smo onda najebali.

  • george klini Vreme: 04.06.2015 18:53h

    Tako nam i treba kad trpimo razne siledzije bez skole i morala ali srz lezi u vlasti koja smisljeno pravi ovakvu drzavu i ljude.Pranje mozga je masovno preko medija pa i ti nesretnici imaju iskrivljenu sliku neceg sto mogu i sto ne smeju za bedne plate.

  • drMaja Vreme: 05.06.2015 14:47h

    NISAM POLITICKI ISTOMISLJENIK ALI ZASLUZUJETE VELIKO POSTOVANJE!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP