Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TESTIRANJE

Američka kompanija ispituje lek za rak u Srbiji

Autor: Blic | 24.01.2014 - 09:29:00h | Komentara: 1

Pacijenti iz Srbije, koji boluju od kancera glave ili vrata, moći će da učestvuju u kliničkom ispitivanju novog, još zvanično ne odobrenog leka Multikine.

rak

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije prihvatila je krajem novembra prošle godine da naša zemlja učestvuje u ovom kliničkom istraživanju.
- Do sada nismo dobili povratnu informaciju od CEL-SCI korporacije, koja sprovodi ovo multicentrično kliničko ispitivanje, da li i kada ispitivanje počinje - kaže za “Blic” Aleksandar Tucović, iz Agencije za lekove.
Srbija će biti jedna od 11 zemalja u svetu koja bi sa 72 pacijenta učestvovala u ispitivanju ovog leka, a širom sveta bi ukupan broj pacijenata bio 880.
- Pre nego što se odobri nečije učešće, osim samog pacijenta, na intervju dolaze i članovi njegove porodice. Ne postoji nikakva materijalna nadoknada, već se pacijenti odlučuju da učestvuju u ispitivanjima u nadi da će im lek, koji još nije zvanično odobren, pomoći u lečenju njihove bolesti - precizira Tucović.
Kliničko ispitivanje lekova je ispitivanje na ljudima radi potvrđivanja bezbednog dejstva leka, u skladu sa načelima etike. Agencija za lekove, prošle godine, odobrila je oko 100 novih kliničkih studija u najvećim zdravstvenim centrima i u velikim institutima Srbije.
Pacijenti iz Srbije, koji boluju od kancera vrata ili glave, učestvovali bi u takozvanoj trećoj fazi ispitivanja leka Multikine. Ovo imunoterapeutsko sredstvo, ukoliko bi bilo odobreno, donelo bi nov način borbe protiv kancera, da osposobi telo da se samo bori protiv tumora.
Imunoterapija je nov tretman u borbi protiv kancera, a časopis Sajens nazvao je ovakav vid terapije otkrićem 2013. godine. Korporacija CEL-SCI bavi se ispitivanjima i razvojem tretmana protiv kancera podizanjem prirodnog imunog sistema pacijenata.
Zloćudni tumori glave i vrata čine oko četiri do šest procenata svih malignih tumora kod muškaraca i oko dva procenta malignih tumora kod žena. Tumori glave i vrata najčešće se javljaju u životnoj dobi od 50 do 70 godina.
Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 24.01.2014 09:58h

    Prijavljeno ispitivanje leka-se placa.Sve ostalo je-ucena./..ali davljenik se i za slamku hvata/Radnici *Galenike* otvoreno govore da kada ih je kupio jedan americki biciklista/nase gore list/ da su pravili 2/dva/ *nova* leka,koji su se *ispitivali* u nasim i ruskim bolnicama/bescarinski sporazum i sl../-besplatno.Kad je biciklista dobio /na obostranu srecu..i pacijenata i njega kao vlasnika *Galenike* i licence *novog* leka/,dobre rezultate,ustedevsi sebi NAJMANJE 10/deset/ miliona dolara/,koliko bi kostalo testiranje, POKUPIO je rezultate ,vratio se u Ameriku,regostrovao lekove i i nastavio da uziva...prisecajuci se s nostalgijom zemlje u kojoj je ovoga puta ostavio,stambeno obezbedjenu opersku pevacicu sa njegovim sinom,sludjen narod i izraubovano biciklo

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP