Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DOGOVOR IZ LONDONA

Američki "Esmark" preuzima Železaru u Smederevu?

Autor: novosti.rs | 29.10.2014 - 09:50:00h | Komentara: 0

remijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče u Londonu sa predsednikom „Esmarka“ Džimom Bušardom i praktično dogovorio da ova američka kompanija preuzme „Železaru“ u Smederevu, pišu Novosti. Prema njihovom saznanju, predstavnici "Esmarka za nekoliko dana dolaze u Beograd da finalizuju posao.

Železara Smederevo

Železara Smederevo | Foto: RAS

Amerikanci se vraćaju u smederevsku „Železaru“, posle „Ju-Es stila“, koji je iz srpske čeličane izašao 2012. godine.
Prema pisanju "Novosti", prilikom preuzimanja čeličane, rečeno je da nijedan radnik neće biti otpušten, a plan je da se proizvodnja poveća za čak pet i po puta.
Ipak, zakonska procedura će biti ispoštovana. Raspisaće se javni poziv, a Bušard je Vučiću obećao da će se „Esmark“ prijaviti na tender.
"Dajem vam reč da će posao biti završen, a znam da ste vi čovek koji ceni reč", rekao je Bušard srpskom premijeru.

Esmark stil grupa

Esmark stil grupa | Foto: printskrin

 
Američka kompanija se u trku za smederevsku „Železaru“ zvanično uključila u avgustu, kada je Džim Bušard došao u Srbiju i sastao se sa premijerom Vučićem. Tema razgovora bila je - strateško partnerstvo u srpskoj čeličani.

Premijer na  meti mafije: Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Boško Karanović

Sklapanje posla sa američkom grupacijom i Bušardom najavio je prošlog vikenda sam premijer, tokom rasprave o rebalansu budžeta za 2014. godinu, rečima: „U Londonu ću se sastati sa gospodinom Bušardom, verujem da ćemo se rukovati i da će to biti kraj muka za Smederevo“.
SRBIJA VLASNIK 20 ODSTO
Kako „Novosti“ saznaju, država Srbija bi trebalo da ostane vlasnik 20 odsto „Železare“. Amerikanci planiraju da upale obe visoke peći, a sadašnju proizvodnju od 400.000 tona podignu na čak 2,2 miliona tona.
„Železara“ trenutno radi sa jednom visokom peći, što je trećina kapaciteta. Novi strateški partner trebalo bi da pokrene proizvodnju sa obe visoke peći i dostigne kapacitet od preko dva miliona tona čelika godišnje.
Trenutno se proizvodi vrednost od 340 miliona evra, a sa punim kapacitetom ona bi dostigla 1,5 milijardi evra.

Dugovi se gomilaju dok se čeka  kupac: „Železara Smederevo“

Dugovi se gomilaju dok se čeka kupac: „Železara Smederevo“ | Foto: Nenad Pavlović

Država za „Železaru“ mesečno izdvaja od 8,5 do 10 miliona evra. Ali, uz to fabrika bankama duguje 260 miliona evra, dobavljačima 120 miliona, i za sirovine još 145 miliona evra. Te dugove će država, najverovatnije, da preuzme na sebe, dok bi strateški partner sa državnom pomoći ili bez nje, fabriku trebalo da izvuče iz krize.
Osim „Esmarka“, među zainteresovanima za smederevsku „Železaru“ pominjali su se i ruska kompanija „Crveni oktobar“, kao deo korporacije „Uralvagonzavod“, indijski proizvođač „Mital grupa“, rusko-češki kombinat „Junajted grupa“ i britanski „Vestvud“.

U ovoj srpskoj fabrici zaposleno je 5.200 ljudi, a još 20.000 radnika angažovano je u firmama koje za nju rade. Vlada Srbije postala je ponovo vlasnik smederevske „Železare“ u februaru 2012. godine, kada je dotadašnji gazda - američki „Ju-Es stil“ napustio srpsko tržište.
GODIŠNJI OBRT MILIJARDU DOLARA
Američki „Esmark“ jedan je od vodećih prerađivača ravno valjanog čelika. I treći po veličini proizvođač čeličnih ploča u Americi. Osnovan je 2003. i ima više postrojenja, a bavi se i istraživanjem nafte i gasa. „Esmark“ ima godišnji obrt od milijardu dolara.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP