Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DA LI ĆEMO POPUSTITI

Amerika i EU traže da se zatvori srpsko-ruski centar za vanredne situacije u Nišu?

Autor: Tanjug | 04.09.2014 - 18:45:00h | Komentara: 0

Ukrajinska kriza stavila je u žižu javnosti srpsko-ruski centar za vanredne situacije u Nišu, a, prema pisanju medija, SAD i EU sugerišu da se centar zatvori.

Humanitarna saradnja: Vuk Jeremić, Ivica Dačić i Sergej Šojgu na otvaranju centra u Nišu

Humanitarna saradnja: Vuk Jeremić, Ivica Dačić i Sergej Šojgu na otvaranju centra u Nišu

Profesor beogradskog Fakulteta za bezbednost Milan Mijalkovski ističe da su se i pre čuli slični zahtevi, iako je jasno da centar u Nišu nije vojna baza, i ocenjuje da, ukoliko su navodi medija tačni, SAD i EU nastoje da spreče bilo kakvo "pojavljivanje" Rusije u regionu.

"Generalno posmatrano, SAD i EU, a pre svega SAD, već godinama na Balkanu imaju apsolutni i potpuni uticaj na sve zemlje.. .a taj uticaj je toliko veliki da se svako pominjenje Rusije shvata kao 'infiltracija' i 'dočekuje na nož'", rekao je Mijalkovski Tanjugu.

On sadašnju situaciju sa ukrajinskom krizom upoređuje sa atmosferom iz doba "hladnog rata", te smatra da će sukobi izmedju SAD, EU i Rusije biti još izraženiji, a pritisci na Srbiju veći.


"Srbija će u tom pogledu biti izložena određenim pritiscima i porukama s obe strane, sa kojima se za sada naše rukovodstvo veoma uspešno nosi", rekao je Mijalkovski.


Srpsko-ruski humanitarni centar u Niu namenjen je brzom reagovanju u slučaju poara, poplava i zemljotresa, a zvanično je počeo sa radom pocetkom 2012.


Početkom 2009. godine, američka Globalna agencija za strateške analize (STRATFOR) objavila je istraživanje po kome bi centar u Nišu mogao biti prvi logistički centar sa potencijalnom vojnom upotrebom izvan teritorije bivšeg Sovjetskog saveza.


Za razliku od Rusije, koja nije vojno prisutna u regionu, najpoznatija NATO baza na ovom području je baza "Bondstil" na Kosovu, koja je u operativnoj upotrebi od 2000. godine.


Po objavljenim podacima iz 2013. godine, Rusija je imala 25 vojnih baza u inostranstvu a SAD - tridesetak puta više.


Uz baze i aerodrome u regionu - Italiji, Rumuniji i Bugarskoj...- prisustvo NATO je mnogo izraženije i u drugi delovima sveta, ali i Rusija planira da ojača kapacitete u tom segmentu.


Rusija planira da proširi stalno vojno prisustvo izvan svojih granica otvarajući vojne baze u nekim stranim zemljama, izjavio je u februaru ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.


On je naveo da se na listi tih zemalja nalaze Vijetnam, Kuba, Venecuela, Nikaragva, Sejšeli, Singapur i još nekoliko država, prenela je ruska agencija RIA Novosti.


Moskva trenutno ima samo jednu pomorsku bazu izvan bivšeg Sovjetskog Saveza, i to u Tartusu u Siriji, ali je sudbina ove baze neizvesna zbog građanskog rata, koji i dalje traje u toj zemlji, navodi ruska agencija.


Ukrajinska kriza, koja je počela u aprilu ove godine dovela je i do pooštrenih odnosa Rusije i NATO, čiji zvaničnici na samitu u Velsu razgovaraju o formiranju udarne jedinice za brzo reagovanje i izgradnju vojnih baza na istočnim obodima NATO.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP