Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAVODNO NEMA DOKAZA ZA TRGOVINU ORGANA NA KOSOVU

Amerika oprašta Žutu kuću!

Autor: Vesti | 23.06.2014 - 08:48:00h | Komentara: 1

Prištinska televizija Klan Kosova objavila je da Specijalni istražni tim na čelu sa američkim tužiocem Klintom Vilijamsonom nije našao dokaze o trgovini organima na Kosovu tokom rata 1999. godine. Kako tvrdi ova televizija bliska kosovskom premijeru Hašimu Tačiju, izveštaj treba da bude objavljen za dva meseca i u njemu će biti odbačeni navodi specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini organima otetih Srba i drugih nealbanaca.

Operacija

- Ne mogu da kažem da je za nas ovo iznenađujuće, iako smo potajno gajili nadu da će se možda ipak ovoga puta međunarodna zajednica potruditi da radi nepristrasno i u skladu sa dokazima, pravdom i istinom. Ali, kao što se dešavalo kroz ceo prethodni vremenski period, oni su u potpunosti na strani ekstremista i secesionista na Kosovu i Metohiji, sa ciljem opravdanja zločina koji su se desili nad Srbima i pravdanja samozvane države Kosovo koja je na tim zločinima nastala. Verujte mi, teško mi je da govorim, toliko sam ogorčena, tužna i očajna. Iako sam se trudila da realno sagledam stvari, potajno sam se nadala da će ovoga puta istraga biti profesionalna i nepristrasna - komentariše za "Vesti" Nataša Šćepanović, predsednica Udruženja stradalih na Kosovu i Metohiji u periodu 1998-2000. godine.

Ni potvrda ni demanti

Portparol tužioca Vilijamsona Žoao Souza rekao je agenciji Beta da ne može da komentariše istragu koja je u toku, kao ni medijske spekulacije.
- Ne želimo da prejudiciramo rezultat istrage, rezultati će biti objavljeni - kratko je naveo Souza.

Pozivajući se na dobro obaveštene izvore, pomenuta televizija je javila da će izveštaj specijalnog međunarodnog istražnog tima biti odložen za dva meseca, iako je prethodno bilo planirano da bude objavljen u junu.

Prema međunarodnim izvorima, Vilijamson će posle predstavljanja izveštaja napustiti mesto šefa Specijalnog tima, a na njegovo mesto će doći takođe Amerikanac. Novi tužilac će potom suziti istragu samo na 12 slučajeva ratnih zločina o kojima je ekipa na čelu sa Vilijamsonom pronašla dokaze da su se dogodili posle 12. juna 1999. godine.

Radi se o individualnim zločinima iza kojih ne stoji organizovana kriminalna grupa. Ukoliko se ispostavi da su ova saznanja tačna, ostvariće se najcrnje slutnje da i posle izveštaja Dika Martija o zloglasnoj Žutoj kući, gde su otetim Srbima vadili organe zarad dalje prodaje, zločinci za ovaj gnusni zločin neće odgovarati.


- Čim se ovoliko dugo čekalo na kraj istrage, a pri tom nismo imali nijednu informaciju dokle se stiglo, to je ukazivalo da istragu neko kontroliše i da se žele zaštiti ljude na vlasti u Prištini, bivši komandni kadar terorističke OVK - dodaje Nataša Šćepanović.

Poslednji komentari
  • Neša Vreme: 23.06.2014 09:48h

    A šta drugo oćekivati od američkog ološa?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP