Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

AGROEKONOMIJA

Amerika preti Srbiji, zbog uvoza GMO!

Autor: Tanjug | 30.12.2012 - 12:37:00h | Komentara: 1

Srbija, problemu genetski modifikovanih organizama (GMO) treba da pristupi kao pitanju Kosova i Metohije ili ulaska u evroatlantske integracije, izjavio je agroekonomista Miladin Ševarlić i naglasio da je zahtev Amerike da Srbija izmenom Zakona o GMO skine rampu sa njihovog uvoza, uzgoja, prerade i prometa očigledna pretnja.

On je postavio pitanje čemu teritorija, ako posledice GMO po ljudsku populaciju budu kao i kod eksperimentalnih životinja, i ako nas za tri, četiri generacije neće biti?

GMO hrana

GMO | Foto: foter.com

Kako je ocenio, zahtev Amerike da Srbija izmenom Zakona o GMO skine rampu sa njihovog uvoza, uzgoja, prerade i prometa očigledna je pretnja.

Prema rečima Ševarlića, time ne uslovljava samo podrška SAD Beogradu za ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO), već se u istom paketu šalje i poruka da će se bilateralni odnosi Srbije i SAD pogoršati ukoliko se zahtevi Vašingtona zbog interesa njihovih biotehnoloških kompanija ne ispoštuju.
Problem je tim veći, smatra on, jer je ovo udarac na poslednji element srpske održivosti, na poljoprivredu. Ševarlić je u intervjuu Novostima, rekao da to ipak nije borba Davida i Golijata.

Miladin Ševarlić

Miladin Ševarlić | Foto: ALO!

Ovde je jednostavno potrebno argumentovano dokazati da li bi od GMO Srbija imala korist. Pošao bih od nacionalnog interesa koji svaka zemlja treba da gleda. Zašto bismo mi gledali ekonomske interese multinacionalnih kompanija SAD, rekao je Ševarlić.

Te kompanije, kako je rekao, ne dozvoljavaju da se proizvodi dobijeni na bazi GMO obeleže, pa samim tim izazivaju opravdanu sumnju u bezbednost hrane koju proizvode.
Osim toga, obaveze u slučaju da dođe do štetnih posledica korišćenjem ove hrane, niko ne prihvata. Zato ja tražim od moje države da me zaštiti, istakao je Ševarlić.
Ševarlić je rekao da predlaže referendum. Ako narod izglasa dozvolu za uvoz GMO, neka tako bude. Poslednja istraživanja, pokazuju da četiri petine naših stanovnika nije za GM hranu, istakao je Ševarlić.
Poslednji komentari
  • Bob Vreme: 30.12.2012 18:52h

    Naravno da je narod protiv,tom otrovu NIKAD ne treba dozvoliti da udje u Srbiju!A njihov cilj je da nas u potpunosti uniste,a GMO je jedan od nacina.A to sto uslovljavaju to neka okace macku o rep,NIKAD i ne pomisljati da se pristane na tako nesto pa nek kosta sta kosta.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP