Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PO UZORU NA PERL HARBOR

Amerikanci nude nagodbu žrtvama "Oluje"

Autor: novosti.rs | 24.01.2015 - 10:20:00h | Komentara: 2

Američka firma MPRI, protiv koje su pred sudom u Čikagu Srbi iz Krajin poveli spor, optužujući je da je bila savetnik Hrvatske vojske u operaciji "Oluja" 1995. godine i tako joj pomogla u proterivanju i genocidu nad Srbima, spremna je na nagodbu sa Krajišnicima.

Čikago

Sud u Čikagu predlaže medijaciju | Foto: flickr

Naime, pošto je federalni sud u Čikagu prošlog oktobra delimično prihvatio tužbu Srba iz Krajine, a sudija Džon Li odlučio da agenciji MPRI treba suditi po američkom zakonu zbog uništene imovine krajiških Srba, u decembru je održano ročište na kojem je tužena strana pristala da se povedu razgovori o nagodbi.

Ove novine u procesu koji traje od 2010. godine "Novostima" je preneo Savo Štrbac, direktor dokumentacionog centra "Veritas".

- To je pomak u pozitivnom smeru za našu stranu, jer se do sada poricala svaka odgovornost i zahtevalo se odbacivanje svih tužbenih zahteva, kao i da se Sud proglasi nenadležnim. Za desetak dana, Sud bi trebalo da imenuje medijatora, a prema praksi američkog sistema, sto su obično penzionisane sudije.

Ne smemo odustati od tužbe protiv američki  generala: Savo Štrbac

Savo Štrbac

Očekivanja su da bi posrednik krajem marta ili početkom aprila moga da pozove obe strane i izloži plan medijacije, a čitav proces verovatno će trajati godinu dana, jer medijator treba da se upozna sa dokazima i iskazima svedoka. Na kraju on će predlog nagodbe dostaviti Sudu, a Sud će ga proslediti obema stranama.

. Taj predlog može biti prihvaćen iz prve, ili će se "pogađanje" nastaviti, a možda ga nijedna strana uopšte ne prihvati i tada bi se po pravnoj logici sudski proces nastavio - navodi Štrbac.

Spor je, inače, pokrenula grupa Srba iz bivše RSK, koji su u "Oluji" bili prisiljeni da napuste svoje domove. Oni su u ime svih 200.000 prognanih Krajišnika podneli kolektivnu tužbu Federalnom sudu u Čikagu protiv pravnih naslednika agencije MPRI (Military profesional resources). U tužbi se pozivaju na to da je MPRI savetovala, obučavala i opremala Hrvatsku vojsku za operaciju "Oluja", zbog čega je zatražena naknada nematerijalne đtete u iznosu od 10,4 milijarde dolara. Američki sud, međutim, nije prihvatio tužbu protiv MPRI za genocid nad Srbima, kao ni da se penzionisanim američkim generalima koji su u njoj bili angažovani sudi po međunarodnom pravu, ali je odlučeno da se ovoj firmi sudi po američkim zakonima zbog uništene imovine krajiških srba.

- Sada treba dostaviti procenu koliko je bilo srpskih domaćinstava u Hrvatskoj koja su pretrpela štetu i kolika je bila prosečna imovina jednog takvog domaćinstva, jer se verovatno neće izlaziti na teren i popisivati šteta svakog prognanog ponaosob. Ukoliko, na kraju, bude dogovora, sumu određenu za naknadu deliće Sud, ali se još ne zna po kom modelu i da li će to biti ravnopravni iznosi.

O izgledima ovog procesa, Bogdan Kljajić, predsednik Sabora krajiških Srba iz Čikaga, kaže:

- Spor je otvoren, nimo ga ni izgubili, ali ga nismo ni dobili. Sud u Čikagu je prihvatio nadležnost, što do sada nijedan sud ovde u Americi nije učinio i ostavlje ne prostor za nagodbu, a ona se u suštini odvija u direktnom kontaktu strana i bez javnosti.

Kljajić podseća da je zahtev za odštetu zbog prisilnog napuštanja domova nasta po uzoru na slučaj u om su Japanci u SAD posle bombardovanja Perl Harbora bili smešteni u preseljeničke kampove - logore, da bi nekoliko decenija kasnije na sudu dobili po 25.000 dolara zbog pretrpljenih patnji. Tako je ideja bila da se svakom Krajišniku isplati ista suma.

Poslednji komentari
  • ana Vreme: 24.01.2015 11:10h

    meni nije jasno zasto država ne sudi zbog sprečavanja koriscenja dobara na Kosovu i ne traži rente za sve godine unazada. Samo sudom semoze nesto postići.

  • Mita Vreme: 24.01.2015 14:02h

    E,baš da vidim što neće uzeti pare:)).Kao i Hrvatske pasoše,pa mogu da putuju po Evropi.I,treba da uzmu,bolje išta nego ništa,a i ko smo mi da druge učimo šta će da rade.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP