Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PLAKATI IZ VELIKOG RATA

Amerikanci pozivali na pomoć i spas Srbije

Autor: Blic | 09.11.2014 - 16:20:00h | Komentara: 0

Prvi svetski rat bio je rat plakata, kao jedinog besplatnog sredstva masovne komunikacije i propagande. Pomoću njih vršila se mobilizacija, obaveštavalo o ratnim zbivanjima, sakupljala se pomoć, apelovalo na štednju...

Na današnji dan proglašeno je primirje u Prvom svetskom ratu.

Plakati iz petnaestak zemalja zaraćenih strana u Velikom ratu predstavljeni su na izložbi “Rat i plakat 1914-1918” koja će do 31. januara biti otvorena u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu. Izloženo je više od dve stotine plakata na panoima i oko 500 u prezentacijama na monitorima, a postavka je podeljena na tri dela: Plakat u svetu, Srbija na plakatu i Plakat u Srbiji.

Plakati iz prvog Svetskog rata koji odaju počast Srbiji i pozivaju na pomoć našoj zemlji

?Klikni za uvećanje - Plakati iz prvog Svetskog rata koji odaju počast Srbiji i pozivaju na pomoć našoj zemlji | Foto: Blic

 
- Svaki medij u istoriji masovnih komunikacija prolazi kroz tri faze “životnog ciklusa” - medij služi za prenos informacija, za animaciju i u poslednjoj fazi često se zloupotrebljava za manipulaciju. Na izložbi su vidljive sve tri faze - prikazali smo kako su iste teme bile saopštavane u različitim kulturama i za ostvarenje dijametralno različitih ciljeva, kako se poruka za istu temu menjala u toku samog rata, kakav je ton imao tekst poruke, kakvu je emociju izazivala slika... - kaže autor izložbe Vladimir Čeh, osnivač Instituta za istoriju oglašavanja.

Sama postavka, a autor vizuelnog identiteta je dizajner Slavimir Stojanović, interaktivna je. Na ćošku kod Muzeja postavljen je televizijski ekran, pa je dovoljno stati ispred izloga, mahnuti rukom i listati slike. Knjiga utisaka je digitalna, što znači da utisci mogu otići u svet putem društvenih mreža koje posetilac izabere.

- U gradu možete videti i plakate za izložbu koji prenose zvučnu poruku. Ukoliko sa sajta izložbe skinete aplikaciju, u trenutku kada se u pravcu oglasa uperi mobilni telefon, čućete moj glas koji govori deo priče o izložbi - objašnjava Čeh.

Izložba se realizuje u okviru programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP