Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IDU DO KRAJA

Amerikanci prave
vojsku Kosova! (VIDEO)

Autor: Ekipa Alo! | 24.12.2012 - 20:49:00h | Komentara: 9

Američki vojni portal "Stars and Stripes" prenosi da SAD žele da naprave vojsku Kosova koja bi mogla da se u što skorijem vremenu priključi NATO-u.

Kosovske bezebenosne snage

Pripadnik kosovskih bezebenosnih snaga | Foto: Screenshot sa sajta

Skoro pet godina od kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, veliki igrači na međunarodnoj sceni ohrabruju Kosovo da krene samo da korača. Jedan od prvih koraka Kosova, kako navodi "Stars and Stripes" moglo bi biti pravljenje male vojske od trenutno 2.500 ljudi iz civilnih bezbednosnih snaga.

"Ovo je težak zadatak za mladu naciju koja još uvek nije obezbedila potpuno međunarodno priznanje i još uvek je teško uznemiravana od strane svojih severnih komšija iz Srbije, od kojih su proglasili nezavisnost 2008 godine" stoji u teksu ovog američkog vojnog portala.

Oko 5.600 vojnika NATO trupa, u kojima se nalazi oko 800 Amerikanaca, trenutno je stacionirano na Kosovu.
- Moramo da proizvedemo bezbednost ne samo da je konzumirano. Baš zbog toga moramo da ovaj posao što pre uradimo, kako bi mogli da se priključimo NATO - rekao je Redžep Selimi koji je član Skupštine Kosova koja trenutno nadgleda kosovske bezbednosne snage.

Redžep Selimi

Redžep Selimi | Foto: Star&Stripes

Dok SAD snažno podržavaju kosovsku naciju, zvaničnici američke ambasade u Prištini nisu želeli da komentarišu kosovski vapaj za vojnom silom. Iz ambasade je samo rečeno da SAD podržavaju trenutne bezbednosne snage na Kosovu ali i njihovo buduću reorganizaciju, koju će se sprovoditi uz pomoć savetnika iz vojske SAD.

- Mi mislimo da je to velika šansa za njih da sagledaju u kom će se pravcu kretati - rako je američki potpukovnik Rej Vojdžik, koji se nalazi na čelu Kancelarije bezbednosih operacija  američke ambasade u Prištini.

Kosovska deklaracija o nezavisnoti u februaru 2008, došla je devet godina nakon NATO bombardovanja Srbije, ali ona još uvek u svetu donosi podeljena mišljenja.

"Rusija koja je veliki saveznik Srbije, odbila je da prizna kosovsku nezavisnost i ona ima pravo veta u Savetu Bezbednostu UN-a i time Kosovo zadržava van ovog međunarodnog tela. Pet članica EU, uključujući četiri članice NATO, ne priznaju Kosovo, i ne dozvovaljavaju bilo kakve aspiracije na temu njihovog članstva u ovim organizacijama ", zaključuje se u tekstu američkog vojnog portala.

Uprkos tome, NATO je na Kosovu pomogao da se uspostavi rad civilno nadgledanih Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS).

NATO na Kosovu

NATO snage na Kosovu | Foto: Marko Đurica

Već iškolovali podoficire!

- Nije baš jasno da li će svi saveznici učestvovati u novim zadacima, ali će NATO kao alijansa to učiniti - rekao je generalni sekretar NATO Jap De Hop Šefer u junu 2008 godine.

Tako je i bilo, neke od nacija su ponele veći deo treninga i opremanja kosovskih snaga.
- Glavne među njima bile su SAD, koje su ostale najveća podrška Kosovu - rekao je Vojdžik i dodao da SAD izdvajaju između 5,5 i 7 miliona dolara za godišnji trening i prodaju vojne opreme. Ceo budžet Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) je oko 35 miliona doalra.

Amerikanci obezbeđuju unifome i radio opremu i otvorili su školu za članove KBS. Oni se čak školuju i na Vojnoj akademiji u Fort Blisu, Teksas i na par vojnih koledža u SAD. Kosovo je već spareno sa Nacionalnom Gardom Ajove koja je njihov mentor i zadužena je da šalje članove KBS u Grafenwöhr, Nemačku na borbene i taktičke podoficirske treninge.

Ti treninzi su sada inkorporirani u strukturu KBS uz veliku pomoć američke vojske. U septembru na ceremoniji KBS u bazi u Uroševcu, savetnici američke vojske su po prvi put pozdravili starije diplomirane podoficire kursa koji je sproveden na Kosovu.

Kadri Kastrati

Kadri Kastrati | Foto: Beta

- SAD su na strateški partner i uvek će biti naš prvi strateški partner. Sve što radimo mi radimo u koordinaciji sa američkim vojnim atašeom u Prištini i našom kolegama koji rade u savetničkom timu NATO ili Kancelariji bezbednosih operacija američke ambasade u Prištini - rekao je komandant KBS general Kadri Kastrati.

Vojska Kosova se formira u junu sledeće godine!

Američka vojska če takođe biti glavna u sledećem koraku reorganizacije KBS. Ta reorganizacija bi mogla da počne u Junu 2013 godine. 

Kosovski ministar bezbednosnih snaga Agim Čeku izjavio je danas da očekuje da će kosovske bezbednosne snage naredne godine dobiti status vojnih snaga.

Čeku je izrazio uverenje da će nakon razmatranja strategije nacionalne sigurnosti, u junu 2013. godine, biti usvojen zaključak da kosovske bezbednosne snage moraju postati vojska.

On je na konferenciji za novinare, povodom predstavljanja rada njegovog ministarstva u 2012. godini, kazao da očekuje da 2013. bude godina kosovske vojske.

Agim Čeku

Agim Čeku | Foto: FoNet

- Mi sada ne gradimo samo državu, već gradimo i društvo ovde. Mislim da su vojne snage bitan faktor nacionalnog identiteta za nas - rekao je Čeku u jednom od skorijih intervjua. Poznato je da se on borio u hrvatskom ratu za nezavisnost od bivše Jugoslavije i da je kao general služio u Kosovskoj oslobodilačkoj armiji, koja se tokom devedesetih sukobljavla sa srpskom policijom na Kosovu. U Srbiji se on smatra ratnim zločincem, prenosi američki vojni portal.

- Vojne snage su dobar instument za modernizovanje društva. Mi možemo da služimo kao primer, dobar primer, discipline, nacionalnog servisa, posvećenosti dužnosti - rekao je Čeku.

I Čeku kao i Kastrati imaju viziju male armije koja je razvijena i opremljena prema NATO standardima.

- Mi ne želimo da budemo ravnoteža sile bilo kojoj drugoj zemlji, samo želimo da odogovorimo našim bezbednosnim zahtevima, i ne želimo da budemo pretnja nikome - rekao je Čeku.

Mnogi politički lideri na Kosovu kao i neki analitičari predviđaju svoju budućnost u okvirima NATO-a. U međuvremenu nije poznato kako će alijansa gledati na nove zahteve za formiranje kosovske vojske. Čak je i status KBS još uvek sporan.

američki vojnici

Američki vojnici na Kosovu | Foto: AP

 

SAD lobira za armiju Kosova! 

Članice NATO još uvek razmatraju da li će odobriti tehničku oznaku vojne sile - koja je već dostigla "puni operativni kapacitet" - koju je čak odobrio i sam NATO komandant na Kosovu u novembru. SAD ovu etiketu zdušno podržavaju i za nju uveliko lobiraju!

- To je nešto na čemu pokušavamo da postignemo širi konsenzus i da ga što pre poguramo u pozitivnom smeru. Ali doći do tog konsenzusa u Briselu je prosto užasno očajno  - rekao je Majkl Krejdle, političko-vojni oficir u američkoj ambasadi na Kosovu.

Još jedna stvar za koju se smatra da je velika prentnja ako se dozvoli da Kosovo ima svoju vonju silu je napeta situacija na samom severu pokrajine, gde loklani Srbi odbijaju svaki pomen Vlade Kosova.

Ilir Deda: Fokusirati se na uticajne partnere!

Ilir Deda, politički analitičar i trenutni direktor Kosovskog Instituta za Politička Istraživanja, veruje da i sa smirivanjem situacije na severu, članicama NATO koje nisu priznale Kosovo, neće se svideti ideja o formiranju vojske Kosova. On takođe tvrdi da se za ovaj put samo Kosovo mora fokusirati na svog  najuticajnijeg partnera.

Ilir Deda

Ilir Deda | Foto: Beta

- Ako će se to desiti, to će morati da ima podšku SAD i Velike Britanije - rekao je on.

Slično mišljenje ima i Agim Čeku.

- Oni sada podržavaju sam proces. I taj proces ćemo sprovesti zajedno. Rekao sam već da neću izaći ni sa jednim predlogom koji nije koordiniran sa SAD i priznat od njihove strane - rekao je Čeku.

Poslednji komentari
  • Aki Vreme: 25.12.2012 00:50h

    Ceo taj problem je trebalo resiti 98',kad je i bilo prilike... Sad je kasno za sve.Bice samo gore i gore.

  • Mima Vreme: 25.12.2012 07:37h

    Naravno ,onda će oni obavljati najprljavije i najmonstruoznije zločine umesto vaših zlikovaca.Oni neće samo urinirati po mrtvim ljudima.Pre toga će im vaditi organe.Obavezno svakog od njih obučiti iz anatomije.

  • Vlada BG Vreme: 25.12.2012 10:23h

    Odavno je poznato da SAD sirom sveta neguju i odrzavaju krizna zarista pa tako i u regionu Balkana . Kada je Kosovo u pitanju ovo je dokaz da amerikanci vode agresivnu i nasilnu politiku . Njima nije interes mir i prekid sukoba vec podsticanje , odrzavanje i negovanje istih .Pravo i pravda ne postoji , amerikanci priznaju samo pravo moci i sirove sile , takva politika ce naneti ogromnu stetu narodima koji zele sopstveni mir i prosperitet . Ako ta " kosovska vojska " bude oformljena , region Balkana dobija "Bliski istok " i konstantne sukobe i nemire .

  • jovan Vreme: 25.12.2012 10:50h

    Da li će ta buduća vojska kosova koji stvaraju amerikanci, biti stvorena po ugledu na američku armiju na koja je do savršentstva obučena za zverska ubistva civilnog stanovništva.

  • sumadinac Vreme: 25.12.2012 12:28h

    I onda se pitamo da li da udjemo u savez sa Rusijom..sa bracom Rusima zauvek ++++

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP