Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MITROPOLIT TVRDI

AMFILOHIJE: Gej parade su parade smrti!

Autor: Blic | 09.10.2014 - 18:34:00h | Komentara: 0

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ocenio je da je trenutno na Balkanu na sceni neootomanizam, što se jasno može videti u odnosima među muslimanima u Crnoj Gori, preko BiH, Kosova, Sandžaka, Makedonije, dela Bugarske.

Amfilohije

Amfilohije | Foto: Oliver Bunić

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ocenio je da je trenutno na Balkanu na sceni neootomanizam, što se jasno može videti u odnosima među muslimanima u Crnoj Gori, preko BiH, Kosova, Sandžaka, Makedonije, dela Bugarske.
 
Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije ( Foto: mitropolija.com)
Mitropolit Amfilohije međusobne optužbe sandžačkog muftije Muamera Zukorlića i reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata Fejzića, o otvaranju verskih škola u Rožajama, vidi kao odnose u muslimanskom svetu uopšte.
– To se vidi i u savremenoj politici, naročito Turske. Imate predsednika Turske (Redžepa Tajipa) Erdogana koji kada dođe na Kosovo u Prizren, javno izjavi da je Kosovo Turska, a sa druge strane, isto tako navijanje za njega naših muslimana. Znate, Otomanska imperija nije bila mala država, već i te kako moćna, gospodarila je sudbinama Evrope i Azije – rekao je crnogorskim medijima mitropolit Amfilohije, nakon što je u manastiru Reževići otvorio međunarodnu konferenciju u čast 200 godina od izgradnje hrama Svete Trojice.
Prema njegovim rečima, zato se ima utisak da iza toga što se sada dešava u stvari događa neka vrsta renesanse.
– Nadamo se da do te i takve obnove, neće i ne može doći. Imate pojave fanatičnih krugova u islamu, terorističkih, takozvana „Muslimanska braća“, „Islamsku državu“. To što je najviše podržavaju i idu i ginu za nju sa Kosova, BiH… su znamenja o kojim treba dobro porazmisliti, ako želimo budućnost, da bude mudrija i pametnija i čoveka dostojnija od naše prošlosti – ocenio je mitropolit Amfilohije.
Prema njegovom mišljenju, na različite načine tome pristupa Zukorlić u Sandžaku, koji ima svoju koncepciju, a Fejzić svoju.
Mitropolit crnogorsko-primorski dodao je da ima dobre i korektne odnose sa Fejzićem i da je izgladio nesporazume nakon svog govora na Bjelasici, koji je bio povod da ga poglavar Islamske zajednice u Crnoj Gori napadne u medijima.
Mitropolit Amfilohije rekao je da crkva neće promeniti stav kada je reč o održavanju gej parade.
– Poruka crkve ne može biti drugačija. Ono što možda nije do sada kazano – parade takve vrste, dublje gledano i posmatrano, su parade smrti. Iza toga se skriva upravo samoubilački poriv. Kako se pojavljuje i u vremenu u kojem se pojavljuje, parada ima i nečega još složenijeg. Načinom na koji se nastupa, skriva se žeđ za vlašću, za vladanjem. Ona nosi u sebi, iako se to na prvi pogled ne vidi, nasilje. Kao recimo, kakve su bile vojne parade u vreme komunizma – istakao je mitropolit Amfilohije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP