Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OSUDA

Amfilohije: Osnivanje Crnogorske
pravoslavne crkve je za psihijatriju!

Autor: Tanjug | 30.10.2012 - 11:26:00h | Komentara: 2

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izavio je da bi oduzimanje imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u Crnoj Gori predstavljalo bezuman i antievropski čin, dodajući da je usvajanje novog zakona o verskim organizacijama nasušna potreba te države.

"Crna Gora je, nažalost, poslednja od država koje su nastale raspadom bivše Jugoslavije, koja još uvek nije donela zakon o verskim organizacijama", kazao je mitropolit Amfilohije, navodeći da se crkva u toj državi nalazi u pravnom vakumu gorem nego u vreme komunizma.
Prema njegovim rečima, Pravoslavna crkva u Crnoj Gori je, u određenom stepenu, gonjena crkva, a razlozi za tako nešto su ideološke i nacionalističke prirode.

Zabrinut razvojem događaja - Mitropolit Amfilohije

Zabrinut razvojem događaja - Mitropolit Amfilohije | Foto: FoNet

"Nadamo se da će, nakon što su završeni izbori, stvari krenuti boljim putem iako sam, moram da priznam, pomalo zabrinut sudeći po onome što je izjavljivao predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić da postoji nekakav tajni dogovor unutar vladajuće koalicije u cilju razbaštinjenja, da ne kažem uništanje Mitropolije crnogorsko-primorske, odnosno SPC u Crnoj Gori", kazao je Amfilohije.
Krivokapić je ranije rekao da su crkve i manastiri u Crnoj Gori državna imovina i da ne treba da se vode na SPC.
Mitropolit Amfilohije je izrazio nadu da je u pitanju bilo predizborno prepucavanje i da neće doći do ostvarenja takvih ideja u Crnoj Gori 21. veka, posebno što bi jedan takav odnos bio ne samo antibožji i antipravan, već i antievropski.
"Nadam se da su u pitanju floskule nedoraslih političara, jer se oduzimanje crkvene imovine događalo samo u vremenima revolucija i nikada više. Da li će sadašnja crnogorska administracija krenuti tim bezumnim putem - ne mogu da verujem, ali sve je moguće", kazao je mitropolit Amfilohije portalu IN4S.

Fašisti preuzimaju Crnu Goru - Mitropolit Amfilohije

Fašisti preuzimaju Crnu Goru - Mitropolit Amfilohije | Foto: Beta

On je podsetio da je Vlada Crne Gore sklopila ugovore sa Rimokatoličkom crkvom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom, ali ne i sa Pravoslavnom crkvom.
"Sa Pravoslavnom crkvom, odnosno sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i ostalim eparhijama SPC još uvek nije došlo do toga, iako skoro 80 odsto građana Crne Gore pripada pravoslavlju", naveo je mitropolit Amfilohije.
Upitan da li se uskoro može očekivati i ugovor sa Pravoslavnom crkvom, on je ukazao da kod mnogih u državnim organima Crne Gore "postoji strah od jedne grupe militantnih dukljano-montenegrina, koji su postali ideološki fanatici".

Mitropolit Amfilohije: Fašisti preuzimaju Crnu Goru

"Možda je teška reč, ali se bojim da iza jednog takvog odnosa prema Pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori stoji jedna minorna, ali veoma militantna grupa, koja je, po svemu sudeći, fašistički nastrojena, jer ne priznaje nikoga i ništa u Crnoj Gori sem samu same i pokušava da Crnu Goru i njeno sveukupno istorijsko biće, kao i sadašnji trenutak, oblikuje po svojoj slici i prilici", istakao je mitropolit Amfilohije.
Prema njegovim rečima, nije to prvi sličan pokušaj u Evropi, ali se zna da su svi takvi pokušaji propali, pa će i ovaj u Crnoj Gori.
"Recimo, tu je insistiranje te grupacije da stvore svoju takozvanu Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Neka se samo sete hrvatske pravoslavne crkve koju je tokom Drugog svetkog rata nasiljem stvorio Pavelićev režim. Možda se taj sraman i bestidan projekat u Hrvatskoj može i razumeti, jer je to bilo vreme rata i fašizma, ali čime objasniti jedan takav pokušaj sada u Crnoj Gori - to je već pitanje za psihijatriju", kazao je mitropolit Amfilohije.
Komentarišući uklanjanje Svetog Save i velikog broja srpskih pisaca iz crnogorskih udžbenika, on je rekao da je to najbolji pokazatelj da je u Crnoj Gori zavladao prosvetni mrak.
"To je nešto što se prvi put događa u istoriji Crne Gore, a posledica je jedne indoktrinacije koje nema ni u jednoj drugoj evropskoj državi. Ali, Crna Gora je, eto, i po tome orginalna", zaključio je mitropolit Amfilohije.
Poslednji komentari
  • Srecko Vreme: 31.10.2012 21:34h

    Ako je iko za psihijatriju, to je dotični.

  • A STO SU JEVREJI GLAVNOKOMANDUJUCI U NATO?? Vreme: 30.06.2013 11:18h

    Da bi Anfilohije i dalje Nemce satanizovao zajedno sa Srbima!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP